Skip to content
DUB 30 Maastricht University_25.jpg
DUB 30 Maastricht University

R&D laboratorium

27 januari 2022
Maastricht
2020-2021
ca. €15 miljoen
Maastricht University

Met de ontwikkeling van een bijzondere telescoop en de groei van de nieuwe bètafaculteit Science and Engineering, was Maastricht University op zoek naar extra ruimte voor laboratoria. Een voormalige drukpershal werd binnen een jaar getransformeerd naar een R&D laboratorium.

Vijf keer bijzonder

1. Van drukpershal naar lab

Het gebouw aan Duboisdomein 30 (DUB 30) in Maastricht werd jarenlang gehuurd door de universiteit nadat het jaren dienstdeed als drukpershal voor dagblad De Limburger. Om de groei van de nieuwe bètafaculteit in Maastricht te accommoderen is het gebouw aangekocht en is 3.000 m2 getransformeerd van donkere productiehal naar een transparant R&D-lab.

Heijmans_DUB 30 Maastricht University_5.jpg
Heijmans_DUB 30 Maastricht University_20.jpg

2. Integrale aanpak

Het gebouw is in een sneltreinvaart getransformeerd. Tussen opdracht en ingebruikname zat slechts een jaar. Maastricht University koos voor Heijmans vanwege het integrale karakter. Heijmans verzorgde het ontwerp, de engineering, de bouw, de technische installaties en paste de inrichting van de openbare ruimte aan.

3. Snelheid met BIM

Vanaf de start is het gebouw ontworpen in BIM. Alle partners uit het bouwteam werkten in hetzelfde model. Door BIM centraal te stellen is een hoge snelheid in het proces gerealiseerd en zijn nauwkeurigheid en transparantie in de uitvoering gewaarborgd.

4. Lichter en luchtiger

Hoe maak je van een dichte doos een luchtig lab? Een centraal atrium met glazen dak zorgt voor extra daglicht. De dichte noordgevel werd vervangen door een glazen gevel. Alle laboratoria zijn zo voorzien van daglichttoetreding. Een uitgekiend labyrint aan luchtkanalen zorgt voor de juiste balans in aan- en afvoer van lucht.

Heijmans_DUB 30 Maastricht University-22.jpg

5. Bouwteam met decaan

Bijzonder aan het traject was de deelname van de decaan van de faculteit Science and Engineering aan het bouwteam. Met het hoofd van de faculteit in het team was het mogelijk om snel beslissingen te nemen. Kennis en kunde van de decaan bij andere laboratoria werd gecombineerd met de specialistische kennis van Heijmans.