Naast de gele Hogeweidebrug in het Utrechtse Leidsche Rijn bouwt Heijmans het duurzame appartementencomplex Bellevue. Dit unieke woonproject aan het Amsterdam-Rijnkanaal biedt ruimte aan 163 koopappartementen, verdeeld over drie gebouwen: het Poortgebouw, Klifgebouw en Valleigebouw. Het meest in het oog springend zijn het trapsgewijze ontwerp, de gemeenschappelijke binnentuin, het groen en de verschillende woningtypes.
De woningnood in Utrecht is groot, daarom is het belangrijk dat we blijven bouwen en het woningaanbod in de stad vergroten. Bellevue is speciaal ontworpen om doorstromers én starters een fijn nieuw thuis te geven. De vrij op naam-prijs van een aantal appartementen is gemaximaliseerd door de Gemeente Utrecht en een deel valt onder de regeling KoopStart van Stichting Opmaat. Zo kunnen ook starters een eerste stap zetten op de woningmarkt. Door appartementen aan te bieden voor jong en ouder, samenwonenden en alleenstaanden ontstaat een mooie dynamiek en geven we meerdere doelgroepen de kans een woning in de stad te vinden.
Bonjour, Utrecht
Bellevue ligt op een toplocatie vlak naast de iconische gele Hogeweidebrug over het Amsterdam-Rijnkanaal. De binnenstad van Utrecht is gemakkelijk bereikbaar met de fiets. Ook liggen winkelvoorzieningen in Leidsche Rijn Centrum op loopafstand, evenals het bus- en treinstation. Automobilisten vinden gemakkelijk hun weg naar de A2. Even verderop ligt het prachtige Máximapark.
Een groene oase in de stad
Het woningaanbod vergroten, zonder de natuur uit het oog te verliezen. Dat is de opgave waar we ons aan committeren. Goede isolatie, energiezuinige installaties en stroomvoorziening door zonnepanelen, maken van Bellevue een energiezuinig gebouw. De warmte-koudeopslag met grondbronnen zorgt voor het verwarmen én koelen van de appartementen.
Opgaan in de omgeving
Bellevue is bijzonder vormgegeven en doet door de lichte kleuren en het groen aan de gevels warm en sfeervol aan. De gekozen architectuur, trapsgewijs tegen het talud, zorgt ervoor dat de gebouwen goed aansluiten op de omgeving: stedelijk aan de zijde van de Vleutensebaan en groen aan de zijde van de Oude Vleutenseweg. De grote poort aan de Vleutensebaan vormt de markante entree van Bellevue, die leidt naar de groen aangelegde binnenwereld. Dé plek om heerlijk een boek te lezen in de buitenlucht of te genieten van een toevallige ontmoeting met de buren. De grote grastrap oogt als een amfitheater, de ligheuvels lenen zich perfect voor een picknick. De parkzone met natuurlijke oevers en wadi’s biedt ruimte voor een wandeling. In nauw overleg met de Gemeente Utrecht realiseert Heijmans een rijke variatie aan bomen en planten.
Alles behalve standaard
Eén van de dingen die Bellevue zo aantrekkelijk maakt is de variatie in het woningaanbod. In Bellevue heeft vrijwel ieder appartement een andere indeling en grootte. Als een puzzel die perfect in elkaar valt. Het Poortgebouw is met verschillende draaiingen, grote terrassen en sfeervolle pergola’s de kop van het grotere geheel. In het Valleigebouw vloeien architectuur en natuur naadloos in elkaar over en wordt het groen uit de collectieve binnentuin doorgetrokken tot aan de terrassen. Van hoek- en tussenappartementen tot indrukwekkende penthouses en benedenappartementen met vides. Je vindt het in Bellevue allemaal.
Een waardevolle toevoeging
Bellevue wordt een waardevolle toevoeging aan de stad Utrecht. Het gedifferentieerde woningaanbod is echt de kracht van dit project. Het zorgt ervoor dat veel verschillende mensen bij elkaar komen te wonen. Walter van Dijk van NL Architects is als architect betrokken geweest bij het ontwerp: “Als je het Klifgebouw van boven bekijkt dan heeft het een soort M-vorm. Het gebouw krijgt als het ware getrapte poten met daartussen hele mooie, groene collectieve tuinen. In de voet van deze poten kun je dan wat diepere woningen maken. En hoe hoger je komt, hoe minder diep de woningen worden. Daar hebben we dan juist weer voor bredere woningen gekozen. Het voordeel van deze opzet is dat we veel hoekwoningen maken, met grote raampartijen. Verder krijgen de meeste woningen een groot terras, waarin het groene karakter trapsgewijs als een groene sluier over het gebouw wordt doorgetrokken. Het is gelukt om de uitdagende locatie om te zetten naar een samenhangend plan met unieke verblijfskwaliteit.”