Skip to content
Lodewijk Hoekstra, Sander de Heer en Ton Hillen.
Luister de podcast

Bouwen en de natuur laten bloeien: kan het samen?

Schone lucht, fris water, een gezonde bodem en bestuiving van gewassen – de natuur is van levensbelang. Maar in Nederland staat de biodiversiteit onder druk. Stedelijke ontwikkeling en infrastructuur nemen ruimte in, terwijl natuur juist ruimte nodig heeft. Hoe zorgen we ervoor dat bouwen en natuur hand in hand gaan? In de nieuwste aflevering van de podcast ‘Kan het samen?’ gaat Ton Hillen, CEO van Heijmans, in gesprek met Lodewijk Hoekstra, oprichter van NL Greenlabel. Samen onderzoeken zij hoe we de natuur kunnen laten floreren binnen onze bouwopgaven.

Natuurinclusief bouwen als standaard

“Biodiversiteit is een essentieel onderdeel van een gezonde leefomgeving,” stelt Ton Hillen. “Daarom werken we actief aan natuurinclusieve bouwprojecten, waarbij we niet alleen rekening houden met flora en fauna, maar deze ook actief versterken. Dat vraagt om nieuwe manieren van denken, innovatieve oplossingen en samenwerking met experts op het gebied van ecologie en natuur.”

Samenwerking met NL Greenlabel

Heijmans werkt hiervoor onder meer samen met NL Greenlabel – een organisatie die inzichtelijk maakt hoe duurzaam en natuurinclusief gebieden zijn ingericht. Nieuwe projecten laat Heijmans toetsen door NL Greenlabel. Zo krijgen gemeenten, bewoners en andere betrokkenen helder inzicht in hoe gezondheid, biodiversiteit en natuurinclusief ontwikkelen concreet vorm krijgen. Een wijk die met vlag en wimpel door de toetsing kwam, is Maanwijk in Leusden. Deze wijk ontving het hoogste duurzaamheidslabel: A.

Biodiversiteit is een essentieel onderdeel van een gezonde leefomgeving.
Ton Hillen, CEO Heijmans.

De bouwsector als aanjager van biodiversiteit

Lodewijk Hoekstra benadrukt de rol die de bouwsector speelt: “In Nederland is de biodiversiteit in de vorige eeuw sneller en sterker achteruitgegaan dan in de rest van Europa. We moeten anders gaan denken en werken, zodat bouwen niet ten koste van de natuur gaat, maar deze juist versterkt.”

Heijmans onderschrijft dit en neemt verantwoordelijkheid. “Wij willen bouwen voor mensen, maar niet ten koste van de natuur,” zegt Hillen. “Elke ontwikkeling moet bijdragen aan een gezonde, biodiverse leefomgeving. Daarom hebben we een team van ecologen in huis en werken we met prestatiecontracten waarin biodiversiteit expliciet is opgenomen.”

Van ambitie naar actie

Een concreet voorbeeld daarvan is het project bij het Nationaal Militair Museum in Soest. Hier draagt Heijmans via een prestatiecontract actief bij aan het verbeteren van de biodiversiteit in het gebied. De resultaten worden gemeten met de BioBuddy: een AI-gestuurde meetbox die biodiversiteit in kaart brengt. Zo wordt niet alleen gebouwd aan gebouwen, maar ook aan een leefomgeving waarin planten en dieren kunnen gedijen.

Podcast ‘Kan het samen?’

In de podcastreeks ‘Kan het samen?’ worden maatschappelijke dilemma’s besproken. Als land staan we voor grote maatschappelijke uitdagingen. Voldoende woningen voor iedereen. Een opwarmend klimaat. Goede bereikbaarheid. Meer biodiversiteit. De overgang naar schone energie. Kan dat allemaal samen? Bij Heijmans maken we dat het kan. Door alles in samenhang te bekijken. Met een brede blik. Door verschillende en verrassende perspectieven samen te brengen. Zo komen we tot nieuwe inzichten en baanbrekende oplossingen. Met aandacht voor alle belangen. Samen met onze opdrachtgevers, partners en collega’s bouwen we aan een Nederland dat klaar is voor de toekomst. En waar het fijn leven is voor mens en dier en waarop de natuur volop bloeit.