Skip to content
algemeen-silhouette.jpg

Volgende stap Dreven, Gaarden en Zichten in Den Haag

16 juli 2020, 00:00

De gemeente Den Haag, woningcorporatie Staedion en Heijmans hebben een volgende stap gezet in de plannen van de buurten Dreven, Gaarden en Zichten in Den Haag Zuidwest. Het stadsbestuur heeft een zogeheten Ambitiedocument verzonden aan de gemeenteraad met daarin haar doelstellingen.

In totaal tweeduizend woningen van Staedion worden vernieuwd en daarnaast worden 3500 extra woningen toegevoegd. De bewoners zijn intussen uitgenodigd om over de plannen van Den Haag geïnformeerd te worden. Wethouder Martijn Balster (Wonen, Wijken en Welzijn): “Het is een grote opgave, een ferme eerste stap om Zuidwest verder vooruit te helpen. Onze inzet: bewoners een betere plek, een beter huis en een mooiere toekomst geven. Een plek waar iedereen fatsoenlijk en betaalbaar kan wonen en leven. Zich echt thuis kan voelen”.

Namens Heijmans zegt Esther Fleers, directeur bij Heijmans Vastgoed, dat dit een mooie stap is in het realiseren van een wijk met perspectief voor iedereen. “Met kansen op goed onderwijs en werk. Met voor iedereen een goed huis en thuis en met een mooi openbaar gebied om elkaar te ontmoeten. We gaan dit samen doen.”

tentoonstelling_den_haag_zuidwest.jpg

Reizende tentoonstelling

De gemeente Den Haag, Staedion en Heijmans gaan de buurten in met een reizende tentoonstelling. Wethouder Balster: “We bezoeken bewoners drie keer op centrale plekken in hun eigen buurt. Elke buurt heeft zijn eigen kenmerken en buurtbewoners weten als geen ander wat er speelt of beter kan. Die kennis gebruiken we om voor elk van de drie buurten een eigen plan te maken”. Naast de reizende tentoonstelling zijn er voor bewoners ook nog spreekuren en mogelijkheden om digitaal geïnformeerd te worden.

Groene wijk

Eerder bleek dat bewoners het groen in de wijk waarderen. Door in meer variërende hoogtes te bouwen kunnen er meer woningen bijkomen, maar blijft er tegelijkertijd ruimte voor groen. Dit groen wordt aantrekkelijker gemaakt, door bijvoorbeeld het veranderen van grasvelden in parkjes, moestuinen of speelplekken. Bewoners kunnen elkaar daar ook meer en prettiger ontmoeten.

Planning

Met de reacties uit de drie buurten wordt voor iedere buurt een Nota van Uitgangspunten gemaakt. Deze worden tweede helft 2020 aan bewoners voorgelegd. Hierna volgt een uitwerking in concrete bouwplannen en plannen voor de inrichting van de openbare ruimte.