Skip to content
Mobiele Graafmachine Heijmans op werk Tiel

Heijmans neemt elektrische mobiele graafmachine in gebruik

24 januari 2024, 09:00

De elektrische mobiele graafmachine, Liebherr A916 Battery Electric, is volledig geëlektrificeerd. De dieselmotor is vervangen voor een elektromotor en accupakketten. Het elektrificeren van groot materieel hoort bij de ambitie van Heijmans om in 2030 volledig emissieloos te kunnen bouwen.

De accucapaciteit van de elektrische mobiele graafmachine is 260 kWh. Gemiddeld gaat de accu acht uur mee, afhankelijk wat voor werk de graafmachine doet op een dag. Het opladen kan eventueel aan een laadpaal plaatsvinden. De machine heeft een vast accupakket van 130kWh en een wisselbaar accupakket van 130kWh. Emissieloos groot materieel is te herkennen aan de groene sticker op de zijkant waarop staat ‘Deze machine werkt emissieloos’.

“In het afgelopen jaar komt de eis om emissieloos te bouwen en emissieloos groot materieel in te zetten vaker terug in aanbestedingen. We vinden dat een goede beweging voor de hele bouwsector. Met de komst van deze elektrische mobiele graafmachine kunnen we bij binnenstedelijke projecten hieraan nog beter voldoen. En natuurlijk blijven we ook komende jaren investeren in de transitie van diesel naar elektrisch materieel zodat de uitstoot van stikstof en CO2 daalt rondom bouwprojecten,” zegt Peter Schellekens, senior inkoper bij Heijmans.