Skip to content
Geluidsscherm_A16-N3_web

Groene geluidsschermen langs A16-N3 Dordrecht

24 september 2021, 07:20

Heijmans is gekozen voor het ontwerpen, realiseren en onderhoud van geluidsschermen langs de A16 en N3, naast bouwlocatie Amstelwijck in Dordrecht. Het project start medio oktober en heeft voor Heijmans een waarde van ruim € 19 miljoen. De duurzame schermen hebben een groen karakter, wat leidt tot vergroting van de biodiversiteit.

Wet Geluidhinder

Opdrachtgever gemeente Dordrecht realiseert de komende jaren een woonwijk met circa 800 woningen. In de nabije omgeving van deze woonwijk bevinden zich onder meer de autowegen A16, N3 en het spoor. Om te voldoen aan de Wet Geluidhinder zijn daarom maatregelen in de vorm van geluidsschermen noodzakelijk.

September 2022 gereed

Heijmans engineert en realiseert deze geluidschermen, naar een ontwerp van JAM* architecten – met een hoogte van respectievelijk 10 (A16) en 4 meter (N3) – en voorziet deze volledig van beplanting en groene aankleding. Ook zal Heijmans 7 jaar lang zorgdragen voor het onderhoud. De start van het project is medio oktober, de beoogde oplevering is september 2022. De omzet bedraagt € 19,2 miljoen euro.

Ecologische toepassingen

De woningbouwlocatie Amstelwijck kenmerkt zich door veel groen en ruimte voor inpassingen van bestaande natuur. Dit bepaalt in hoge mate de kwaliteit van de leefomgeving in de wijk. Heijmans heeft in zijn ontwerp aan de binnenzijde van de schermen een ecologisch ingerichte strook meegenomen. Innovatief is ook een slim irrigatiesysteem aan de bovenzijde van de schermen, dat het regenwater opvangt voor gebruik bij droge periodes.

Neem contact met ons op