Skip to content
Bouw eerste fase duurzame woonwijk Absbroek Geleen gestart

Bouw eerste fase duurzame woonwijk Absbroek Geleen gestart

11 juni 2024, 09:00

Op 7 juni is op de bouwlocatie het officiële startsein gegeven voor de bouw van de eerste fase van de nieuwe woonwijk Absbroek in Geleen. BPD | Bouwfonds Gebiedsontwikkeling en Heijmans Vastgoed ontwikkelen deze wijk met in totaal ca. 230 woningen en 50 zorgwoningen.

Vorig jaar september startte de verkoop van de eerste 42 koopwoningen van Absbroek, een mooi nieuw groen ‘dorp’ tussen de kernen van Sittard en Geleen. Zes weken na de start van de verkoop was de benodigde 70% van de woningen al verkocht. De bouw kan daarom snel van start. Op 7 juni verrichte wethouder Leon Geilen de officiële starthandeling in het bijzijn van vertegenwoordigers van BPD, Heijmans en de aannemer Smeets Bouw. Ook de kopers waren aanwezig en konden al met elkaar kennismaken.

Eigentijdse architectuur

De wijk wordt breed opgezet met kronkelende straten en een glooiend, groen landschap. De eerste fase omvat 42 koopwoningen en 8 middenhuurwoningen in een grote variëteit: vrijstaande woningen, tweekappers, rijwoningen en ook levensloopbestendige woningen.

De woningen van fase 1 krijgen een eigentijdse maar herkenbaar Limburgse architectuur, ontworpen door Smink Architecten en Bureau Boosten Rats. Kuiper Compagnons maakte het stedenbouwkundige plan.

Wethouder Leon Geilen: “Sittard-Geleen krijgt er een hele nieuwe wijk bij. Een mooie ontwikkeling in een tijd waarin de vraag naar woningen groot is. Honderden woningen waar mensen een nieuw thuis kunnen creëren. Het mooie aan deze wijk is dat hier twee werelden bij elkaar komen, het gevoel van het dorp in het groen, maar toch in de nabijheid van alle voorzieningen van Geleen en Sittard.“

Helemaal van nu

Stijn Clerkx, ontwikkelingsmanager BPD regio Zuid: “Absbroek heeft wel wat weg van een oud Limburgs dorpje en toch is het helemaal van nu. Het is een duurzame, natuur inclusieve ontwikkeling geworden. Zo hebben we een 50-tal lidmaatschappen van de coöperatieve tuinderij Harteveldt met biologisch gekweekte groente aangekocht en gereserveerd voor de kopers die hierin zijn geïnteresseerd. Naast dat het bijdraagt aan het thema duurzaamheid, stimuleert het ook nog eens de onderlinge contacten in de wijk.”

Groen al flink gegroeid

Tom Köhler, Manager Gebiedsontwikkeling Heijmans Vastgoed: “Het aantal woningen in Absbroek is in de loop der jaren door de demografische ontwikkelingen in Zuid-Limburg flink verlaagd. We hebben echter van de nood een deugd weten te maken en minder woningen vertaald in veel meer groen voor de wijk. Maar wel dusdanig, dat het interessanter is dan alleen maar gras met wat boompjes. Bovendien hebben we de hoofdgroenstructuur van de wijk al gerealiseerd. Dus voorafgaand aan de bouw van de eerste woningen, terwijl deze normaalgesproken pas aangelegd wordt als de laatste woning is opgeleverd. Dat betekent ook dat de eerste bewoners al in een wijk gaan wonen waar het groen al flink gegroeid is.”

Meer informatie over het project is te vinden op www.nieuwbouw-nieuwabsbroek.nl