Skip to content
Heijmans_IIBO_2022_houtskeletbouw Ramon van Zijderveld Dennis Kuijt 3
Top 5 voordelen

Houtbouw

Bouwen met hout als constructiemateriaal is in Nederland niet de standaard. Terwijl houtbouw veel voordelen biedt op het gebied van CO2-reductie en versnelling van de woningbouwopgave. We nemen je graag mee in de voordelen van houtskeletbouw die je misschien nog niet kent. En vertellen je meer over Heijmans Horizon: gestandaardiseerde houtskeletbouwwoningen die we in onze eigen CO2-neutrale fabriek produceren..

Het beste van hout

1. Houtbouw stimuleert de groei van bossen

De afgelopen 30 jaar is het bosoppervlak in Europa gegroeid door actieve aanplant voor houtbouw. Het hout dat we voor Heijmans Horizon gebruiken, is afkomstig van duurzaam beheerde bossen en voldoet aan de strenge eisen van de FSC- of PEFC-certificering. Deze certificering waarborgt dat er niet meer bos wordt geoogst dan er bijgroeit. En dat de vitaliteit, biodiversiteit en CO2-opslag worden gehandhaafd of verbeterd. Duurzaam geproduceerd hout groeit meerdere malen terug binnen de levensduur van een woning. Hiermee is hout een eindeloos hernieuwbaar materiaal.

2. Een houten woning is brandveilig

Hout dat bij houtskeletbouw wordt gebruikt,ontvlamt niet makkelijk. Het heeft
namelijk een lange reactietijd en een hoge temperatuur nodig om te ontbranden. Gooi maar eens een groot blok hout in de openhaard. Het gaat even smeulen en dooft dan weer. Een houten woning heeft bovendien een voorspelbaar karakter bij brand, want alleen de buitenste laag verkoolt. Dit isoleert als het ware het hout erachter dat bewaart blijft. Veilig is het ook: een houten woning blijft lang stabiel en vormvast, waardoor er meer tijd is voor evacuatie.

Heijmans IIBO houtskeletbouw-onderdelen-fabriek

3. Een houten woning isoleert goed

In een houten woning wordt doorgaans weinig galm ervaren omdat hout geluid

absorbeert. Heijmans Horizon isoleren we met cellulose zodat geluiden van buiten zo goed mogelijk worden geweerd. Om contactgeluiden nog meer te beperken, zijn de verdiepingsvloeren voorzien van een zogenaamde ontkoppeling. Hetzelfde principe van ontkoppeling passen we toe voor woningscheidende wanden. De akoestiek in Heijmans Horizon wordt daarom als comfortabel en aangenaam ervaren.

4. Een houten woning gaat lang mee

De gemiddelde levensduur van een houtskeletbouwwoning is 75 jaar, vergelijkbaar met een traditionele woning. Het hout wordt immers niet blootgesteld aan de weersinvloeden omdat het niet aan de buitenkant zichtbaar is en geïmpregneerd is met een beschermend product. En wat betreft het onderhoud? De grootste onderhoudslasten van een woning bevinden zich in de installaties.

De onderhoudslasten van Heijmans Horizon zijn lager dan van een woning met een water-afgifte systeem. Bovendien is de houten constructie onderhoudsvrij.

5. Hout bevordert een gezond leefklimaat

De spouw van de Heijmans Horizon bestaat uit cellulose. Cellulose voorkomt op een

natuurlijke en efficiënte manier schimmelvorming en ongedierte. Daarnaast zorgt het materiaal ervoor dat warmte niet snel binnendringt op zomerse dagen. Een ander voordeel is de vochtregulerende eigenschap waardoor dampremmende folies niet nodig zijn. Want cellulose absorbeert water bij vochtige omstandigheden, terwijl in droge ruimten juist het tegenovergestelde gebeurt. De Heijmans Horizon is dus een blijvend ademend huis. Bovendien is de woning uitgerust met een gecombineerd ventilatieverwarmingssysteem waarbij het apparaat vocht uit de lucht haalt voor een goede werking. Mits de bewoner de woning regelmatig ventileert, blijft het leefklimaat in deze woning constant en gezond.

Ontdek onze nieuwste generatie woningen

Met Heijmans Horizon vergroten we sneller de woningvoorraad en bouwen we de nieuwste, circulaire en energieneutrale grondgebonden woningen. Toekomstbestendige woningen met oog voor een gezonde leefomgeving. Betaalbaar en rendabel. Lees meer over Heijmans Horizon of vraag een vrijblijvend adviesgesprek aan.

Door dit formulier te versturen ga je akkoord met ons privacy statement