Skip to content
Heijmans &CO, vastgoed, stadswijken
Heijmans &CO

Ervaring

We zijn langjarig betrokken bij complexe wijkontwikkelingen, van het prille begin tot het veerkrachtige eindresultaat. Onze ervaring laat dat zien. Stuk voor stuk, waren het wijken onder druk van maatschappelijke uitdagingen, die mede dankzij onze aanpak aantoonbaar veerkrachtige, gezonder en duurzamer zijn geworden.

We willen borgen wat we bereiken. Daarom zoeken we al vroeg in het proces naar manieren om bewoners en gebruikers bij elkaar te brengen en verantwoordelijk te maken voor hun leefomgeving. En werken we samen met universiteiten en instituten om de impact van onze plannen te meten, zoals in Vlaardingen Vijfsluizen op het vlak van biodiversiteit.

Onze ervaringen

De afgelopen jaren hebben we in diverse steden bijgedragen aan een gezonde leefomgeving. Daar zijn we niet alleen trots op, dat motiveert ons nog veel vaker samen te werken aan veerkrachtige buurten. Hieronder vind je enkele voorbeelden.


Rotterdam | Katendrecht

Samenwerking met Woonstad en gemeente

Lange tijd was Katendrecht in Rotterdam een rafelig, verloederd schiereiland. Maar zo’n vijftien jaar geleden begon de kanteling. Katendrecht is veranderd van achterstands- in voorsprongwijk. En staat te boek als een van de meest populaire plekken in Rotterdam. Hier hebben we culturele organisaties gefaciliteerd, die zich inzetten op het maatschappelijke vlak, zoals Verhalenhuis Belvedère.

Utrecht | Kanaleneiland

Samenwerking corporaties Mitros, Portaal en gemeente Utrecht (GEM)

Sinds de jaren tachtig bevond de in 1958 ontworpen wijk Kanaleneiland in Utrecht zich in een neerwaartse spiraal. Bij de start van de gebiedsontwikkeling in 2002 stond de buurt bekend als één van de slechtste wijken van Nederland. Niet sociale samenhang, maar sociale problemen domineerden. De wijk had structurele verbeteringen nodig. De komst van nieuwe bewonersgroepen, meer diversiteit in bebouwing en een verbetering van de openbare inrichting maakte Kanaleneiland klaar voor een nieuwe start en meer sociale samenhang.

Den Haag Zuid West | Dreven Gaarden Zichten

Samenwerking Staedion

Met corporatie Staedion en gemeente Den Haag werken we zeker 15 jaar aan de herstructurering van Den Haag Zuid West. Een wijk met dermate grootstedelijke uitdagingen dat hier een Nationaal Programma is opgericht. De aanpak is gericht op meer woningen realiseren (3x zo veel woningen), een fijnere leefomgeving creëren, optimale herhuisvesting van bewoners én maatschappelijke en sociale vooruitgang.

Den Haag | Energiekwartier

Samenwerking Staedion en gemeente (grondbankmodel)

In Den Haag werkte Heijmans samen met Staedion en de gemeente aan de herontwikkeling van het Energiekwartier. Een programma van zo’n 500 woningen (koop, sociale en vrije sector huur), maatschappelijke voorzieningen en commerciële functies. Een van de eerste stappen in de ontwikkelstrategie is herstructurering van Wijkpark De Verademing en de aanleg van het Esperantoplein als aantrekkelijk buurtplein, herinrichting van de straten en een nieuwe fietsroute.

Rotterdam | Nieuw Crooswijk

Samenwerking ERA Contour en Woonstad Rotterdam (ontwikkelcombinatie)

De transformatie van een authentieke volksbuurt naar de aantrekkelijke stadswijk was een uitdagend, jarenlang traject, mede gezien de crisis. Crooswijk leerde ons nog beter ontwikkelen, met meer historisch en sociaal besef. Nieuw-Crooswijk staat er nu. Met honderden gesloopte en opnieuw gebouwde woningen, een groot aantal gerenoveerde huizen, een gloednieuwe school en commerciële ruimte is het een gewilde plek geworden. Een wijk met een eigen identiteit, een toevoeging aan de stad.

Utrecht | Overvecht Gagelkwartier

Samenwerking corporaties Woonin, Portaal, Bo-Ex, beleggers Syntrus, Amvest en Wonam, ontwikkelaars BPD, AM, ERA Contour

Heijmans werkt hier met drie Utrechtse corporaties een aantal ontwikkelaars en beleggers vanuit het in 2019 opgerichte samenwerkingsverband Werkplaats Overvecht. Samen geven we voor een periode van 20 jaar inhoud en uitvoering aan de ambities voor deze stadswijk: investeren in de wijk met kennis, kunde en kapitaal. In de eerste fase investeerden we veel in participatie, als basis voor het ambitiedocument. We voerden vele gesprekken met ondernemers, wijkambassadeurs, scholen en maatschappelijke organisaties in de buurt.


Samenwerken aan stadswijken

Wil je meer lezen over de werkwijze Heijmans &CO? Vraag hier de digitale versie van onze pocket aan.

Door dit formulier te versturen ga je akkoord met ons privacy statement