Skip to content
Opening Park Vijfsluizen
Natuurlijk verrassend

Park Vijfsluizen

Tussen Vlaardingen en Schiedam verrijst woonpark Park Vijfsluizen. Een plek met een rijke geschiedenis als sportpark van de Koninklijke Shell. Park Vijfsluizen moet een woningomgeving worden die in alle opzichten klaar is voor de toekomst: duurzaam, energiezuinig, natuurinclusief, bestand tegen de gevolgen van klimaatverandering en wonen met elkaar.

Park Vijfsluizen is een plek met een rijke geschiedenis. Meer dan 50 jaar stond Park Vijfsluizen bekend als Shell Sportpark Vijfsluizen, waar de werknemers van de Koninklijke Shell sportten. Met voetbalvelden, een sporthal, atletiekbaan, hockeyvelden, een tennispark en een buitenbad. Wat ook jarenlang dienstdeed als recreatiebad. Er werden zowel fanatiek baantjes getrokken, maar ook volop gesocialized aan de zwembadrand.

Van sport- naar woonpark

Het Shell-gebouw wordt gerestaureerd en nieuw leven ingeblazen als icoon van het bruisende hart van Park Vijfsluizen. Naast de zorgfunctie die de nieuwe eigenaar van het gebouw wil gaan uitrollen, komen er verschillende voorzieningen voor bewoners. te denken valt aan kleinschalige horeca, pakketpunt voor het ophalen en versturen van pakketjes en enkele medische dienstverleners.

Park Vijfsluizen is een ingewikkelde opgave met veel uitdagingen. Het ligt aan de A4 en is letterlijk ingebed tussen snelwegen, metro, trein en haven. Wat het ook de unieke kwaliteit maakt van deze locatie. Door een woonpark te creëren waar mensen zich omringen met bomen en lieflijke waterpartijen wordt de wat hardere omgeving buiten de deur gehouden. Een groen parkwal zorgt ervoor dat de bewoners weinig zullen merken van de snelweg.

Woonprogramma

Park Vijfsluizen is ontworpen vanuit het landschap. Geen woningen met groen eromheen, maar een park waar woningen te gast zijn. Verschillende woningtypen zijn geclusterd en verspreid over de wijk. Van herenhuis tot twee-onder-één-kapwoningen, van hofwoning tot een appartement voor starters. De diversiteit in het woningaanbod brengt verschillende mensen samen in één wijk.

Verschillende buurtjes

Het park bestaat uit vijf verschillende buurtjes: Parkrijk, Vijverhof, Open Veld, De Coulissen en Waterrijk. Ieder met een eigen sfeer en uniek ontwerp. er ontwerpen meerdere architecten bureaus aan deze ontwikkeling. Dat werkte inspirerend, bracht variatie en verrassing in het uiteindelijke plaatje.

De architectuur van het Shell-gebouw heeft voor de architecten als belangrijke inspiratiebron gediend. In sommige buurtjes zie je de verticaliteit en de strenge ritmiek ervan terugkomen in woningen, hetzij op een frisse hedendaagse manier. Ook de kleur van het metselwerk en sommige accenten refereren naar het karakteristieke gebouw. Zo dragen oude elementen bij aan een nieuwe toekomst.

Het duurzame, circulaire karakter van de wijk is overal voelbaar.

Park Vijfsluizen gaat verder dan alleen wonen; het is een manier van leven in een gezonde leefomgeving. Duurzame en ecologische inpassingen dragen hieraan bij. Zo worden veel bestaande bomen behouden, innovatieve oplossingen om de wijk klimaatadaptief te maken, bestand tegen hitte, droogte en fikse regenbuien. Ook worden biotopen gecreëerd waar vogels, vleermuizen en insecten kunnen voeden en voortplanten. De wijk kent daarbij kwaliteiten als rijke geschiedenis, wonen in het groen, ruimtelijke kwaliteit, goede bereikbaarheid, duurzaam en toekomstbestendig.

Met trots mogen we bekendmaken dat we onlangs de hoogst haalbare score hebben behaald; NL Greenlabel Gebiedslabel A! Een mooie mijlpaal in de realisatie van het toekomstige woonpark.

Lonneke Zuijdwijk, directeur bij Heijmans Vastgoed, Ivana Somers – Gardenier, wethouder bij de gemeente Vlaardingen en Lodewijk Hoekstra van NL Greenlabel alles over het halen van certificaat A van het gebiedslabel voor Park Vijfsluizen.
Park vijfsluizen