Skip to content
Heijmans optimaliseert gebouwbeheersysteem bij scholengemeenschap Wolfsbos.
Optimalisatie gebouwbeheersysteem scholengemeenschap Wolfsbos

Energie besparen door te verslimmen

2 februari 2020

Met het optimaliseren van een gebouwbeheersysteem is winst te behalen, daarvan was hoofd facilitaire dienstverlening Chris Buijtendorp van scholengemeenschap Wolfsbos in Hoogeveen zich wel bewust. Maar dat het – met minimale investeringen – zóveel kon opleveren, had hij nooit gedacht. “Op jaarbasis besparen we nu een halve fte.”

Besparen zonder grote investeringen

“Onze scholengemeenschap bestaat uit verschillende gebouwen, waaronder gebouwen van ruim veertig jaar oud. In 2016 maakten we een schoolplan, waarvan duurzaamheid een belangrijk onderdeel is”, legt Chris uit. “Dat resulteerde onder andere in duizend zonnepanelen op het dak. Verder wilden we niet teveel investeren, omdat niet duidelijk is wat er de komende jaren met deze gebouwen gaat gebeuren.”

Tot zover de duurzaamheidsmaatregelen, dacht Chris. Maar daar dacht Heijmans energieadviseur Marcel Hartman anders over. Hij stelde dat er meer te besparen viel zonder grote investeringen te doen. “Omdat de minimale investeringen erg belangrijk waren voor Wolfsbos, richtte ik me op het optimaliseren van het gebouwbeheersysteem.”

No cure no pay

“Ik rekende uit hoeveel gas we zouden kunnen besparen. Omdat de investeringen een korte terugverdientijd hadden, maakte ik een voorstel op basis van no cure no pay", licht Marcel zijn aanpak toe. "De werkwijze van Heijmans Energie Services is namelijk zo dat we een bepaalde besparing garanderen. Halen wij dat besparingsbedrag niet, dan gaat dat eerst van onze eigen inkomsten af. Is er meer besparing dan van tevoren berekend, dan is de helft van de winst voor de klant.”

Omdat de minimale investeringen erg belangrijk waren, richtte ik me op het optimaliseren van het gebouwbeheersysteem.
Marcel Hartman, Energieadviseur Heijmans

Systeemoptimalisatie: gegevens koppelen

Bij het bekijken en analyseren van het energiesysteem van de school, zag Marcel al snel dat oude handmatige instellingen ervoor zorgden dat het gebouwbeheersysteem niet optimaal functioneerde. “Er was geen overzicht van de temperatuur in de verschillende lokalen. Als er een ouderavond was, warmden ze het hele gebouw op."

Om het systeem te optimaliseren, integreerde de energieadviseur een plattegrond in het systeem: "Zo kunnen conciërges zien in welk deel van een gebouw ze de verwarming inschakelen. Ook koppelde ik een agenda, met daarin een overwerkprogramma. Is er nu bijvoorbeeld op donderdag een ouderavond, dan klik je dat programma aan en blijft enkel die ruimte tot tien uur verwarmd. Tegelijkertijd stelde ik in dat dit maar eenmalig gebeurt, zodat de ruimte niet een week later op donderdag weer tot tien uur is verwarmd.”

Luisteren naar gebruikers

Dankzij de ingebouwde plattegronden is nu inzichtelijk wat de temperatuur in ieder lokaal is en op welke plek een storing zit. “Van mijn collega’s hoor ik positieve geluiden”, vertelt Chris. “Ze vinden het menu veel duidelijker en gebruiksvriendelijker en ze zijn ook blij met hoe Marcel reageerde op hun vragen. Hij heeft echt naar hen geluisterd.” Marcel geeft meteen toe dat dit ook in zijn voordeel was. “Door te praten met de conciërges, leerde ik veel. Zo hoorde ik dat op maandagochtend de installaties vaak koud waren, maar dat het in de loop van de dag beter werd. Dat gaf mij een beter beeld van wat er aan de hand zou kunnen zijn.”


24 procent besparen op gas

Met deze vrij simpele maatregelen, dacht Marcel 15 tot 17 procent gas te kunnen besparen op de scholengemeenschap. Na twee maanden bleek dit 24 procent te zijn. Terugkijkend heeft Chris er dus zeker geen spijt van dat hij de uitdaging om meer energie te besparen is aangegaan. “Marcel komt langs en optimaliseert de installaties zonder dat je daar in het gebouw iets van merkt. Vanuit de school heb ik helemaal geen klachten gehad over het binnenklimaat, terwijl we nu significant besparen.”

“Ik zou tegen iedere school met een gebouwbeheersysteem willen zeggen: pak deze kans. 24 procent besparen op gas, dat is heel veel geld. Sterker nog, het is een halve fte per jaar. Dit is een plek waar we leerlingen leren bij te dragen aan een duurzame samenleving. Daar willen we als school een voorbeeld in zijn: met weinig moeite, minimale investering en met groot rendement.”

Nieuwe investeringen

Chris is zo enthousiast over de behaalde besparing, dat hij met de extra opbrengsten ook een aantal kleine investeringen wil doen op het gebied van elektra, zoals bewegingsmelders en oude verlichting vervangen door led. Zo worden de gebouwen steeds meer voorbereid op de uitdagingen van de toekomst.

Omdat Heijmans altijd een meerjarige samenwerking aangaat, blijft Marcel verbonden aan Wolfsbos. “In het begin was ik fulltime bezig met het gebouwbeheersysteem, het is namelijk in ieders belang om zo snel mogelijk te beginnen met besparen. Nu het systeem stabiel draait, ben ik er veel minder mee bezig. Het gaat nu voornamelijk om onderhouden en bijstellen”, vertelt hij. Marcel is nu bezig om nieuwe besparingsmogelijkheden in kaart te brengen voor Chris.

Ik heb geen klachten gehad over het binnenklimaat, terwijl we nu significant besparen.
Chris Buijtendorp, Hoofd Facilitaire Dienstverlening Wolfsbos