Skip to content
p-st-jan-07-1600.jpg
Hoe staat het met... Parkeergarage St.-Jan #2

Kijkje in de 'ondergrondse kathedraal'

23 juni 2015

De ondergrondse parkeergarage St.-Jan aan de Bossche Hekellaan is open. Vanaf de buitenzijde is nauwelijks voor te stellen dat hier onder de gracht een garage is gebouwd voor 1.040 auto's. Omgevingsmanager Bert Bakker vertelt over de afrondende fase na een kleine 2,5 jaar bouwen. Fotografie: Sandra Peerenboom

p-st-jan-14-1600.jpg
De in- en uitrit van de parkeergarage. In de volksmond ook al wel 'de wokkel' genoemd. Hier wordt een coating aangebracht voor de stroefheid van het wegdek.
p-st-jan-01-1600.jpg
De coating wordt schoongemaakt om de zwarte toplaag aan te kunnen brengen. Het stofzuigen van de coating is een niet alledaagse klus. De wanden krijgen dezelfde roestige uitstraling als aan de buitenzijde.
p-st-jan-03-1600.jpg
Vanuit dit standpunt zijn alle drie de parkeerlagen goed te zien. De betonnen X-kolommen zijn op alle lagen goed zichtbaar.
p-st-jan-07-1600.jpg
'De kathedraal'. Waarschijnlijk de mooiste plek in de garage op verdieping -2. De ronde bak in het midden is de boombak. Hier groeien de bomen in die op de eerste foto te zien zijn.
p-st-jan-09-1600.jpg
Een doorkijk in de lege parkeergarage. Fotogeniek!
p-st-jan-10-1600.jpg
Een parkeerautomaat in de garage. Links zijn de X-kolommen goed zichtbaar. Hoe lager je in de garage komt, hoe groter de X wordt. Van de camera's op het plafond hangen er 80 in de garage.
p-st-jan-06-1600.jpg
Je ziet hier de 300m lange corridor. Deze leidt de bezoekers naar het trappenhuis. De corridor is gemaakt van schoonbeton en verfraaid met 'strijklicht'. Aan de wanden komen nog foto's te hangen.
p-st-jan-11-1600.jpg
Onder de parkbrug is een controlekamer gerealiseerd. Deze is sinds eind mei al in gebruik. Vanuit deze beheerdersruimte worden alle gemeentelijke parkeergarages op afstand bediend.
p-st-jan-12-1600.jpg
Boven de stadsgracht is een loopbrug aangelegd. Deze loopt dwars door de oude stadsmuur naar de Casiontuin (links).
p-st-jan-13-1600.jpg
De 14e eeuwse stadsmuur is door Heijmans gerestaureerd. Over de stadsgracht is de loopbrug te zien. Onder de gracht bevindt zich de parkeergarage.
p-st-jan-15-1600.jpg
Bovenop de wokkel zijn houten banken met pergola's gerealiseerd. De banken hebben uitzicht op het het water en het Zuiderpark. De blauwe regen in de pergola geeft straks extra cachet aan deze rustgevende plek.