Abdulwahid Salah studeerde civiele techniek in Maleisië. Na zijn studie bleek terugkeren naar zijn thuisland Jemen onmogelijk, omdat daar inmiddels een burgeroorlog was uitgebroken. Op een werkvisum reisde hij naar Nederland waar hij een werkervaringsplek bij Heijmans aangeboden kreeg. Abdulwahid greep deze kans met beide handen aan en werkt sinds november 2022 bij Heijmans Infra als modelleur. Een aanwinst, vindt directe collega Pim van der Linden. “Ik leer veel van Abdulwahid. Als ik hoor wat hij heeft meegemaakt en zie hoe hij er hier het beste van maakt en hoe gedreven hij is, dan heb ik daar veel respect voor.”
Abdulwahid Salah zit rond de vergadertafel met zijn collega’s Pim van der Linden, coördinerend engineer, en Marcel Simons, manager energie-ontwerp. Ze praten over Nederlandse gebruiken, zoals oliebollen eten met oud en nieuw, carnaval vieren in het zuiden en je op de fiets van a naar b verplaatsen. Dat laatste doet Abdulwahid sinds hij in Nederland woont en leert hij nu aan zijn zevenjarige dochter. Abdulwahid heeft een lange weg afgelegd, maar is blij met het leven dat hij nu leidt in Nederland.
Op zoek naar een nieuw thuis
Zestien jaar geleden verhuisde de nu 38-jarige Abdulwahid met zijn ouders van Jemen naar Maleisië, waar hij de opleiding civiele techniek volgde en daar een master transport en logistiek aan vastplakte. Tijdens zijn studie brak er in Jemen een burgeroorlog uit, waardoor Abdulwahid niet kon terugkeren naar zijn thuisland. Hij verhuisde zonder zijn vrouw – met wie hij inmiddels getrouwd was en met wie hij een kind verwachtte – naar Zuid-Korea waar hij een aantal jaar in een fabriek werkte. “Die jaren waren zwaar zonder mijn gezin en ik kon daar geen werk doen dat aansloot bij mijn studie. Drie jaar geleden hoorde ik via vrienden dat ik in Nederland in aanmerking kwam voor een werkvisum en een baan. Ik greep die kans en vroeg meteen asiel aan.” Zijn eerste jaar in Nederland bracht Abdulwahid door in een AZC, nog steeds zonder zijn vrouw en dochter.
Aan de slag bij Heijmans
Na een jaar kreeg Abdulwahid een woning aangeboden en kwam ook Heijmans op zijn pad. Marcel Simons herinnert zich dat Vluchtelingenwerk contact met hem opnam. “Zij hadden een nieuwkomer die civiele techniek gestudeerd had en vroegen of Heijmans een werkervaringsplek voor hem had. Voor ons was dat redelijk nieuw, maar we waren wel erg nieuwsgierig geworden.” Een werkervaringsplek houdt in dat iemand werkervaring opdoet met behoud van uitkering om zo een brug te slaan naar een vast contract. Werkgever en werknemer krijgen op deze manier de kans elkaar te leren kennen en te ontdekken of de samenwerking bevalt. Abdulwahid kreeg een plek in het energie-ontwerpteam van Heijmans Infra. In eerste instantie voor drie dagen per week, zodat hij de andere twee dagen zijn inburgeringstraject en Nederlandse les kon volgen. Marcel: “Zelf wilde Abdulwahid meteen vijf dagen aan de slag, maar voor ons is Nederlandse taalbeheersing heel belangrijk. Zodat iedereen binnen het bedrijf goed met elkaar kan communiceren.” Heijmans zette naast het inburgeringstraject in op extra taalondersteuning. Zo kwam er elke week een docent langs op de werkvloer die Abdulwahid 1,5 uur lesgaf.
Meedraaien in het team
Zijn directe collega Pim van der Linden gaf Abdulwahid in het begin kleine opdrachten om vertrouwd te raken met de werkwijze van Heijmans. Dat verliep voorspoedig waardoor Abdulwahid al na een jaar volledig kon meedraaien in het team. Zijn omgang met collega’s droeg daar volgens Pim ook aan bij. “Als Abdulwahid vragen heeft, stapt hij op collega’s af en stelt ze. Iedereen is bereid om hem te helpen en daardoor heb ik hem in korte tijd een groei zien doormaken. Van die aanpak kan ik zelf ook wat leren.” Ook buiten werktijd weten Abdulwahid en zijn collega’s elkaar te vinden. Ze kijken samen voetbalwedstrijden in de kroeg en Abdulwahid ging mee carnavallen.
Cultuurverschillen overbruggen
De eerste maanden bij Heijmans liepen Abdulwahid en zijn collega’s weleens tegen cultuurverschillen aan. Marcel: “Abdulwahid is hiërarchie gewend terwijl wij veel meer op gelijke voet werken.” Ook Abdulwahids enorme werkethos en motivatie viel Marcel op. “Als ik vroeg of hij wat leuks ging doen tijdens het weekend, antwoordde hij vaak dat hij ging studeren. Hij nam dan zelf het initiatief om op internet ontwerpprogramma’s te zoeken die hij wilde leren.”
Kennis optimaal benutten
Abdulwahid is lang niet de enige nieuwkomer bij Heijmans; halverwege 2024 telt de organisatie ruim 40 statushouders. Marcel: “In deze groep zit veel potentie. Wat wij ervaren is dat de technische basis van nieuwkomers die opleidingen hebben gevolgd zoals werktuigbouwkunde, elektrotechniek, bouwkunde en civiele techniek goed op orde is. Het zou zonde zijn als we die kennis niet benutten.” Al doende heeft Heijmans ook geleerd hoe je een nieuwkomerstraject inricht en aanpakt. Dat begint met vertrouwen geven en er zijn voor elkaar, daarnaast wordt per persoon bekeken welke extra (taal)cursussen of opleidingen wenselijk zijn, zegt Marcel. “We kijken samen hoe we onze nieuwe collega’s het beste kunnen begeleiden.”
Leren van elkaar
Er is de afgelopen jaren veel veranderd in Abdulwahids leven. “Dankzij mijn baan konden mijn vrouw en dochter mij nareizen. Sinds juli 2022 zijn we na zes jaar eindelijk weer samen. Ik ben blij met mijn leven in Nederland en met wat ik hier leer.” Inmiddels is Abdulwahid fulltime in dienst bij Heijmans en ontwerpt hij vooral gestuurde boringen. Hij tekent sleuven voor ondergrondse kabels en leidingen en is druk bezig zich daarin verder te ontwikkelen. Het idee is dat hij in de toekomst ook ontwerpen maakt voor complexe kabeltracés en dat hij de bijbehorende berekeningen maakt. Pim: “Als ik zie wat hij nu al doet, heb ik er alle vertrouwen in dat dat gaat lukken.” Samenwerken met Abdulwahid heeft ook Pims leven verrijkt. “Ik kom uit een klein Brabants dorp met weinig diversiteit. Dankzij Abdulwahid kom ik met een andere cultuur in aanraking. Daar leer ik veel van. Als ik hoor wat hij heeft meegemaakt en zie hoe hij er hier het beste van maakt en hoe gedreven hij is, dan heb ik daar veel respect voor.”