
Hoe ontsnap je aan de wachtlijsten van netbeheerders? Aalberts Surface Technologies in Eindhoven kent het antwoord: schuif met Heijmans aan tafel. “Ze hebben de kennis, kunde en capaciteit.”
Aalberts Surface Technologies is een toonaangevende speler in warmte- en oppervlaktebehandelingen. Dankzij haar state-of-the-art technieken weten Europese opdrachtgevers – onder wie automotive- en luchtvaartindustrie – zich verzekerd van onderdelen met verbeterde materiaaleigenschappen en levensduur. Met een voetnoot: het aanbrengen van de hightech warmtebehandelingen kost veel energie. Dat kan botsen met netcongestie, weet plant manager Steffen Schneiders van Aalberts. Zeker als je wil groeien.
Meer elektriciteitsvraag
In 2022 kreeg hij groen licht van het moederbedrijf voor uitbreiding van het dienstenpakket met Hot Isostatic Pressing [HIP]. Deze zeer geavanceerde techniek vergroot de dichtheid van high tech materialen. Dat gebeurt in een gigantische oven-installatie die tot 2.000 bar druk en een temperatuur van maximaal 1.300 graden Celsius combineert.
Om het warm van te krijgen? Zeker. Toch zakte het humeur van Steffen Schneiders aanvankelijk onder het vriespunt. “Nadat we de HIP-installatie in Zweden hadden besteld, bleek dat we net te laat waren om ons contract met de netbeheerder te wijzigen. Rampzalig, want met HIP zouden we de contractuele limiet overschrijden. Weliswaar staan we op een wachtlijst voor uitbreiding van vermogen, maar we zijn naar verwachting pas eind 2026 aan de beurt.”
Peak shaving
Zo'n lange oefening in geduld is voor ondernemers niet te doen. Ze willen verder. Schneiders klopte dan ook aan bij Heijmans, dat in deze regio steeds vaker energievraagstukken oplost. “Ook Aalberts konden we uit de brand helpen”, zegt Geert-Peter van Woerkom, projectmanager van Heijmans Energievoorziening. “We hebben de energievraag doorgerekend en de piekmomenten vastgesteld. Omdat de HIP-installatie niet volcontinue in bedrijf is, hebben we geadviseerd om peak shaving toe te passen.”
In het kort: zodra het benodigde vermogen de contractgrens dreigt te overschrijden, geeft het energiemanagementsysteem een seintje aan een accu. Die springt ogenblikkelijk bij, met elektriciteit die tijdens de 'dalen' in het dagelijks totaalverbruik is opgeslagen. De accu, zo groot als een zeecontainer, heeft een vermogen van 2 MVA. Heijmans droeg zorg voor het hele pakket: van schakelinstallaties 10 kV tot step up trafo en hs-bekabeling.
Nazomer 2023 verrees de nieuwe hal waarin de eerste HIP-installatie al operationeel is. Eerste? Ja, bij het groeiende Aalberts Surface Technologies houden ze van rangtelwoorden: een tweede machine voor Hot Isostatic Pressing is al in potloodlijn getekend. De hal is zelfs uitgelegd op vier installaties.
Op toekomst voorbereid
Van Woerkom voorziet dat de 'kortsluiting' tussen energievraag en -levering in Nederland niet snel zal afnemen. Dat kan de duurzame ambities of groeimogelijkheden van ondernemingen aanzienlijk bemoeilijken. Toch zijn er vaak meer oplossingen denkbaar dan opdrachtgevers vermoeden, zegt hij. Met glimlach: “We gaan geen enkel vraagstuk uit de weg. Heijmans Energievoorziening kan ook alle projectfasen voor haar rekening nemen. Van advisering over netwerkarchitectuur en engineering tot aan vergunningentrajecten, realisatie en inbedrijfstelling.”
Tot de opdrachtgevers behoren de industriële en medische sector, maar ook het Rijksvastgoedbedrijf – van universiteiten tot penitentiaire inrichtingen. Op de terreinen van deze klanten legt Heijmans slimme en veilige elektriciteitsnetwerken aan. Steevast met de blik vooruit, weet Van Woerkom: “Als het even kan, houden we rekening met uitbreidbaarheid. Dat hebben we ook bij Aalberts gedaan. Je wil de problemen van morgen nu al vóór zijn.”
Onafhankelijker van netbeheerder
Waarom Aalberts met Heijmans Energievoorziening in zee is gegaan? “Heijmans ontzorgt en kan grote projecten aan”, oordeelt Schneiders. “Ze hebben de kennis, kunde en capaciteit. Dat zorgt voor bedrijfszekerheid, wat onze hoogste prioriteit is. Een bijkomend voordeel is dat ze ook eventuele bouwkundige werkzaamheden kunnen oppakken.”
Terwijl hij buiten de hal langs de enorme Mtu Energypack van Rolls-Royce loopt, mijmert hij hardop over toekomstige energiezekerheid: “Op dit bedrijventerrein hebben veel buren leveringsproblemen. Grotere onafhankelijkheid van de netbeheerder lijkt me een goede zaak. Het zou nog mooier zijn om zelf energie te produceren en ook terug te kunnen leveren.” Van Woerkom kijkt nadenkend toe. Je ziet hem al driftig rekenen. Komt goed.
Neem contact met ons op
