Skip to content
Waterberging en zorgappartementen in Tilburgs project
Officieel startsein voor bouwproject Spinaker

Waterberging en zorgappartementen in Tilburgs project

22 maart 2024, 08:30

In Tilburg is vandaag officieel het startsein gegeven voor de bouw van het project Spinaker. Spinaker herbergt 156 woningen, waaronder zestig zorgappartementen. Het is een van de laatste projecten in de gebiedsontwikkeling rondom de Piushaven in Tilburg. Heijmans bouwt deze wijk, waarin specifiek rekening is gehouden met waterberging.

Aan de Havendijk op de kruising met de Gondelstraat wordt Spinaker gerealiseerd. Dit bestaat uit een 16-laagse woontoren met appartementen en penthouses, enkele grondgebonden woningen, een groen entreeplein en een klein park voor recreatie (zogeheten pocketpark). Ook omvat het plan 2 zelfbouwkavels.

Spinaker kent verder 71 koopappartementen, 4 penthouses, 60 zorgappartementen, 14 havenwoningen en 7 parkwoningen. Eerst wordt de woontoren gebouwd. Later dit jaar volgen de stadswoningen. Oplevering van het geheel is naar verwachting eind 2025.

Piushaven

Wethouder Bas van der Pol (Stedelijke Ontwikkeling en Economie) is blij met de start van Spinaker:

“Spinaker past heel mooi in de langjarige gebiedsontwikkeling in de Piushaven. De kwaliteit van het project en de variatie van het programma inclusief zorgwonen zijn een goede invulling van de ambitie die wij als gemeente in dit gebied hebben. Ik waardeer het zeer dat Heijmans wil starten. Het is belangrijk om te blijven bouwen om de doorstroming op woningmarkt op gang te houden”.

Waterberging

Het pocketpark heeft een dubbelfunctie. Het park wordt ingericht op groen en ontmoeten, zodat kinderen er kunnen spelen, mensen elkaar treffen en jeu de boules kunnen spelen. Ook doet het park dienst om overtollig hemelwater op te vangen. De parkeerplaats voor bewoners wordt aangelegd ‘op kratjes’, zodat daaronder ook hemelwater kan worden opgeslagen.

Parkeren

De meeste appartementen en elke stadswoning heeft de beschikking over een eigen parkeerplaats. Alleen de appartementen op de 3e en 4e verdieping worden zonder parkeerplaats aangeboden en krijgen één jaar gratis toegang tot deelmobiliteit. Een duurzaam en goedkoper alternatief voor een eigen auto. Alle overige appartementen en woningen krijgen ook de kans om kennis te maken met deelmobiliteit.

Zorgappartementen

De zorgappartementen beslaan de eerste en tweede verdieping van de woontoren en de doorgetrokken laagbouw. Ouderenzorginstelling De Wever zal hier zorg verlenen aan bewoners met een specifieke zorgindicatie.

Spinaker is een voorbeeld van hoe Heijmans haar missie van duurzame aanvoerder van de gezonde leefomgeving waarmaakt. Heijmans wil een prominentere rol spelen bij het realiseren van oplossingen voor de complexe opgaven waar ons land voor staat, zoals woningbouw, bereikbaarheid en klimaat. Heijmans realiseert oplossingen met respect voor mens, dier en natuur. Zo zijn we onderdeel van de oplossing, niet van het probleem.

Neem contact met ons op