Skip to content
Woongebouwen Stadgenoot

Oplevering 203 sociale huurwoningen Oostenburg

8 november 2023, 13:00

Deze maand levert bouwbedrijf Heijmans vier verschillende woongebouwen op aan woningcorporatie Stadgenoot. Dit is een mooie mijlpaal die Stadgenoot samen met bouwbedrijf Heijmans bereikt. Het gaat in totaal om 203 sociale huurwoningen bestemd voor zowel jongeren als ouderen en ook drie bedrijfsruimten op Amsterdam Oostenburg.

De eerste bewoners – van woongebouw “De Stork” – kregen de sleutels van hun nieuwe woning dinsdagmiddag 7 november uitgereikt. De tweede fase van de oplevering, waarin de overige bewoners worden verwelkomd, vindt eind november plaats. De oplevering van de vier nieuwe woongebouwen is een belangrijke stap in de transformatie van Oostenburg tot een diverse, levendige stadswijk in hartje Amsterdam.

De oplevering werd gemarkeerd met een symbolische officiële sleuteloverdracht in Buurtkamer Over de Brug, waar alle direct betrokkenen van dit project aanwezig waren. Ook wordt er begin volgend jaar een feestelijke bijeenkomst voor bewoners georganiseerd, om elkaar beter te leren kennen.

Divers, prettig en leefbaar

De vier woongebouwen geven een impuls aan het sociale karakter van de wijk. Egbert Dekker, directeur Vastgoed en Ontwikkeling bij Stadgenoot, licht toe: “Het is voor ons altijd een belangrijk uitgangspunt geweest om van Oostenburg een diverse, inclusieve wijk te maken. Wij realiseren hier sociaal, middenhuur en diverse niveaus koop voor zowel jongeren, ouderen als woongroepen. Met deze vier woongebouwen realiseren we in één klap het grootste aantal sociale huurwoningen op Oostenburg. Daar ben ik enorm trots op. Want juist die diversiteit maakt een wijk prettig en leefbaar.

Voor jong en oud

In de eerste drie woongebouwen (A, B en C) zijn in totaal 173 studio’s voor jongeren gerealiseerd. Woongebouw D omvat 30 seniorenwoningen, die aansluiten op de woonwensen van de oudere stedeling. Zo is er met een brede galerij en collectieve ruimte op de begane grond voldoende ruimte voor ontmoeting. Elk woongebouw heeft een eigen naam: enerzijds gericht op vooruitgang en innovatie en anderzijds kijkend naar de historie van dit gebied: De Stork (A), De Sluis (B), De Werkplaats (C) en De Stoomkracht (D).

Duurzaam en veiligheid

Naast het streven naar diversiteit en esthetische kwaliteit, ligt de nadruk ook op duurzaamheid en veiligheid. De woningen zijn gasloos en beschikken over hoogwaardig geïsoleerde gevels en groene daken. Remco Melgert van Heijmans benadrukt: “Een gezonde leefomgeving tijdens de bouw start met veiligheid in relatie tot de omgeving. Daarom werkten we met een prefab bouwsysteem. Zo zorgden we ervoor dat de overlast voor de buurt minimaal was, het veilig was op deze bouwpostzegel en de bouwtijd is verkort. Ik ben trots op de karakteristieke gebouwen en rustgevende binnentuin die we hier voor de huurders van Stadgenoot realiseerden.”

Neem contact met ons op