Skip to content
1775-99ab7e4522d2282e29ae54222515974b.jpg

1.250 slimme laadpalen in Limburg en Brabant

14 juli 2017, 01:00

Gemert/Horst aan de Maas, 14 juli 2017 – De combinatie Nuon-Heijmans plaatst vandaag de eerste van 1.250 slimme laadpalen voor elektrische auto’s in Gemert (Noord-Brabant) en Horst aan de Maas (Limburg). Eerder dit jaar won Nuon-Heijmans de aanbesteding hiervoor. Dit was de eerste grote aanbesteding buiten de Randstad waarvoor geen overheidssteun nodig was.

Slim laden

“Mooi dat de eerste laadpalen nu geplaatst worden,” aldus de Brabantse gedeputeerde Anne-Marie Spierings (Energie). “Deze aanbesteding laat zien dat marktpartijen veel potentie zien in elektrische auto’s en de diensten eromheen, zoals slim laden. Verder laat het zien dat Noord-Brabant een interessante regio is voor elektrisch rijden, vergelijkbaar met de Randstad.” Nuon-Heijmans biedt een laadpas aan waarmee voor € 0,22 cent per kWh (incl. BTW) geladen kan worden. De provincie streeft na om in 2020 te groeien naar 100.000 elektrische voertuigen. Momenteel zijn er een kleine 20.000.

Cybersecurity

Nuon-Heijmans zal laadpalen plaatsen van de nieuwste generatie. Die keuze komt onder andere voort uit succesvolle experimenten in Brabant met slim laden. Zo verdeelt elke laadpaal het beschikbare vermogen slim over verschillende auto’s die aangekoppeld staan. Elke laadpaal heeft namelijk twee laadpunten. Als de ene auto vol is, krijgt de andere auto vanzelf meer laadvermogen. Ook worden voor het eerst de door ElaadNL ontwikkelde cybersecurity-eisen voor laadpalen toegepast, waardoor de laaddata van elektrische rijders nog beter beveiligd is. Verder staan deze laadpunten open voor dienstverlening door derden. Zo zal de markt nieuwe services en dienstverlening blijven ontwikkelen.

Innovatief klimaat

Laadpalen zijn een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Ze maken duurzame mobiliteit mogelijk en zorgen bovendien voor een schone, stille buurt. De provincie stimuleert elektrisch rijden omdat dit de uitstoot van broeikasgassen vermindert en de economische ontwikkeling versterkt. De provincie werkt nauw samen met netwerkbedrijf Enpuls, een dochterbedrijf van Enexis Group, om het elektrisch rijden via het energienet voor iedereen betaalbaar te houden. De langdurige inzet van Limburgse en Brabantse overheden, bedrijven en kennisinstellingen op slim laden hebben een innovatief klimaat gecreëerd. Het is aan die innovatiekracht te danken dat elektrisch rijders in beide provincies hun auto voortaan kunnen laden op 100% windenergie, afkomstig van een van de windparken van Nuon. Daarmee neemt de milieubelasting drastisch af.