Skip to content
Voorhof Berkel Enschot

Gezamenlijke binnentuin prominent onderdeel van project huurwoningen Berkel-Enschot

5 april 2024, 12:32

Heijmans en woningcorporatie TBV Wonen hebben een overeenkomst ondertekend voor de koop en realisatie van vijftien huurwoningen aan het Heuneind in Berkel-Enschot. Dit project, genaamd Voorhof, vormt een onderdeel van het grootschalige Koningsoord-gebied.

Heijmans bouwt de woningen en levert deze gebruiksklaar (turn-key) op, waarna TBV Wonen de woningen afneemt. In lijn met de Stedelijke Ontwikkelingsstrategie van de Gemeente Tilburg, is het streven om voor iedere Tilburger een passende woning te bieden, waarbij ook betaalbaarheid een rol speelt.

Duurzaamheid en leefbaarheid

Binnen het project Voorhof staan duurzaamheid en leefbaarheid centraal. De woningen zijn voorzien van ieder 12 zonnepanelen en een bodemwarmtepomp, waardoor ze klaar zijn voor de toekomst. Daarnaast kunnen bewoners genieten van een gezamenlijke binnentuin, waar ontmoetingen en groen centraal staan. Op die manier worden duurzaamheid en leefbaarheid gecombineerd in één project.

Architectuur en verbinding

Voorhof fungeert als de verbindende schakel tussen bestaande woonbuurten (Eikenbosch, Enschot en Berkel) en het nieuwe winkelcentrum van Koningsoord. De voormalige supermarktlocatie wordt omgevormd tot een hofbebouwing die de fijne structuur van de woonbuurt verbindt met de massiviteit van het voormalige gemeentehuis. De woningen passen binnen de ruimtelijke kwaliteit van het gebied.

Hoewel de nieuwbouw een eigentijdse draai geeft aan de bestaande bebouwing, blijft het trouw aan de oorspronkelijke architectuur van het naastgelegen voormalige gemeentehuis van de hand van architect P. Bedaux.

Planning

De vijftien grondgebonden woningen, die gebouwd worden volgens Heijmans’ eigen Woonconcept, hebben elk één laag met kap. De bouw start naar verwachting in het vierde kwartaal van 2024. De bouw duurt naar verwachting negen maanden.