Heijmans start deze maand met de grootschalige renovatie van onderwijsgebouw Gemini-Noord op het terrein van de Technische Universiteit in Eindhoven (TU/e). Het gaat om het laagbouw-gedeelte met laboratoria en onderwijs- en studieruimtes. De renovatie genereert een omzet van € 33 miljoen voor Heijmans. Oplevering staat gepland in het laatste kwartaal van 2024.
Heijmans verkreeg de opdracht voor de renovatie van Gemini-Noord uit een aanbesteding op basis van een twee-fasen-contract. In nauw overleg met de adviseurs en de TU/e is het pand in kaart gebracht. Gemini-Noord heeft een vloeroppervlakte van 14.000 vierkante meter en is inmiddels volledig gestript. De bouwfase vangt nu aan.
Duurzaamheidskeurmerk
De renovatie van Gemini-Noord behaalt een zogeheten BREEAM Excellent ontwerpcertificaat. Dit is een wereldwijd duurzaamheidskeurmerk voor het realiseren van duurzame gebouwen. Het uitgangspunt is dan ook om voor de renovatie van Gemini de impact op het milieu tot een minimum te beperken, onder meer door de instandhouding van bestaande elementen (zoals de betonconstructie) en het gebruik van duurzame materialen.
Zowel het noordelijke als zuidelijke deel van Gemini worden bovendien aangesloten op het warmte- en koudeopslagsysteem (WKO) dat zich onder de campus bevindt. Het systeem verwarmt en koelt verschillende TU/e-gebouwen op een duurzame manier. Daarmee wordt Gemini het volgende compleet gasloze gebouw van de TU/e.
Gemini
Gemini werd begin jaren zeventig gebouwd onder de naam W-Hoog en W-Laag. Sinds de laatste verbouwing in 2011 kreeg het de naam Gemini, Latijn voor tweeling. Wanneer alle werkzaamheden zijn volbracht, zal Gemini als geheel onderdak bieden aan de faculteiten Biomedical Engineering en Mechanical Engineering, diverse onderzoeksgroepen en tal van onderwijsvoorzieningen als collegezalen, studiegebieden, laboratoria, studieverenigingen, vergaderfaciliteiten en een restaurant.