Skip to content
20190223_heijmans_crossover_aegon_dsc9794_kopieren.jpg

Eerste pilot Heijmans met Crosscover in Den Haag

27 februari 2019, 07:00

Heijmans heeft de eerste Crosscover van Nederland toegepast in Den Haag. Voor het hoofdkantoor van Aegon bij treinstation Den Haag Mariahoeve ligt een extra opvallend zebrapad dat bijdraagt aan het verhogen van veiligheid voor voetgangers die daar de weg willen oversteken.

Tom Mullens, productmanager Crosscover bij Heijmans: “Met onze projecten dragen we bij aan het creëren van een gezonde en veilige leefomgeving. De pilot met Crosscover sluit daar op aan. Vanaf de idee fase is Aegon onderdeel van het team. Samen hebben we het patroon en de kleuren die oplichten bedacht. Op basis van deze pilot gaan we op zoek naar nieuwe locaties waar we Crosscover kunnen toepassen”.

20190223_heijmans_crossover_aegon_dsc9836_kopieren.jpg

Theo van Rijn, manager Vastgoed van het Facilitair Bedrijf van Aegon: “Onze missie is om onze klanten te helpen bewust keuzes te maken voor een gezonde financiële toekomst. Het geeft een gevoel van zekerheid en misschien zelfs wel van veiligheid. Dat gevoel van veiligheid voeren we ook door in ons eigen huis. We hebben veel medewerkers die met het OV reizen en van het treinstation naar ons kantoor lopen. Om ze veilige oversteekplaats te bieden, hebben we gezocht naar een innovatief zebrapad en dat is Crosscover geworden.”

Hoe werkt Crosscover?

Heijmans heeft Crosscover speciaal ontwikkeld, omdat sommige bestaande zebrapaden niet opvallend genoeg zijn, waardoor oversteekveiligheid van voetgangers lager is. Crosscover is een systeem dat automobilisten bij zebrapaden waarschuwt voor voetgangers die willen oversteken. Het bestaat uit fluorescerende elementen die automatisch met uv-licht worden opgelicht, wanneer een voetganger het zebrapad nadert. Doordat er speciale patronen worden aangebracht, valt de oversteekplaats (zowel overdag als ’s nachts) extra goed op voor automobilisten en motorrijders.

Om het effect van Crosscover te meten, gaan Heijmans en Aegon de komende maanden gebruikservaringen van voetgangers en automobilisten in kaart brengen. De uitkomsten ervan worden meegenomen in de verdere ontwikkeling van het product.

20190223_heijmans_crossover_aegon_dsc9584_kopieren.jpg

Crosscover en Bikescout

Al eerder ontwikkelde Heijmans Bikescout die ook gericht is op het verhogen van verkeersveiligheid. Het is een detectiesysteem dat automobilisten bij gevaarlijke fietsoversteekplaatsen met knipperende ledverlichting in het wegdek waarschuwt voor naderende fietsers. Bikescout is al aangelegd in onder meer Leidschendam, Veenendaal en Eindhoven.

Samenwerking Heijmans en Aegon

Heijmans is al jaren partner van Aegon voor technisch onderhoud en werkt daarbij ook aan innovatieve ontwikkelingen. Zo werken de bedrijven sinds 2016 samen om bezetting, benutting en zogenoemde comfortwaardes van werkplekken met Beyond eyes (slimme sensortechnologie) te meten en in kaart te brengen, zodat schoonmaakwerkzaamheden daar passend op zijn af te stemmen.