Skip to content
oplaadinfra-heijmans-nuon-ev-box-7.jpg

2.480 laadpunten voor Brabant en Limburg

17 januari 2017, 00:00

De combinatie Nuon-Heijmans gaat in opdracht van de provincie Noord-Brabant 2.480 publieke laadpunten plaatsen in verschillende gemeenten in Noord-Brabant en Limburg. Het is de eerste grote aanbesteding buiten de Randstad waarbij er geen financiële bijdrage nodig is vanuit de overheid.

Omdat de provincie een langdurig contract met Nuon-Heijmans aangaat voor 10 jaar kunnen de laadpalen zonder subsidie van de overheid geplaatst worden. Heijmans gebruikt haar uitgebreide ervaring voor het plaatsen en onderhouden van de laadpunten. NUON voorziet in de financiering en neemt de energie-exploitatie voor haar rekening. Het verlaagde belastingtarief voor publieke laadpunten per 1 januari 2017 draagt bij aan een lagere kWh-prijs voor consumenten.

Nieuwste generatie laadpalen

Nuon-Heijmans plaatst laadpalen van de nieuwste generatie, zoals bepaald bij de aanbesteding. Die eisen komen o.a. voort uit succesvolle experimenten in Brabant met slim laden. Zo zijn de laadpalen geschikt voor het laden met lokaal opgewekte energie. Dat betekent dat een automobilist zijn auto onderweg in Noord-Brabant kan opladen met energie van zijn eigen zonnepanelen. Ook worden voor het eerst de door Elaad ontwikkelde cybersecurity-eisen voor laadpalen toegepast. Verder staan deze laadpunten open voor dienstverlening door derden. Zo zal de markt nieuwe services en dienstverlening blijven ontwikkelen.

Laadpalen zijn een belangrijk onderdeel van de energietransitie. Ze maken het mogelijk om energie uit te wisselen van zonnepanelen en windmolens naar auto’s en woningen. De provincies Limburg en Noord-Brabant stimuleren elektrisch rijden omdat dit de uitstoot van broeikasgassen vermindert en de economische ontwikkeling versterkt.

Gedeputeerde Anne-Marie Spierings, provincie Noord-Brabant:

“Deze aanbesteding laat zien dat marktpartijen veel potentie zien in de markt van elektrische auto’s en de diensten eromheen, zoals slim laden. Verder laat het zien dat Noord-Brabant door het innovatieve klimaat een aantrekkelijke regio is voor elektrische mobiliteit, vergelijkbaar met de Randstad.” Nuon-Heijmans biedt een laadpas aan waarmee voor € 0,22 cent per kWh (incl. BTW) geladen kan worden. De provincie streeft na om in 2020 te groeien naar 100.000 elektrische voertuigen. Momenteel zijn er een kleine 20.000.

Lees ook: "Nuon vraagt als eerst exploitant stekkergeld bij publieke laadpalen"