Skip to content
Toekomstvastwaarde-Thijs
Een duurzaam gebouw met circulaire bouwmaterialen

Circulair Beheer en Onderhoud

Door een groeiend tekort aan materialen lopen de prijzen snel op. Kies daarom voor een duurzaam, slim en efficiënt alternatief. Een circulaire aanpak voor beheer, onderhoud en complete renovaties optimaliseert het hergebruik van goede materialen. Dat bespaart geld, voorkomt negatieve milieu-impact én voegt waarde toe aan je vastgoed. Toekomstvastwaarde, noemen we dat.

Hoe werkt circulair beheer en onderhoud voor vastgoed?

Hergebruik van materialen vormt het uitgangspunt voor Circulair Beheer en Onderhoud. Dat betekent dat alles wat nog goed is wordt gerepareerd, in plaats van vervangen. Lukt dat niet? Dan vraagt dat om recycling met aandacht voor de hoogste grondstof-efficiëntie.

Voordelen van circulaire bouwmaterialen

Gebruik de trade-off matrix om bewuste keuzes te maken voor circulaire materialen en vervangingen binnen beheer en onderhoud. Met Circulair Beheer en Onderhoud profiteer je van meerdere waardevolle voordelen:

  • Vermindering van grondstofgebruik en afvalstromen dankzij hergebruik van materialen
  • Kostenbesparing door goede materialen te repareren of refurbishen voor een tweede leven
  • Vermindering van CO₂-uitstoot en een positieve impact op het klimaat
  • Invulling van concrete en aantoonbare doelstellingen
  • Versterking van het (groene) imago van jouw organisatie

Circulair Beheer en Onderhoud in 4 stappen:

1. Maak materiaalstromen inzichtelijk

Welke materiaalstromen lopen er in het pand? Om dat inzichtelijk te maken laat je een nulmeting doen en weet je wat er speelt.

2. Vind circulaire of duurzame alternatieven

Laat een trade off-matrix opstellen met circulaire of duurzame alternatieven voor vervanging. Dat helpt om bewuste keuzes te maken voor materialen, omdat ook de alternatieven voor vervanging inzichtelijk zijn.

3. Reparatie of refurbishing

Vaak bevatten installaties, zelfs als ze niet meer voldoen, nog onderdelen van uitstekende kwaliteit. Laat een meerjarenonderhoudsplan opstellen met aandacht voor wat er wanneer aan vervanging toe is. Vanuit een meerjarenonderhoudsplan volgt reparatie of refurbishing, om zo min mogelijk nieuwe grondstoffen en materialen toe te passen.

4. Revisie en recycling

Door te reviseren en recyclen ontstaat een retourstroom, van het gebouw terug naar de fabrikant of leverancier. Een retourstroom vermindert afval. Defecte materialen gaan terug naar de leveranciers of fabrikanten voor revisie of recycling en keren weer terug in het gebouw.

Brede blik op circulariteit

Bij Heijmans hebben we een brede blik op circulariteit. We werken bijvoorbeeld samen met partners zoals Rensa en Inexeon. Samen motiveren en stimuleren we de markt om meer circulaire materialen aan te bieden en defecte onderdelen terug te nemen voor reparatie, revisie of recycling. Daarnaast ontstaat circulariteit in beheer en onderhoud dankzij matching materials. Het is de uitwisseling van materialen tussen verschillende gebouwen.

Kies voor duurzaam Circulair Beheer en Onderhoud

Maak jouw gebouw(en) klaar voor een duurzame toekomst dankzij circulair beheer en onderhoud. Het kan slimmer, efficiënter en schoner. Zo bespaar je kosten én geef je invulling aan de duurzame doelstellingen van jouw organisatie. Je voegt waarde toe aan je gebouw, voor nu en in de toekomst. Toekomstvastwaarde, noemen we dat.

Creëer toekomstvastwaarde met Circulair Beheer en Onderhoud

Benieuwd naar de mogelijkheden van circulaire bouwmaterialen voor jouw gebouw(en)? Download de leaflet.

Door dit formulier te versturen ga je akkoord met ons privacy statement

Neem contact met ons op