Skip to content
Toekomstvastwaarde-Thijs
Een duurzaam gebouw met circulaire bouwmaterialen

Circulair beheer en onderhoud

Circulaire bouwmaterialen voor utiliteitsgebouwen verminderen benodigde primaire grondstoffen en verminderen afvalstromen. Kies een duurzaam, slim en efficiënt alternatief. Een circulaire aanpak voor beheer, onderhoud en complete renovaties optimaliseert het hergebruik van goede materialen. Dat bespaart geld én voorkomt negatieve milieu-impact.

Nederland wil in 2050 een circulaire (bouw)economie zijn. Dat is tegelijkertijd ambitieus en nodig, omdat materialen steeds schaarser worden. Door een groeiend tekort aan materialen lopen de prijzen daarvoor nu al snel op. Dit vraagt om een andere aanpak, met slim hergebruik van bestaande materialen. Circulair beheer en onderhoud bij Heijmans streeft naar hergebruik van minimaal 95% van de retourmaterialen. Zo bespaar je zoveel mogelijk nieuwe primaire grondstoffen.

Hoe werkt circulair beheer en onderhoud voor vastgoed?

Hergebruik van materialen vormt het uitgangspunt voor circulariteit in beheer en onderhoud. Dat betekent dat alles wat nog goed is wordt gerepareerd, in plaats van vervangen. Alternatieven zijn re-use door te hergebruiken en refurbishing om materialen opnieuw als nieuw te maken. Lukt dat niet? Dan vraagt dat om recycling met aandacht voor de hoogste grondstof-efficiëntie.

Toekomstvastwaarde-ziekenhuis-tjongerschans

In 4 stappen naar een circulaire bouweconomie met circulair beheer en onderhoud

Circulair beheer en onderhoud vraagt om 4 stappen:

1 | Maak materiaalstromen inzichtelijk
Welke materiaalstromen lopen er in het pand?
Om dat inzichtelijk te maken laat je een nulmeting doen en weet je wat er speelt.

2 | Vind circulaire of duurzame alternatieven
Laat een trade off-matrix opstellen met circulaire of duurzame alternatieven voor vervanging. Dat helpt om bewuste keuzes te maken voor materialen, omdat ook de alternatieven voor vervanging inzichtelijk zijn.

3 | Reparatie of refurbishing
Vaak bevatten installaties zelfs als ze niet meer voldoen nog onderdelen van uitstekende kwaliteit. Laat een meerjarenonderhoudsplan opstellen met aandacht voor wat er wanneer aan vervanging toe is. Vanuit een meerjarenonderhoudsplan volgt reparatie of refurbishing, om zo min mogelijk nieuwe grondstoffen en materialen toe te passen.

4 | Revisie en recycling
Door te reviseren en recyclen ontstaat een retourstroom, van het gebouw terug naar de fabrikant of leverancier. Een retourstroom vermindert afval. Defecte materialen gaan terug naar de leveranciers of fabrikanten voor revisie of recycling en keren weer terug in het gebouw.

Bij Heijmans werken we samen met partners zoals Rensa en Inexeon. Samen motiveren en stimuleren we de markt om meer circulaire materialen aan te bieden en defecte onderdelen terug te nemen voor reparatie, revisie of recycling.

Daarnaast ontstaat circulariteit in beheer en onderhoud dankzij matching materials. Het is de uitwisseling van materialen tussen verschillende gebouwen. Vanuit een brede circulaire blik is er meer mogelijk dan bij één gebouw alleen. Dat is duurzaam beheer en onderhoud, door out-of-the-box te denken.

thijs_huijsmans_heijmans_circulariteit_materiaalstromen.jpg

Voordelen van circulaire bouwmaterialen

Gebruik de trade-off matrix om bewuste keuzes te maken voor circulaire materialen en vervangingen binnen beheer en onderhoud. Dankzij circulair beheer en onderhoud profiteer je van minimaal vijf waardevolle voordelen:

  • Minder gebruik van grondstoffen en minder afvalstromen dankzij hergebruik van materialen
  • Kostenbesparing door goede materialen te repareren of refurbishen voor een tweede leven
  • Minder CO₂-uitstoot en een positieve impact op het klimaat
  • Concrete en aantoonbare invulling van duurzame doelstellingen
  • Groener en sterker imago van jouw organisatie

Kies voor duurzaam circulair beheer en onderhoud

Maak jouw gebouw(en) klaar voor een duurzame toekomst, dankzij circulair beheer en onderhoud. Het kan slimmer, efficiënter en schoner. Zo ontlast je het milieu en draag je bij aan een beter klimaat. Bovendien bespaar je kosten én geef je invulling aan de duurzame doelstellingen van jouw organisatie.

Ben je benieuwd wat Heijmans voor je kan betekenen? Stel ons je vragen. Dan nemen we snel contact met je op.

Neem contact met ons op