Skip to content
heijmans-greenville-utrecht-blokje
Groene stadsoase met duurzame missie

Greenville

In Leidsche Rijn staat Greenville, een groene oase in de stad. Gebouwd rondom twee binnentuinen is Greenville gericht op groen, ruimtelijk, licht en comfortabel wonen. De hoge kwaliteit en duurzaamheid van Heijmans’ plan bleek onderscheidend in de tenderfase en sloot naadloos aan op de duurzame gebiedsontwikkeling Leidsche Rijn Centrum. Waar Heijmans diverse projecten realiseert.

In 1990 startte de bouw van Leidsche Rijn, destijds de grootste Vinex locatie van Nederland. Hier wonen nu zo’n 80.000 mensen en zo worden er nog 100.000 Utrechters verwacht. Leidsche Rijn is aantrekkelijk woongebied en verkrijgt steeds meer stadse allure.

Leidsche Rijn tweede stadshart van Utrecht

Het doel was om en goed verbonden, groene en duurzame nieuwe woonomgeving te creëren die voelt en fungeert als tweede stadshart van Utrecht. Met het openbaar vervoer vlakbij, Utrecht centrum op 15 minuten fietsen en volop voorzieningen, van horeca en sportgelegenheden tot winkels en een bioscoop. De plek spreekt mede daardoor een brede doelgroep aan: van groeiende gezinnen en senioren tot jonge professionals.

Wooncomfort op hoog niveau

Naast eye catcher in de buurt, biedt Greenville ook een aantrekkelijk en gevarieerd woonprogramma bestaande uit 50 woningtypen. Een mix van 93 appartementen en 30 stadswoningen met privé terrassen inclusief gebouwde parkeervoorziening met 123 parkeerplaatsen en bergingen. Uniek daarbij zijn de kenmerkende hoogteverschillen waarvan het ontwerp optimaal gebruik maakt. De woningen zijn daarbij ruim, duurzaam en van hoge kwaliteit.

Groener dan groen en meer dan energieneutraal

Meer dan alleen woningen, is hier een groene, frisse en hoogwaardige leefomgeving gerealiseerd die barst van de architectonische kwaliteit en diversiteit. Eenheid én duurzaamheid schuilen in het vele groen en vooruitstrevende oplossingen. Waarmee het voldoet aan de duurzaamheidseisen van deze tijd.

Drie verschillende ontwerpers werkten samen aan één groen en gelaagd geheel

Met Greenville draagt Heijmans bij aan een gezonde leefomgeving, onder andere door de terrassen volledig ‘aan te kleden’ en in de VvE op te nemen. Zo levert Heijmans hier behalve woningen ook een volledig vergroende en kwalitatief hoogwaardige leefomgeving, passend bij de missie als maker van de gezonde leefomgeving.

Duurzaamheid, biodiversiteit en deelmobiliteit

Het plan heeft een EPC van -0,3 en een Gemeentelijk Praktijkrichtlijn groter dan 8,0. Het betreft hier een zeer duurzaam plan en energiezuinige woningen. Met een EPC van -0,3 is het plan zelfs meer dan energieneutraal: er blijft energie over. Michiel Hagenouw, senior consultant bij ingenieursbureau LBP|SIGHT, benadrukt dat dit geen geringe prestatie is: “De behaalde EPC is zeer laag, het levert energie op. Er zijn weinig partijen in Nederland die dit al voor elkaar kregen.”

Bewoners maken gebruik van de aanvullende elektrische deelauto’s

Een project wat naadloos past bij Heijmans' visie: het bijdragen aan een gezonde leefomgeving voor mens en dier. Zo werd er o.a. flink geïnvesteerd in de biodiversiteit met een rijk beplantingsplan van inheems plantensoorten. Een andere intelligente toevoeging is de regenwaterbuffer. Waarbij gebruik wordt gemaakt van sensoren op daken. Wanneer een heftige bui op komst is, wordt het aanwezige water op de daken in de bodem geloodst, zodat de volgende grote bui opgevangen kan worden. Zo wordt wateroverlast voorkomen. Ook is er over deelmobiliteit nagedacht. Zo hebben bewoners maximaal één eigen parkeerplaats en zijn er aanvullend elektrische deelauto’s om gebruik van te maken. Deze zijn bewust onderaan bij de inrit geplaatst, zodat je bij het betreden van de kelder er direct mee wordt geconfronteerd.