Skip to content
Uit de praktijk: toekomstvastwaarde creëren met duurzaamheid als basis
Uit de praktijk:

Toekomstvastwaarde creëren met duurzaamheid als basis

Wie voorbereid wil zijn op de toekomst, begint liefst vandaag al. Duurzaamheid als basisbeginsel voor je toekomstplannen nemen, is daarbij een goed begin. Maar hoe gaat dit in de praktijk? Wij spraken enkele experts en professionals uit het vakgebied over het creëren van toekomstvastwaarde, de uitdagingen die ze onderweg tegenkomen en het voordeel van een integrale aanpak.

Zo is daar Kris Reijnierse, Projectleider Vastgoed bij de HZ University of Applied Sciences. Op het moment zit zij nog in de oriënterende fase van het verduurzamen van het vastgoed van haar werkgever. “Eigenlijk zijn we nog aan het kijken of we in ons geval voor nieuw- of verbouw gaan,” legt ze uit.

Door duurzaamheid als basisbeginsel in haar zoektocht te gebruiken, merkt Reijnierse dat er gaandeweg nieuwe vragen in haar opkomen. “Welke materialen gaan we gebruiken? Waar gaan we voor biobased, en waar is circulair een optie? Er is ontzettend veel mogelijk, soms is dat wel overweldigend.” Voor collega-professionals heeft ze alvast een nuttige tip: “Kijk niet alleen naar de prijskaartjes, maar ook naar je intrinsieke motivatie om een betere wereld te creëren, het gebruiksplezier van de eindgebruiker de duurzame doelen van je organisatie.”

Het belang van een integrale aanpak

Grondige verduurzaming van gebouwen is een mooi streven, maar alles valt of staat met een doordachte, integrale aanpak. Simon Snapper, van de Hanzehogeschool Groningen legt uit hoe zoiets eruit kan zien. “Eigenlijk begin je altijd met het verzamelen van data. Hoe wordt je gebouw gebruikt? Wat is de bezettingsgraad? Die data kun je op de meest gekke plekken verzamelen: van je koffieautomaat tot het aantal ingelogde apparaten op je wifi. Je luistert zo als het ware naar je gebouw.”

Die enorme hoop data brengt meteen een volgende klus met zich mee, legt Snapper uit. “Die berg data ga je vervolgens ordenen op relevantie en sorteren. Dat hoeft niet handmatig, daar heb je allerlei AI-programma’s voor. Nu heb je een uitgangspunt van waaruit je gaat werken. Een integrale aanpak betekent volgens mij ook: door je gebouw heen lopen en actief kijken naar wat je gaat doen. Welke aanpassingen ga je het eerst doorvoeren om te verduurzamen? Vaak kan met kleine veranderingen al een hoop winst behaald worden. Ook circulair gebruik van materialen is interessant: je hoeft immers geen nieuwe grondstoffen te gebruiken.”

Circulariteit als ‘meest pure vorm van hergebruik’

Bakir Sellilah, projectmanager bij bbn merkt ook dat circulariteit steeds belangrijker wordt. En met recht, want het heeft zowel financiële als duurzame voordelen. “Je hergebruikt in plaats van dat je iets eerst tot een nieuw product maakt, wat vaak veel CO2 kost. Zo kun je kosten besparen én tegelijkertijd je duurzaamheidsdoelen halen. Eigenlijk is ciculariteit dus de meest pure manier van hergebruik.”

Duurzaamheid als basisbeginsel betekent dat het geïntegreerd wordt in alle aspecten van een organisatie. Dat is ook meteen waar toekomstvastwaarde om draait; de bewustwording van een integrale aanpak op het gebied van duurzaamheid, circulariteit, flexibiliteit en wendbaarheid voor wat komen gaat. Heijmans helpt je om meer toekomstvastwaarde te creëren. Benieuwd naar hoe dat voor jou organisatie werkt?