Zo werkt BeSense

Sensoren maken kantoren slimmer

Geavanceerde sensortechnologie, Big Data, Right Data en Internet of Things veroveren in sneltreinvaart een plek in onze maatschappij. Dat klinkt allemaal mooi maar wat kunnen wij er mee? De kansen die deze ontwikkelingen bieden voor een efficiënte inrichting van duurzaam gebouwbeheer zijn de reden geweest om het product BeSense te ontwikkelen. Tenslotte wil iedereen een schone, gezonde en slimme werkomgeving. Maar hoe werkt BeSense precies?

17 januari 2017

Data verzamelen

BeSense is een slim sensorsysteem dat anonieme data verzamelt over de bezetting en benutting en comfortwaarden van werkomgevingen meet. Inzicht in deze gegevens zorgt ervoor dat er slimmer ingespeeld kan worden op het beheer en het comfort van gebouwen. Gebruikers levert het een gezonde en schone werkomgeving, wat de productiviteit van medewerkers positief beïnvloedt. Daarnaast gebruiken we de data om de prestaties van de schoonmaakdienstverlening te verbeteren en efficiënter in te richten.

20180118_RD_Besence_DSC6155.jpg

Multisensoren

Bij BeSense worden draadloze sensoren in de werkomgeving geplaatst. Bewegingssensoren meten en registreren de gebruiksduur van de bezetting van bijvoorbeeld werkplekken, toiletten en vergaderruimtes. Daarnaast worden er multisensoren aangebracht in verschillende ruimtes die de comfortwaardes meten, zoals temperatuur, lichtintensiteit, CO2 en luchtvochtigheid. Al deze gegevens worden vervolgens gekoppeld en via een ontvanger opgeslagen in de Cloud en in te zien op een online platform (dashboard) en in de gebruikersapp voor het schoonmaakpersoneel. Alle data die wordt gemeten is anoniem en tast dus niet de privacy van de gebouwgebruikers aan.

20180118_RD_Besence_DSC6221.jpg

Plug and Play

Het gebruik van sensoren maakt BeSense een laagdrempelige, schaalbare oplossing die middels een eenvoudig ‘plug and play’ principe functioneert. Een kwestie van het plaatsen van de sensoren en aansluitend inloggen op het online platform. Kortom installeren van de software en aan de slag! De draadloze datacommunicatie werkt via een eigen BeSense LoRa-netwerk, waardoor het systeem geen extra belasting vormt voor de IT-omgeving van de klant. Wel zo betrouwbaar, veilig en bovendien energiezuiniger.

Efficiënter en schoner

BeSense heeft toegevoegde waarde voor de gebouwbeheerder, de bezoeker, de schoonmaker en de medewerkers. Een slim ingerichte, gezonde en prettige werkomgeving zorgt er uiteindelijk voor dat de arbeidsproductiviteit omhoog gaat en het facilitaire proces slimmer en goedkoper wordt ingericht. Het systeem is interessant voor zowel bestaande als nieuwe gebouwen.

BeSense-still-1.jpg

Neem de facilitair manager. Deze krijgt vanaf zijn werkplek online informatie door over de bezettingsgraad van zijn gebouw. Zo ziet hij precies op welke plek in het gebouw veel mensen aanwezig zijn of juist weinig en waar schoongemaakt dient te worden. Daarnaast voorziet BeSense in extra intelligentie, zoals een meldingsfunctie in geval van defecten en storingen. Snel online melding maken van omgevallen koffie op het tapijt of een kapotte lamp is dus in een handomdraai geregeld. Kortom: de manager kan pro-actief en dus (kosten)efficiënt het gebouw en de mensen laten functioneren.

En wat merkt de schoonmaker er van? Hij krijgt via een schoonmaakapp op een tablet ‘real time’ overzicht van het gebouw. Elke verdieping zijn eigen plattegrond. Taakgericht worden looproutes, takenlijsten en planningen inzichtelijk gemaakt en gemanaged en ook dat scheelt weer tijd, resulteert in minder klachten en werkt veel prettiger.

20180118_RD_Besence_DSC6053.jpg

Louter winst

BeSense levert dus op feiten gestoelde inzichten over het gebruik van gebouwen. Daarmee kunnen alle stake holders toewerken naar een duurzamere, kostenbesparende en comfortabele werkomgeving. Het levert meerwaarde in een tijd waarbij flexwerken de bezettingsgraad van gebouwen moeilijk meetbaar maakt. Tegelijkertijd wordt de tevredenheid van de eindgebruiker verhoogd. Ze voelen zich prettiger, comfortabeler en dat verhoogt hun energielevel en werkprestaties.

Voordelen

  • Inzicht in gebruik van kantoorgebouw
  • Inzicht in comfort van werkruimtes
  • Onafhankelijk van IT bedrijfsnetwerk
  • Anonieme data
  • Inzicht in beschikbaarheid werkplekken en vergaderruimtes
  • Vergroten van effectiviteit van schoonmaak, resulterend in minder klachten
  • Eenvoudig toepasbaar in zowel bestaande als nieuwe gebouwen

BeSense Whitepaper Bezetting&Benutting.pdf (912,5 KB)

BeSense Whitepaper Schoonmaak.pdf (553,5 KB)