Vijf vragen aan Willem van den Berg

Nieuwbouwhuis voor alle leeftijden

Nederland veroudert en mensen wonen steeds langer thuis. De vraag naar levensloopbestendige woningen neemt daardoor toe. Vooralsnog is de bouw van dit soort huizen duurder dan traditionele nieuwbouw en minder in trek bij opdrachtgevers. Productontwikkelaar Willem van den Berg van Heijmans ziet een oplossing in standaardisatie. 

21 juni 2017

Wat is een levensloopbestendige woning?

“Een huis waarin voorzieningen zijn aangebracht die het mogelijk maken om op een later moment - zonder al te veel breek- of hakwerk - aanpassingen te doen. Op deze manier garandeer je de gebruiksvriendelijkheid en veiligheid, zodat ook mensen met beperkingen en zorg vragende senioren er kunnen blijven wonen.

Denk aan een voorziening voor het plaatsen van een traplift. Zo blijven de bad- en slaapkamer op bijvoorbeeld de eerste verdieping goed toegankelijk. Of door extra water- en rioolleidingen in het ontwerp op te nemen, dan is het vergroten of verplaatsen van een badkamer kinderspel.”

Hoe maak je dit woonconcept levensvatbaar?

“Door kostenbesparing kan de levensloopbestendige woning prijstechnisch concurreren met een traditioneel nieuwbouwhuis. Dit kan onder andere door de levensloopbestendige woningen onder te brengen bij de concepten Heijmans Huismerk® en Heijmans Wenswonen®. Omdat we bij de bouw standaardisatie toepassen en samenwerken met vaste partners, besparen we aanzienlijk op de kosten.

Daarbij voldoen de woningen die onder de paraplu van deze concepten vallen, op diverse punten al aan de aanvullende richtlijnen en eisen voor levensloopbestendige woningen. Denk aan brede binnendeuren zonder drempels en een ruime opstelruimte achter de voordeur. Tevens zijn alle eengezinskoophuizen standaard voorzien van huisbesturing en behoort uitbreiding met een speciaal ‘zorgpakket’ straks tot de opties.

Om dit type huizen aantrekkelijk te houden voor gezinnen, is het belangrijk dat levensloopbestendige woningen niet anders ogen en aanvoelen dan een traditionele gezinswoning. We willen niet dat een levensloopbestendige woning direct ‘zorg’ uitstraalt.”

20161031_heijmans_wvdberg_5442.jpg

Willem van den Berg in de wijk Boszoom in Pijnacker.

Wat zijn de obstakels?

“Op dit moment zorgen de aanvullende eisen en richtlijnen ervoor dat levensloopbestendige nieuwbouwwoningen groter zijn dan traditionele nieuwbouw; dus kostbaar. Er is nu nauwelijks ruimte voor slimme oplossingen om toekomstige nieuwbouwhuizen op een zo efficiënt mogelijke manier levensloopbestendig te maken. Daarom moeten we in gesprek met opdrachtgevers om bewegingsvrijheid te zoeken voor vindingrijke alternatieven.

Zolang dit niet gebeurt, betaalt de eindgebruiker extra voor onzichtbare aanpassingen. Dat is lastig te verkopen. Zeker omdat levensloopbestendige woningen zo duurder blijven dan traditionele woningen. Daarom is standaardisatie echt een must. Alleen zo kunnen we op grote schaal levensloopbestendige huizen ontwikkelen en bouwen.”

Is er voldoende vraag?

“Nederland veroudert en om de zorgkosten te drukken, stimuleert de overheid het langer zelfstandig thuis wonen. We zien nu een trend dat de leeftijdscategorie van vijftig tot tachtig jaar helemaal niet wil verhuizen. En als ze verhuizen, doen ze dat het liefst naar een woning in de eigen of in een naburige gemeente. Maar het merendeel van de senioren stelt een verhuizing uit totdat ze niet meer zelfstandig willen of kunnen wonen. Hoe mooi zou het zijn als ook die groep in hun eigen huis kan blijven wonen.”

20161031_heijmans_wvdberg_5437.jpg

Wat levert het ons op?

“Veel bouwers en projectontwikkelaars zien levensloopbestendige woningbouw vaak als los project. Hun focus ligt vooral op grootschalige traditionele woningbouwprojecten. Volkomen logisch, want op dit moment is de vraag enorm. Dat doen wij natuurlijk ook, maar daarnaast denken we heel bewust na over het levensloopbestendig woonconcept.

We zien het als een echt product. Hiermee laat Heijmans zien dat we durven pionieren. Als het lukt om samen met onze opdrachtgevers het concept te standaardiseren, hebben we een mooi op de toekomstgericht product op zak, waarmee we ons kunnen onderscheiden van de concurrentie.”