Skip to content
stef_scheutjens_3_.jpg
Vijf vragen aan Stef Scheutjens

De basis op orde

19 december 2018

Zonder een goeie basis begin je niets. De teams van Heijmans Bodemspecialismen zijn broodnodig voor de start van een vlekkeloos bouwproces, en óók voor een circulaire economie. Manager Stef Scheutjens neemt zijn uitvinders mee in een duurzame toekomst.

1. Waarom zit jij op deze plek?

“Ik krijg energie van iets nieuws opzetten en van verbinden. In de achttien jaar dat ik bij Heijmans werk, is dat de rode draad. Ik heb grote projecten mogen maken, van VleuGel tot de Prinses Beatrixsluis, als uitvoerder, calculator, werkvoorbereider, projectleider en projectdirecteur. In die projecten had ik altijd te maken met de diverse specialisten die bij Heijmans werken.

Als ik iets heb opgezet en het loopt goed, stoom ik mijn opvolgers klaar en zoek ik een nieuwe uitdaging. Dit keer was dat de kans als manager Bodemspecialismen een business unit aan te sturen. Echt iets heel anders dan projectmanagement, waar je altijd naar iets tastbaars toewerkt, dus dat maakte me nieuwsgierig. Daarbij stond lijnmanager zijn, iemand die beleid maakt en vertaalt naar de werkvloer, altijd al op mijn wensenlijstje.”

stef_scheutjens_4.jpg

2. Wat doen Bodemspecialismen precies?

“Onder Bodemspecialismen vallen vijf teams: Opruiming Conventionele Explosieven (OCE), Bodemsanering, Grondverzet, Heijmans Grondstoffen Netwerk (HGN) en Advies en onderzoek, die van alle wetten en regels op de hoogte zijn, en de andere vier clubs ondersteunt. OCE is een kleine club, die bommen en granaten opspoort en verwijderd.

De jongens bij Bodemsanering kunnen door middel van gedegen onderzoek adviseren over het type verontreiniging, wanneer een bodemsanering noodzakelijk is en welke technieken je het best gebruikt. Bij Grondverzet moet je denken aan al het werk waarbij zand of aarde wordt verplaatst, aangevoerd of afgevoerd. Het team van HGN is dagelijks bezig om grondstoffen intern voor Heijmans zo efficiënt mogelijk in te zetten en is daarnaast continu op zoek naar nieuwe, duurzame alternatieven voor grondstoffen.

3. Wat voor mensen zijn dat, bodemspecialisten?

“Uitvinders. Het stikt hier van de Willie Wortels, zeg ik altijd. Eigenwijs, van de inhoud. Heel innovatief, een enorme drive om dingen gedaan te krijgen en te bedenken, maar minder bezig met de kleine lettertjes of papierwerk. Lastig is dat ze altijd een beter idee hebben, ook als je net iets had afgesproken. Maar ja, dat is ook hun kracht.

Zo reinigen we vervuilde grond voor een opdrachtgever in de Botlek. Dat doen we door middel van een bodemluchtextractie en het injecteren van chemicaliën, waardoor de vervuiling in de grond in-situ afbreekt. Sommige plekken bleken helaas lastig te bereiken en we dreigden vertraging op te lopen. En dan zet je die jongens op vrijdagmiddag een paar uur bij elkaar met een laptop en ze vinden een betaalbare oplossing, eigenlijk door zelf iets op bestaande instrumenten te knutselen. Echt fantastisch om te zien. En de resultaten zijn verbluffend goed!”

4. Voor welke uitdagingen staan jullie?

“Dat zijn er drie: ook buiten Heijmans partijen bedienen, onze bekendheid binnen Heijmans vergroten en het werk nog leuker maken. Dat laatste doen we door medewerkers meer eigenaar te maken van wat ze doen. Betekent dat je eerst gaat luisteren, vragen hoe ze het werk nu ervaren en welke kansen zij zien.

Vervolgens zetten we een andere organisatiestructuur op: collega’s die dat wilden en waar we vertrouwen in hebben, zijn opgeleid en transformeren we tot teamleiders. Met hen neem ik de beslissingen en schrijf ik de bedrijfsplannen. En de clubs zijn nu zelf verantwoordelijk voor verwerving en andere commerciële activiteiten. Da’s even wennen, maar in plaats van dat iemand anders hen vertelt hoe het moet, maken ze nu plannen waar ze zelf helemaal achter staan. Echt heel gaaf. Wat betreft verbindend leiderschap lopen we voorop ten opzichte van andere bouwbedrijven.”

stef_scheutjens_1.jpg

“Dat niet iedereen binnen Heijmans weet wat we hier aan expertise hebben, wil ik veranderen. Ik vind dat je eerst met je eigen collega’s moet praten voor je vragen over bodemwerk buiten het bedrijf neerlegt. Maar om te vertellen wat de toegevoegde waarde is van onze specialisten, moesten we eerst weten wat onze collega’s op de regionale vestigingen of op de projecten bijvoorbeeld nodig hebben.”

“Zo bleek dat onze specifieke kennis over wetten, regels en duurzame toepassing van grondstoffen broodnodig is. Ook het team van Grondverzet biedt Heijmans hierin meer kansen dan we eerst dachten, met dank aan het Heijmans Grondstoffen Netwerk (HGN). Dit slimme systeem voor de grondbalans dachten de specialisten zelf uit. Grond verwijderen, opslaan, aanbrengen en dat koppelen aan de projecten waar we mee bezig zijn, maakt ons als Heijmans efficiënter en meer duurzaam. Zo ben je niet meer afhankelijk van andere bedrijven voor grondstoffen, want die heb je zelf al, en kun je strategischer inschrijven op opdrachten.

Onze specialisten kunnen veel meer betekenen voor de bouw, ook voor vastgoedontwikkelaars binnen en buiten Heijmans. Voor een gebiedsontwikkeling is onderzoek, opruimen, saneren en verplaatsen van de ondergrond de eerste stap. Gebeurt dat goed, dan kun je snel aan de slag. Als we een miljoen woningen willen bijbouwen de komende jaren, is dit van belang. Als Bodemspecialismen kunnen wij met de propositie Circular Soil ontwikkelaars ontzorgen; dienstverleners worden. Misschien ook voor andere sectoren van de Nederlandse economie, zoals de industrie, of bij energiebedrijven.”

5. Hoe zie jij de toekomst van bodemspecialismen?

“Circulariteit gaat de hele bodembusiness veranderen. Keileuk! De overheid bepaalt, en dat vind ik heel goed, dat vijftig procent van ons materiaal straks terug het werk in moet gaan. Dat betekent voor ons een andere opdracht. Wij moeten materieel hebben dat grond omzet in waarde. Bijvoorbeeld als je asfalt opbreekt, je het meteen zeeft, en het daarna kan worden ingezet als materiaal voor nieuw asfalt. Of verontreinigd zand dat je opgraaft, reinigen en meteen weer inzetten. Dat kan de toegevoegde waarde van Bodemspecialismen zijn. 

De regelgeving op dit gebied en wat het van ons vraagt zijn superspannend. Maar je moet wel op een andere manier denken, naar buiten kijken en zien waar je stappen kunt zetten op het gebied van duurzaamheid en circulariteit. Anders ga je als business unit ten onder, we moeten onderscheidend zijn en blijven. Daarom zijn we hard aan het bouwen met deze clubs.”