Vijf vragen aan Sjef Vaessen

De wereld achter de kraan

De kraan open draaien en schoon drinkwater hebben vinden we vanzelfsprekend. Is dat terecht? Sjef Vaessen, Afdelingshoofd Aanleg Leidingen van Waterleiding Maatschappij Limburg, zoekt continu naar wegen om voor zijn klanten de primaire levensbehoefte van vers drinkwater te vervullen.

1 augustus 2014

Is het terecht om schoon water vanzelfsprekend te vinden?

Wij nemen onze taak heel serieus. Drinkwater is een primaire levensbehoefte en levering daarvan dient in onze ogen  vanzelfsprekend te zijn. Daar investeren we continu in. In geld, tijd en kennis. Het water moet altijd schoon zijn en toch mag het niet te veel kosten. Betrouwbaar, betaalbaar en bereikbaar drinkwater voor iedereen, daar werken we voortdurend aan.

Hoe merken jullie klanten dat jullie veel doen voor betrouwbaar drinkwater?

De wereld achter de kraan is voor veel mensen onbekend. Voordat het bij de mensen thuis is, heeft het water al een hele weg achter de rug. Wanneer we werkzaamheden in de buurt doen, leggen we aan onze klanten uit wat we doen, dan raken ze geïnteresseerd en komen ze kijken. Dan zien ze het werk en roepen vaak uit dat ze opeens begrijpen hoe complex het is om altijd schoon drinkwater te leveren.

We zoeken naar alternatieven zodat we meer kunnen saneren voor hetzelfde geld.

Wat moeten jullie er voor doen om die hoge kwaliteit te kunnen blijven leveren?

We hebben een flinke saneringsopgave. In Limburg waren tijdens de oorlog nog veel eigen winningen, bijvoorbeeld waterputten op boerderijen. Na de oorlog was er de aansluitingsplicht en werden huishoudens op de waterleiding aangesloten. Veel van die leidingen zijn nu aan vervanging toe. Saneren vormt zo’n 80% van het werk van mijn afdeling. Per jaar vervangen we nu 84 kilometer en we willen naar 110 kilometer per jaar, zodat we de saneringspiek goed kunnen managen.

© evertkn.nl_MG_2732.jpg

Pipecracking vraagt een kleine bouwput en overbrugt honderden meters.

110 kilometer saneren per jaar, hoe blijft dat beheersbaar?

Eigenlijk zoeken we naar alternatieve manieren zodat we meer kunnen saneren voor hetzelfde geld. We hebben diverse methoden gevonden waarbij we meer meters in dezelfde tijd met dezelfde middelen kunnen leggen. Voordeel is ook nog dat het sleufloos gaat, ofwel leidingen vervangen zonder de straat open te breken. Dat betekent minder overlast voor de omgeving. Eén van die technieken is pipecracking en dit hebben we inmiddels twee keer succesvol toegepast. 

Wat vraagt zo’n nieuwe techniek van partijen?

Zo’n nieuwe techniek toepassen vraagt om pionieren. Pipecracking hebben we met Heijmans zo ver uitgewerkt dat we dat morgen toe kunnen passen. Het is heel fijn werken in een team van mensen die hun nek durven uit te steken. Samen zijn we in het diepe gesprongen. Iedereen werkt vanuit een persoonlijke overtuiging en denkt in oplossingen. De vasthoudendheid om dit tot een succes te maken is mooi. Dan kom je ergens.