Skip to content
20201022_heijmans_exasun_dsc3135.jpg
Vijf vragen aan Roel Rennen

Zon van een leien dakje

29 oktober 2020

Zonnepanelen kennen we allemaal, maar een dak gemáákt van zonnepanelen? Dat zie je niet vaak. In het duurzame nieuwbouwproject Park van Buijsen in Pijnacker wel: daar ligt bij een deel van de woningen die Heijmans bouwt X-ROOF op het dak. Producent Roel Rennen van Exasun vertelt.

1. Wat zijn dit voor daken?

“X-ROOF zijn kleine zonnepanelen die ook functioneren als dakpannen. Vaak worden zonnepanelen achteraf op het dak gezet, maar je kunt ook van tevoren bedenken: hoe integreren we zonnepanelen ín het dak? Met dit systeem kan dat. Net als dakpannen liggen ze op horizontale rails en ze overlappen elkaar een stukje. Daardoor stroomt het regenwater eraf en zit er ook een goede ventilatiestroom achter de panelen. Omdat de zonnepanelen zowel voor als achter van glas zijn, zijn ze supersterk en gaan ze ruim dertig jaar mee. Hier in Pijnacker zijn ze zwart, maar ze zijn ook in terracotta of andere kleuren te maken.”

2. Heb je er als bewoner of eigenaar extra onderhoud aan?

“In feite hoef je er als bewoner niet naar om te kijken. Er zitten geen randjes aan waar vuil zich kan ophopen, het spoelt vanzelf schoon. Er kan ook geen vocht of rommel achter komen, het is waterkerend. Mocht er onderhoud nodig zijn, dan kun je over de panelen heen lopen zonder dat er cel- of glasbreuk optreedt.

De aanschafprijs is wat hoger, maar omdat ze zo lang meegaan en er geen kosten hoeven te worden gemaakt voor aanschaf en aanbrengen van dakpannen, zijn de kosten over de gehele levensduur juist lager dan van gewone zonnepanelen.”

3. Hoe helpen deze daken de energietransitie?

“De energietransitie is meer dan alleen kilowatturen opwekken. Toch draagt dit systeem zeker bij. Om gewone dakpannen te maken is veel energie nodig. Door zonnepanelen te gebruiken in plaats van dakpannen, wek je energie op en gaat er geen energie in dakpannen zitten. Dat helpt een klein beetje.

We gebruiken ook geen kunststof aan de achterkant, maar glas. En omdat dit product twee keer zo lang meegaat als andere panelen, bespaar je de helft aan productie en transport. Verder hebben wij onze eigen productielijn in Nederland, waardoor we al wat CO2-uitstoot door transport besparen. Bovendien werken we aan een Cradle-to-cradle paneel, dat volledig te demonteren is tot herbruikbare materialen.”

20201022_heijmans_exasun_dsc3163.jpg

4. Is de bouwsector klaar voor dit soort daken?

“Nu wel! Maar dat duurde even. Nu wordt er geen nieuwbouwwoning meer opgeleverd zonder zonnepanelen. We zien inmiddels dat bouwers zoals Heijmans zoeken naar goede oplossingen en betrouwbare partners, en dat ze het stokje van ons overnemen. Ook nemen architecten onze oplossingen vaker in hun plannen op. Intussen worden de eisen aan zonnepanelen en de installatie daarvan aangescherpt. Er is echt een professionaliseringsslag aan de gang. Wij als producent zouden die graag met bouwers verder willen invullen.”

5. Wat is jullie toekomstvisie?

“Nu worden zonnepanelen nog vaak in een laat stadium aangedragen als oplossing voor een energievraagstuk. Wat wij eigenlijk willen is dat je in een bouwmaterialengroothandel gewoon standaard materialen kunt kopen die energie opwekken. Wij proberen een zo eenvoudig mogelijk systeem te maken met zo min mogelijk componenten, dat bij wijze van spreken in de Bouwmaat kan liggen. Zodat iemand kan kiezen voor een dakpan of baksteen met of zonder opwekfunctie, en de mogelijkheden voor een architect veel uitgebreider zijn dan nu.

Daarnaast zien we kansen om meerdere energie-oplossingen te combineren. Bijvoorbeeld om voor verwarming gebruik te maken van de warmte die achter het zonnepaneel ontstaat. Dan hoef je daarvoor niet de grond in, wat kostbaar is en in de stad vaak ook niet mogelijk. Zover is het nog niet, maar we gaan er wel naartoe dat het hele energievraagstuk straks op het dak wordt opgelost.”