Vijf vragen aan Rick Schuller

25 jaar eregast bij Heijmans

Een indrukwekkend bezoek. “Dat vond niet alleen ik, ook mijn beide zonen waren aangenaam verrast. Dat begon al bij aankomst”, Aldus Rick Schuller, winnaar van de Heijmans-Facebook actie. De komende 25 jaar heeft hij gratis toegang tot het Nationaal Militair Museum.

26 januari 2015

Waarom heb je meegedaan aan deze actie?

Ik kwam de actie tegen op Facebook. Als medewerker van Strukton houd ik projecten in de markt van branchegenoten in de gaten maar vind met name het NMM een erg bijzonder project. Dit gezien de 25 jaar aan verantwoordelijkheid voor de exploitatie. Daarnaast liggen mijn interesses deels in de luchtmacht. Dat komt mede doordat dat de opa van mijn kinderen 25 jaar lang gevlogen heeft in een Alouette III helikopter van de SAR Leeuwarden. Deze is ook in het museum te bewonderen. Wat zou het mooi zou zijn als ik straks als ‘opa’ met mijn kleinkinderen het museum kan bezoeken en trots kan melden dat hun ‘overgroot opa’ vele zieken en gewonden van de Waddeneilanden heeft overgebracht naar verschillende ziekenhuizen.

NMM-Rick-Schuller-7.jpg

Rick: "De opa van mijn kinderen vloog 25 jaar lang in een Alouette III helikopter van de SAR Leeuwarden."

Wat was je eerste indruk?

Al toen we aan kwamen rijden op de voormalige vliegbasis startte het museumbezoek in feite al. Ook een moment van herkenning, zo’n 20 jaar geleden ben ik namelijk voor het laatst op de vliegbasis geweest. Dus leuk om hier weer terug te komen. Na de lange oprijlaan in het park, verscheen het museumgebouw opeens in het wijde landschap. We waren hier aangenaam door verrast, we hadden het gebouw niet zo groot ingeschat. Indrukwekkend was ook de binnenkomst, gefixeerd door de helikopers werden we direct naar binnen ‘gezogen’. Alhoewel er bij de entree een flinke rij stond met bezoekers, merkten we daar bij binnenkomst amper nog iets van. Het is een groot transparant gebouw met glazen gevels en veel daglicht. Bij het schemeren in de middag ging Led-verlichting aan, waardoor de collectie mooi werd aangelicht.

Hoe heb je het bezoek verder ervaren?

Goed herkenbaar tijdens de museumroute is de opbouw van de historie van de krijgsmacht van het verleden naar het heden. Via verschillende themaruimten word je onder andere meegenomen in persoonlijke verhalen van bijzondere mensen. Enthousiaste vrijwilligers vertellen je graag meer over geschiedenis van Nederland. Er is een brede collectie waaronder vliegtuigen die je zelfs van onderaf kan bekijken.

NMM-Rick-Schuller-1.jpg

Is het museum voor jong en oud?

Ja zeker! De geschiedenis van de krijgsmacht wordt duidelijk neergezet en er is veel ruimte voor beleving. Dat maakt het ook voor jongeren interessant. Er is naast een ‘doe-route’ voor jongeren een ‘denkroute’ voor volwassenen die meer diepgang biedt. Zo is er voor ieder wat wils. Leuke aanvulling is de uitkijktoren, vanuit hier heb je zicht op het omliggende landschap en natuur, waar ook verhalen van de krijgsmacht in terug komen. Niet alleen binnen, maar buiten rondom het museum is er genoeg te zien en beleven.

NMM-Rick-Schuller-3.jpg

Je bent erg positief gestemd, heb je nog verbeterpunten voor ons?

We hebben genoten van ons bezoek, jammer was dat het weer tegen viel waardoor we slecht zicht hadden vanuit de uitkijktoren. Door de temperatuurverschillen met buiten waren de ramen beslagen, dat was jammer. Het klimaat hier zou dus verbeterd moeten worden.
In het museum werkten de collectiestukken als magneten, waardoor we bij binnenkomst het startpunt van de museumroute onbewust voorbij liepen. Dat is een aandachtspunt, want we waren niet de enigen. Maar met al dat moois dat te zien is, is dat niet zo vreemd. We komen volgend jaar zeker terug. Dan waarschijnlijk wel in de zomertijd als het parklandschap verder ontwikkeld is en in bloei staat.