Waarom willen we Mobility as a service?
“Omdat we op veel plekken in ons land bouwen in bestaand gebied, kijken overheden en ontwikkelaars naar mobiliteitsoplossingen waarin de privé-auto een kleinere rol speelt. In Utrecht is bijvoorbeeld de toekomstige woonwijk Merwede zo ontworpen dat slechts één op de drie huishoudens een parkeerplaats heeft. Daarnaast gebruiken steeds meer mensen digitale platforms voor vervoer op maat, van Uber tot deelfietsen. One app for all your transport needs, zoals MaaS-platform Whim schetst. En overheden zien mogelijkheden zo beleidsdoelen te verwezenlijken, zoals verduurzaming of betere verkeersdoorstroming.”

Rianne Riemens is inmiddels PhD-kandidaat digitale platforms en duurzaamheid aan de Radboud Universiteit. Daarvoor werkte zij aan het onderzoek 'het Algoritmisch Atelier' van de Universiteit Utrecht.
Klinkt fantastisch toch?
"MaaS kan in combinatie met andere maatregelen zeker bijdragen aan de afname van de aantallen fossiele auto’s, of aan meer ruimte voor groen. Er kunnen echter ook andere effecten optreden. Het zijn geen streamingdiensten zoals Netflix, mobiliteitsplatforms hebben impact op het aantal en soorten vervoersmiddelen in onze steden, de beschikbaarheid en de prijzen daarvan. Achter zo’n mobiliteitsplatform zitten keuzes en die zijn nu amper onderwerp van gesprek. Op informatieavonden over Merwede gaat het veel over oeververbindingen. Niet over de inrichting van het digitale mobiliteitssysteem dat bewoners straks gebruiken."

Mobility as a service
Buurt komt samen rond deelmobiliteit"Omdat dit soort vragen belangrijk zijn, maar nog niet genoeg onderzocht, startte planoloog Peter Pelzer van de Universiteit Utrecht het onderzoeksproject Algoritmisch Atelier. Doel was om scherper inzicht te krijgen in de doelen die je met MaaS kunt verwezenlijken. Het onderzoek maakt verschillende keuzes en de gevolgen ervan inzichtelijk, zodat je ze tegen elkaar kunt afwegen. Peter vroeg mij vanwege mijn expertise als technologieonderzoeker, mijn achtergrond in digitale media en platforms, en mijn fascinatie voor de invloed van die platforms op onze fysieke ruimte en maatschappelijke inrichting.”