Verbetert digitalisering onze mobiliteit? Zijn er straks minder files?
“Ik voorzie dat je straks precies weet wat het beste moment is om van A naar B te reizen. Slimme - op termijn zelfrijdende auto’s - en intelligente wegen kunnen de veiligheid verhogen en zorgen voor spreiding van de verkeersdruk, en dus hopelijk minder files en betrouwbare reistijden. Intelligente software converteert straks data van alle (weg)gebruikers en de weg tot nuttige en betrouwbare informatie, dat op iPad-achtige schermen in de auto te lezen is. Over tien jaar weten we niet beter. Dan krijg je vanuit je agenda op je device een melding hoe laat je moet vertrekken om precies op tijd op je afspraak te arriveren. De eerste stappen worden nu al gezet. Zo kan je bij de nieuwe Tesla de optie aanvinken om extra sensoren te bestellen waarmee je bovengenoemde functie activeert.
Overigens is de digitalisering van onze infrastructuur al jaren geleden begonnen, met de introductie van het dynamisch verkeersmanagementsysteem, voor weggebruikers herkenbaar als de matrixborden boven de weg.
Digitale systemen maken onder andere ook onze tunnels veiliger. Denk aan de camera’s, omroepsystemen en intercominstallatie. Achter deze systemen schuilen vele kilometers aan kabels, complexe computerservers en softwareplatformen. De door ons in eigen huis ontwikkelde systemen zijn per tunnel decentraal te bedienen vanuit de verkeerscentrale of lokaal bij de tunnel zelf. Technische storingen signaleren en verhelpen we op afstand vanuit ons servicecentrum in Eindhoven. In veel gevallen merkt de wegverkeersleider deze storing niet, omdat we deze al op afstand hebben opgelost. Dit scheelt langdurig afgesloten tunnelbuizen, bijbehorende vertraging en draagt bij aan het verhogen van de systeembeschikbaarheid. Ons software-systeem draait op dit moment in de Keteltunnel, Salland-Twentetunnel, Markt-Maastunnel en de vijf landelijke verkeerscentrales van Rijkswaterstaat.
Digitalisering helpt ons ook bij het efficiënt voorspellen van gebouwonderhoud. Sensoren op bijvoorbeeld bruggen en binnenin gebouwen verzamelen continu data over onder andere verplaatsing, temperatuur, corrosie, de krachten in de civiele constructie en opleggingen of voegovergangen.
Dreigend falen of extreme slijtage worden tijdig gesignaleerd. Dan zijn we er meteen bij. Het preventief vervangen van een versleten onderdeel voorkomt onverwachte herstelwerkzaamheden, zoals bij de noodreparatie van de Merwedebrug in de A27 in 2016.”