Waarom is het zo belangrijk dat we onze huizen energiezuiniger maken?
Ten eerste omdat we daarmee zorgen voor een gezonde leefomgeving voor onszelf en onze kinderen. Ten tweede omdat wettelijk we over vijf jaar, in 2020, al onze huizen gemiddeld een energie B-label moeten hebben en in 2050 energieneutraal moeten zijn. Mijn advies is: renoveer woningen zodanig dat ze in één keer energieneutraal worden. Als de corporatie toch eerst een B-label wil, dan zorgen wij ervoor dat we bij die renovatie zodanig voorsorteren dat je op termijn - gefaseerd - naar energieneutraal kan. Wat je nu doet, moet klaar zijn voor de toekomst, zonder dat je later met desinvesteringen te maken krijgt.

Ramon van Zijderveld: "Mijn advies is: renoveer woningen zodanig dat ze in één keer energieneutraal worden."
Hoe helpt renovatie van onze huizen tot aan 2050?
Het gaat niet alleen om renovatie, maar om kijken naar een goede, lange levensduur van onze huizen en gebouwen. Dat wil zeggen dat je zowel de nieuw- of verbouw als het beheer en het onderhoud in één pakket aanbiedt, wat we Heijmans Life Cycle Management noemen. Het onderhoud van alle materialen en de kosten daarvan komen al aan de orde op het moment van aanschaf. Zo'n lange termijnvisie levert kwaliteit en lagere levensduurkosten op. Dat merken we ook bij het Timmerhuis in Rotterdam.
Binnen Heijmans leren we van onze broers en zussen. Of je nou een woning, een snelweg of een landingsbaan onderhoudt: de processen zijn nagenoeg hetzelfde. Als het gaat om onderhoud, dan werken wij risicogestuurd. Dus niet: we verven alle woningen eens in de zeven jaar op basis van visuele inspectie, maar hoe levert onze klant het beste voor zijn huurders? De buitenkant van de woning mag misschien sober en doelmatig, maar de CV-ketel moet het altijd doen.

In de Rode Driehoek in Utrecht worden 103 eengezinshuizen gerenoveerd en verduurzaamd.
Als de winst zo makkelijk lijkt, waarom hebben wij dat dan niet eerder gedaan?
Corporaties moeten weer terug naar hun kerntaak en stoten daardoor zaken als projectontwikkeling, beheer en onderhoud steeds meer af. Dat is namelijk goedkoper. Gemiddeld kost een woning onderhouden de woningcorporatie op dit moment zo'n € 1.200 per jaar. Besteden ze het uit, dan kan dit terug naar zo'n € 800 per jaar. Aanbesteden op basis van prestatie-eisen en Design Build & Maintain-contracten zijn daarbij geen utopie meer. Het helpt corporaties risico’s beter te beheersen. Daar hoort dan wel een zekere mate van vrijheid bij om de randvoorwaarden zo in te vullen dat het risico voor woningcorporaties verantwoord is. Zo nemen we voor Woonbedrijf Eindhoven naast de ontwikkeling en nieuwbouw, de komende 15 jaar ook het onderhoud uit handen.

Woonbedrijf en Heijmans maken van de Airey-wijk de duurzaamste wijk van Eindhoven.
En hoe zit het met huurders, hoe worden zij geholpen?
Een investering die een corporatie doet moet renderen. Anders kunnen ze op termijn Nederland niet meer blijven voorzien van sociale huurwoningen. Maar investeren in forse energetische maatregelen heeft maar een beperkt effect als bewoners in hun uiterst duurzame woning niet bewust omgaan met energie en energieverbruik. De energiemeter blijft dan draaien. Onze focus ligt daarom bij de gebruikers: hen kennis en inzicht leveren om bewust met energie om te gaan.
Voor de techniek en de investering hebben we een rekenmodel waarmee we een rendement van 5,25 procent aantonen. Precies het percentage waarmee de corporatie voldoet aan de financieringseisen. Voor huurders betekent dit dat de huur omhoog gaat, maar de energiekosten gaan omlaag. De netto woonlasten blijven dus voor de huurder gelijk en het wooncomfort stijgt. De woningcorporatie heeft weer een rendabele huurwoning. Kortom: een win-winsituatie.