Vijf vragen aan Peter Persoon

Sprookjesachtige week voor meer gezinnen

‘Ontroerend, prachtig.’ ‘Een droom.’ ‘Te snel voorbij.’ Het zijn reacties van gezinnen met een ernstig, vaak levensbedreigend ziek kind, die in Villa Pardoes hebben genoten van een onvergetelijke, gratis vakantie. Dankzij een uitbreiding, die gebouwd is door Heijmans, kunnen vanaf nu zeshonderd gezinnen per jaar genieten van een sprookjesachtige week. Directeur Peter Persoon van Villa Pardoes is trots.

3 november 2015

Waarom was de uitbreiding nodig?

Dankzij gerichte voorlichting nam de naamsbekendheid van Villa Pardoes de afgelopen jaren flink toe, met name in de medische wereld. Artsen uit gespecialiseerde kinderziekenhuizen meldden steeds meer kinderen aan. Het gevolg was dat de wachttijd voor de Villa opliep tot meer dan een half jaar. Dat vonden wij onverantwoord lang. Zeker als je weet dat sommige kinderen die tijd van leven niet hebben.

IMG_6558.jpg

Peter Persoon: "Met de uitbreiding van acht naar twaalf huisjes in Villa Pardoes kunnen we nu per jaar 600 gezinnen met een ernstig ziek kind een vakantie aanbieden."

Hoe ziet de uitbreiding eruit?

Villa Pardoes werd vijftien jaar geleden gebouwd in de vorm van een slakkenhuis. We hebben de oorspronkelijke architect, Anoul Bouwman, gevraagd over de uitbreiding mee te denken. Hij kwam met het idee van een bloem. Als je nu een luchtfoto neemt, zie je een slak die rust op een bloem. De twee delen tellen elk zes vakantiewoningen. Van de acht huisje in De Slak, moesten er twee verdwijnen om de nieuwbouw perfect te laten aansluiten. De afgelopen maanden hebben we ook gebruikt om de rest van de Villa te verbouwen. Nu is er veel meer speel- en relaxruimte voor de kinderen en hun families.

IMG_0979.JPG

Vanuit de lucht zijn de slak en de bloem (de nieuwbouw op de voorgrond) goed te zien.

Villa Pardoes - situatie nieuw.jpg

Van de acht huisje in De Slak (links), moesten er twee verdwijnen om de nieuwbouw perfect te laten aansluiten.

Waarom niet nog meer huisjes?

Twaalf gezinnen is een goede groepsgrootte. Meer gasten gaat ten koste van de groepsdynamiek. De kracht van Villa Pardoes is dat kinderen en ouders onderling heel veel delen met elkaar: zorgen, verdriet, vreugde. Wordt de groep te groot dan verdwijnt dat. Daar komt bij dat De Slak en De Bloem zo hecht met elkaar zijn verbonden dat nu alle voorzieningen voor alle gasten binnendoor bereikbaar zijn. Dat geeft een gevoel van veiligheid, geborgenheid. Maak je het groter, dan wordt het onoverzichtelijker en onpersoonlijker.

IMG_6563.jpg
IMG_6575.jpg

Hoe is de bouw verlopen?

Prima. Met de feitelijke aansluiting zijn we na de bouwvak begonnen en negen weken later is het klaar! In die periode was Villa Pardoes gesloten voor gasten. Er is ontzettend hard gewerkt door alle partijen. De tijdsdruk was enorm. Iedereen wist: vanaf 30 oktober logeren er nieuwe gasten in de huisjes. Je kunt het gezinnen niet aandoen op het laatste moment af te zeggen. Die wetenschap was soms ‘wurgend’. Heijmans en de andere bouwpartners waren heel flexibel. Voor een goede voortgang van het project werd zo nodig extra mankracht ingezet. We hadden ook veel te danken aan de professionele begeleiding van het proces door de uitvoerder Rard Schouten en projectmanager Gijs van Dooren.  

Welke meerwaarde had Heijmans te bieden?

Vijftien jaar geleden bouwde Heijmans Villa Pardoes. Daarna hebben de mensen van Heijmans altijd het onderhoud gedaan. Met een bijzondere coulance mag ik wel zeggen. Wij zijn trots op die duurzame samenwerking. We waren blij dat Heijmans bij de open aanbestedingsprocedure voor de uitbreiding als beste uit de bus kwam. De meerwaarde van Heijmans zit bijvoorbeeld in de specifieke thermische en akoestische kennis, die zeer bruikbaar bleek. Ook waren ze in staat veel van de ideeën van de architect te realiseren. Niet vanzelfsprekend, want geen enkele lijn in de nieuwbouw is recht. De meerwaarde ligt natuurlijk ook in de geschiedenis die je met elkaar deelt.