Vijf vragen aan Paul van de Laar

Stadsmuseum komt thuis in Timmerhuis

Als stadsmuseum zijn er weinig plekken die meer aansprekend zijn dan het Timmerhuis; de plek van waaruit de wederopbouw van Rotterdam werd gecoördineerd. Maar het hypermoderne nieuwe thuis levert ook de nodige uitdagingen. Paul van de Laar, directeur van Museum Rotterdam, over een museum tussen staal en steen. 

10 december 2015

Waarom verhuist het museum naar het Timmerhuis?

Museum Rotterdam is al langer op zoek naar een gebouw dat past bij de uitstraling en ambitie van een modern Rotterdams stadsmuseum. Onze oude locatie was schitterend om te zien, maar vrij gesloten en in een relatief onzichtbaar deel van het centrum. Bezoekers vonden daar maar moeilijk hun weg. Een volledig op het museum afgestemd nieuw gebouw was financieel niet haalbaar, maar het Timmerhuis biedt een prachtig alternatief.

Museum Rotterdam vult straks de ruimte tussen het staal en glas van OMA en het baksteen en beton van het wederopbouwmonument, middenin het stadsrumoer van horeca, winkels en kantoren. Heel passend en inspirerend voor een levendig museum dat niet alleen over de geschiedenis van de stad gaat, maar ook over het heden en de toekomst.

bw_Stadstimhs_5.jpg

Het oude stadstimmerhuis aan de Meent was de plek van waaruit de wederopbouw van Rotterdam werd geleid. Het monument vormt nu onderdeel van het nieuwe Timmerhuis.

Het gebouw heeft een zeer open karakter. Hoe matcht dat met jullie collectie en de tentoonstellingen?

Het Timmerhuis is niet als museum ontworpen. In de ruimte op de begane grond was namelijk eerst een stadswinkel voorzien. Daarom moeten we inventief omgaan met de beschikbare ruimtes en aanpassingen doen om de collectie daar goed, veilig en onder aanvaardbare klimaatcondities te plaatsen. Daglicht en het licht uit de kantoren die in de ruimte ‘hangen’ moeten beheerst worden om kwetsbare stukken te beschermen. Met eigen belichting willen we ook een bepaalde sfeer kunnen scheppen. 

De hoogteverschillen en vloerruimte worden gebruikt om drie tentoonstellingen in te richten, die een eigen karakter hebben, maar elkaar ook aanvullen. Ze vertellen elk een deel van het verhaal van de stad. 

Museum_Rotterdam_in_Timmerhuis_impression_door-_ikRotterdam-2000.jpg

Rond de indrukwekkende vide zijn klimaatvitrines geplaatst die refereren aan zeecontainers. Ze maken het mogelijk een grote hoeveelheid, soms kwetsbare, collectiestukken te tonen. Beeld: ikRotterdam

Stadsmuseum-PaulvandeLaar-3.jpg

Paul: "Het achterste gedeelte ligt iets verhoogd en is de plek waar tijdelijke tentoonstellingen worden inrichten. We zijn inmiddels druk bezig met de opbouw voor de eerste die bezoeker straks laat delen in het optimisme van de wederopbouw."

Wanneer opent het museum zijn deuren?

We openen de deuren voor het publiek in een feestelijk openingsweekend op 6 en 7 februari 2016. De officiële opening is een dag eerder. In de tussentijd worden de tentoonstellingen opgebouwd en houden we diverse previews voor onze stakeholders, samenwerkingspartners en de Rotterdammers waar we de tentoonstellingen mee maken.

De hele opbouw is een ingewikkelde logistieke klus, want vrijwel alles moet door dezelfde voordeur. Er komt dus heel wat gepuzzel bij kijken. Bovendien moeten de kantoren en het personeel tegelijkertijd naar een nieuwe locatie. Er is dus nog heel wat te doen, maar we zetten er op zijn Rotterdams de schouders onder.

Het museum mikt op 100.000 bezoekers per jaar. Wat kunnen zij verwachten?

In de eerste plaats een museum dat recht doet aan het bijzondere karakter van onze stad: de verscheidenheid, de constante verandering en het geloof in de toekomst. Het nieuwe Museum Rotterdam is bovendien het perfecte startpunt voor een bezoek aan de stad. Je maakt kennis met Rotterdam of leert je stad nóg beter kennen.

Het nieuwe Museum Rotterdam is het perfecte startpunt voor een bezoek aan de stad; je maakt kennis met Rotterdam of leert je stad nóg beter kennen.

In drie grote presentaties ga je straks mee op een ontdekkingstocht door onze stad. In ´Rotterdammers en hun stad´ staat het Rotterdam van nu centraal en worden gewone Rotterdammers letterlijk op een voetstuk gezet. Verderop wordt de bezoeker meegenomen langs het rijke verleden van Rotterdam; van nederzetting aan de Rotte tot moderne architectuurstad. Achterin vinden de tijdelijke tentoonstellingen plaats. De eerste heet ´De nieuwe stad´ en gaat over de wederopbouw en sluit aan bij het festival Rotterdam viert de stad. 

Beeld-Rotterdammers-en-hun-stad-door-Studio-Pronk-2000.jpg

In ´Rotterdammers en hun stad´ worden gewone Rotterdammers letterlijk op een voetstuk gezet. Beeld: Studio Pronk

Om de tentoonstellingen heen is natuurlijk ook van alles te doen, bijvoorbeeld voor gezinnen met kinderen. Ook kun je Rotterdam-tips vinden van insiders, je eigen hotspots delen en meedenken over de toekomst van onze stad. De inwendige Rotterdammmer is ook niet vergeten: via het museum kun je terecht bij café-restaurant Thoms voor lekkere Rotterdamse kost.

Wanneer is het museum straks geslaagd?

Simpel gezegd: als we de harten van de Rotterdammers hebben veroverd. Dat het bijvoorbeeld dé plek wordt waar je bezoekers van buiten de stad als eerste mee naar toeneemt. Waar je de liefde voor de stad kunt vieren. Daarnaast moet het museum niet alleen in het hart maar ook in het hoofd van de Rotterdammers komen. Een inspirerende locatie, met ruimte voor ideeën en discussie over waar we als Rotterdammers heen willen met onze stad.

Bekijk de Timmerhuis special