Vijf vragen aan Pascal Peters

Investeren in toekomstig talent

De bouw staat te springen om vakmensen, nu én in de toekomst. Hoe interesseert Heijmans young potentials in een loopbaan bij ons bedrijf? HR manager Pascal Peters: “Door ook te investeren in de kwaliteit van het onderwijs. Pak je verantwoordelijkheid.”  

23 oktober 2017

Hoe zichtbaar is Heijmans bij de toekomstige werknemer?

“Heel zichtbaar. Dat doen we door structureel samen te werken met opleidingen in de regio, zoals de hogescholen Avans, Fontys, Arnhem/Nijmegen en Utrecht, de Technische Universiteiten in Delft, Eindhoven en Enschede, en het ROC Koning Willem I College. En dan met de technische studierichtingen als Bouwkunde, Civiele techniek, Elektrotechniek, Werktuigbouwkunde en Constructief Ontwerpen. Onze mensen geven daar gastcolleges of lezingen over nieuwe ontwikkelingen op het gebied van duurzaamheid, digitalisering, bouwmethodieken en innovaties.

Pascal Peters Heijmans Martine Krekelaar 6.jpg

HR-manager Pascal Peters op de Avans Hogeschool in Den Bosch, waar Heijmans intensief mee samenwerkt.

Als HR-team staan we samen met talenten van Heijmans op bedrijvendagen en stagemarkten. We nodigen studenten uit op projectbezoek of voor workshops, of we zetten samen technische opdrachten uit. Wij bieden stages en afstudeertrajecten aan en uiteraard hebben we contact met relevante studieverenigingen. Tenslotte bestaan er vanuit andere vestigingen ook lokale initiatieven, die ik lang niet allemaal ken. Allemaal met het doel om Heijmans als interessant en aantrekkelijk bedrijf op de kaart te zetten, indirecte werving.”

22 november, bedrijvendag TU Eindhoven
25 november, open dag Koning Willem I College
februari bedrijvendagen TU Delft en TU Twente

Indrukwekkend! Waarom zoveel investeringen in onderwijs?

“Omdat je als bedrijf medeverantwoordelijk bent voor het niveau van het onderwijs in je sector. Wij pakken die verantwoordelijkheid onder andere door convenanten te sluiten, zoals die met het Koning Willem I College in Den Bosch. Naast activiteiten rondom de leerlingen praten wij de docenten van het ROC geregeld bij op hun vakgebied. Hard nodig, want standaard loopt het curriculum op de vakopleidingen twee tot drie jaar achter op de praktijk. Docenten zijn verplicht zichzelf continu bij te scholen." 

"Daarom nemen we ze bijvoorbeeld mee naar een projectlocatie en brengen wij ze zo op de hoogte van de laatste ontwikkelingen in de bouw. Zo’n convenant is gewenst vanuit het onderwijs, maar draagt ook bij aan wat Heijmans nodig heeft. We geven bij de scholen aan welke startkwalificaties studenten volgens ons moeten hebben. Zo lever je een bijdrage aan de ontwikkeling van het onderwijs.”

Welke rol speel jij daarin?

“Vraag en aanbod koppelen. Als een opleiding ons benadert met het verzoek voor een gastcollege of lunchlezing, zoek ik die collega erbij die het leuk vindt om te presenteren voor grote groepen. En ik onderhoud het contact met de opleidingen die ons de meeste leerlingen, stagiairs, afstudeerders en managementtrainees leveren."

"Soms weet je gewoon: dat is een Heijmanner, die ga ik ooit aannemen"

"De meeste voldoening geeft mijn werk me als ik iemand zie binnenkomen bij Heijmans die ik ooit op een onderwijsinstelling heb ontmoet. Investeren in toekomstig talent en dat aan je bedrijf binden is een belangrijk onderdeel van ons personeelsbeleid, dat ik erg leuk vind om te doen. Daarom onderhoud ik contact met ex-stagiairs of -afstudeerders, soms via LinkedIn en soms door eens koffie met ze te drinken. Op een ongedwongen manier probeer ik Heijmans top of mind te houden. En soms weet je gewoon: dat is een Heijmanner, met de juiste houding, die ga ik ooit aannemen. ”

“Een Heijmanner is enthousiast, hands on, open, eerlijk, no nonsense, maatschappelijk betrokken, wil iets extra’s geven, neemt verantwoordelijkheid en initiatief.”

Om welke redenen keren ex-stagiairs of -afstudeerders terug voor een vaste baan?

“Ze vinden ons een informeel en open bedrijf. Omdat je bij iedereen binnen kan lopen, je tegen de directie jij en je mag zeggen, om het gemak waarmee iedereen informatie met je deelt. Dat we één Heijmans zijn waarbinnen je echt integraal kan samenwerken. En omdat je hier de vrijheid en verantwoordelijkheid krijgt die bij je past. Management trainees bijvoorbeeld, we krijgen er twaalf per jaar, mogen hier al veel doen.

De mensen die zijn teruggekeerd, zijn onze grootste ambassadeurs. Daarom nemen we hen altijd mee naar bedrijvendagen en stagemarkten van de opleiding waar zij vandaan komen. Zij zijn de magneten, want ze hebben er nog een netwerk. Staat in no time je stand vol. Als zij vertellen hoe leuk het is om bij ons te werken, heb je een authentiek verhaal.”

Pascal Peters Heijmans Martine Krekelaar 11.jpg

En mensen die met hun handen werken?

“We hebben een ‘leerlingenbeleid’: per bedrijfsstroom spreken we af hoeveel leerlingen we ieder jaar aannemen en doorlopend in begeleiding hebben bij onze leermeesters. Daarvoor is goed contact met de bouwscholen nodig. En proactief zijn: meteen in de auto springen als een goede leerling timmerman beschikbaar is om op de bouwschool een eerste gesprek mee te voeren. Dat is een verkapt sollicitatiegesprek. Je wilt een toppertje binnen hebben, want na een leerlingperiode van twee tot vier jaar wil Heijmans graag dat je blijft.

Je solliciteert bij ons niet op een functie, maar op een loopbaan. Als HR-professional moet je daar dus energie in steken, ook als dat even buiten kantoortijden moet gebeuren. Daarom hebben we waarschijnlijk een gezonde aanwas van jong talent.”

Pascal Peters Heijmans Martine Krekelaar 10.jpg