Vijf vragen aan Nancy & Martijn

Niks te klagen

Nancy en Martijn zijn sinds november 2014 de bewoners van een nieuwe hoekwoning in het project De Leeswand in Waalwijk. Tijdens het bouwproces hebben zij diverse keuzes moeten maken om tot het meest ideale huis komen. We vroegen hoe het proces is verlopen en voor welke keuze ze stonden.

30 april 2015

Hoe was het om vanaf een tekening een huis samen te stellen?

Eigenlijk is het best gek om één van de grootste uitgaven in je leven vanaf een tekening te kopen. Je hebt heel weinig gevoel bij de grootte van de ruimtes en wat bijvoorbeeld straks je uitzicht is. Toch konden we het allemaal aardig inschatten. We kregen veel uitgebreide tekeningen en we konden de maten van de ruimtes goed vergelijken met onze jaren ’70 huurwoning. Door te meten kwamen we er achter dat we er bij veel ruimtes flink op vooruit zouden gaan.

Op basis waarvan maak je keuzes?

We wisten van tevoren al dat we een nieuwbouwhuis in Waalwijk wilden kopen met een grote achtertuin. Het liefst in de jaren ’30 stijl. Onze eerste keuze was tussen een hoekwoning of een tussenwoning. We waren in eerste instantie uitgeloot voor de hoekwoning, maar later in het proces zag de optant van de koop af en kregen wij alsnog de hoekwoning toegewezen. Ons oog viel daar al op vanwege de grote zolder en de ramen aan de zijkant van het huis. Je hebt dan toch wat meer het gevoel dat je wat vrijer zit.

De tweede keuze die we hadden was een volledig door Heijmans afgewerkte woning met badkamer, keuken en toilet of een casco woning waarin we zelf alles konden inrichten. We zijn gaan kijken wat Heijmans allemaal te bieden had en kwamen er achter dat we het aanbod te standaard vonden. Het was gewoon niet onze smaak. Op basis daarvan hebben we ervoor gekozen om het huis volledig casco op te laten leveren.

049. Leeswand 2015-1600.jpg

Nancy: "We hebben voor een andere keuken gekozen omdat we het aanbod te standaard vonden."

Speelde geld een belangrijke rol?

We zijn gedurende het proces slim met ons budget omgegaan. Zo wilden wij investeren in een aantal vaste zaken in het huis, zoals de vloer, de keuken en de badkamer. Die wilden we naar eigen smaak en van hoge kwaliteit hebben. Daar hebben we veel geld aan besteed, waardoor we de investering in nieuwe meubels en het opknappen van de tuin hebben moeten opschuiven. Met de woonervaring van nu weten we straks beter welke meubels we nodig hebben. De tuin is het eerstvolgende wat we aan gaan pakken.

Alle keuzes die we gemaakt hebben, bevallen nog steeds. Ons huis voelt echt als thuiskomen als we er even niet zijn geweest.

Doordat we het huis casco hebben laten opleveren, hebben we aardig wat geld bespaard. Als we een keuze hadden gemaakt uit de keukens en badkamers van Heijmans, waren we uiteindelijk een stuk goedkoper uit geweest, maar dat was niet ons uitgangspunt. We nemen gewoon niet zomaar genoegen met wat standaard wordt aangeboden. Als we het goed doen, willen we het ook écht goed doen. Wel kozen we voor een uitbouw en luxe afgewerkte deuren op de begane grond. De uitbouw met openslaande deuren geeft de woonkamer een ruimer gevoel en de deuren geven het huis extra cachet. Precies de stijl zoals wij die voor ogen hadden.

Waar ben je tegenaan gelopen tijdens het bouwproces?

Het bouwproces ging veel sneller dan gepland waardoor het huis een maand eerder werd opgeleverd. Nou kun je dat als een voordeel zien, maar het betekende voor ons dat we ook sneller keuzes moesten maken. Zo zat er bijvoorbeeld druk achter de keuze van de keuken en de badkamer omdat het leidingwerk op de juiste plek aangebracht moest worden. Verder hebben wij niet veel veranderd aan de basis van het huis. Dan hoef je tijdens het bouwproces ook niet steeds te gaan controleren of alle wijzigingen wel worden uitgevoerd zoals je dat voor ogen had. Tijdens de schouw kwamen we nog wel wat punten tegen die niet helemaal naar wens waren afgewerkt, zoals een stopcontact en wat schoonmaakpunten. We waren natuurlijk super kritisch toen we door ons nieuwe huis heen liepen. Maar het moet gezegd worden: alles is netjes opgelost en het huis is met nul opleverpunten opgeleverd.

Nancy & Martijn
Nancy & Martijn
Nancy & Martijn Over de oplevering

Nog wat tips voor ons om het beter te doen?

Tja… zorg er voor dat je bij ieder project zo’n goede kopersbegeleiding hebt als bij de Leeswand. We kregen steeds snel antwoord op onze vragen. Ook het persoonlijk contact met de ontwikkelaar was super. Hij kon ons altijd meteen verder helpen. Dat is een luxe. Maar er werden tijdens de bouw ook dingen uitgevoerd die niet goed op de tekening stonden. Zo kwam er een koof dwars door de badkamer die niet weg kon. Vonden we niet de meest chique oplossing, maar we hebben ons er bij neergelegd, omdat de argumenten van Heijmans goed waren. Andere bewoners hebben dat later zelf nog aangepast.

055. Leeswand 2015-1600.jpg

Martijn: "Omdat we een raam aan de zijkant hebben, hadden we graag willen weten hoe de openbare ruimte er naast het huis uit zou komen te zien."

Verder zouden wij het prettig hebben gevonden als Heijmans eerder inzicht kon geven in de openbare ruimte direct rond het huis. De vrije ruimte achter de woning werd wel heel duidelijk gecommuniceerd. We wisten alleen niet goed wat er naast ons huis zou komen. Daar hadden we wel meer inspraak in willen hebben via bijvoorbeeld het digitale bewonersportaal, wat overigens verder een perfecte omgeving was om mensen uit de straat te leren kennen en om gezamenlijk keuzes te maken voor de schuttingen tussen de tuinen.

Zo’n geprefabriceerd huis bouwt trouwens lekker snel en is van goede kwaliteit, maar dat beton! Daar kom je gewoon níet doorheen met een boor! Als jullie daar nou nog iets op verzinnen, dan zou het plaatje compleet zijn geweest.