Vijf vragen aan Marcel Sinte Maartensdijk

Contact met thuis

Bijna alle nieuwe eengezinskoopwoningen van Heijmans die vanaf 1 juli in de verkoop gaan, worden voorzien van huisbesturing. SlimWonen heet dit en Heijmans maakt het onder andere samen met Busch-Jaeger waar. Bewoners van een ‘SlimWonen powered by Busch-Jaeger’-huis kunnen bijvoorbeeld via eigen smartphone en tablet hun huis besturen. Projectontwikkelaar Marcel Sinte Maartensdijk, verantwoordelijk voor de marketing van SlimWonen, over hoe we woningen bij te tijd brengen.

30 juni 2015

Waarom start Heijmans met SlimWonen?

We willen onze kopers de mogelijkheid geven om via tablet of smartphoneinteractief je huis nog meer naar je eigen hand te zetten. Er zijn al de nodige pilots in de markt om dit te doen, maar niemand past het op grote schaal toe. Dat gaan wij vanaf 1 juli wel doen door onder de noemer SlimWonen standaard huisbesturing te leveren bij al onze eengezinskoopwoningen. Tegenwoordig is alles met elkaar ‘connected’ dus hoogste tijd dat we ook met onze huizen ook met ons kunnen communiceren.

Wat kunnen kopers van een Heijmans-woning straks verwachten?

Op welke manier je huis met je gaat communiceren, is uiteraard afhankelijk vanwelk SlimWonen-systeem er in het huis zit.Laten we als voorbeeld SlimWonen powered by Busch-Jaeger nemen. Anderhalf jaar lang hebben we onderzocht hoe we een betrouwbaar systeem in onze huizen kunnen inpassen dat bewoners in staat stelt het comfort en gemak te vergroten. We hebben ervoor gekozen om dit samen met Busch-Jaeger op te pakken. Hun free@home-systeem is via een tablet en met schakelaars te bedienen, maar het systeem zelf is bekabeld en zeer betrouwbaar. De woning wordt uitgevoerd met een basispakket en kan worden uitgebreid met verschillende modules. Daarmee kunnen bewoners onder andere hun energieverbruik uitlezen, lichten automatisch aan en uit doen en met licht en jaloezieën de sfeer in een kamer aanpassen.

Free@home
Free@home
Free@home Intelligente huisbesturing

Allemaal leuk en aardig, maar hoe zit dat met de veiligheid?

Terechte vraag. We kennen allemaal de commercial van ‘Even Apeldoorn Bellen’ waar die man op afstand z’n huis aan het besturen is en de inbrekers er lachend met de buit vandoor gaan. De voordeur van je Heijmans-huis blijf je voorlopig gewoon met een sleutel bedienen, want veiligheid staat voorop. En het systeem kun je wel updaten, maar het kan niet worden uitgelezen door externe partijenDaarom kiezen we onze SlimWonen-partners ook zeer bewust. Je huis is de belangrijkste plek om je veilig te kunnen voelen en dat blijft gegarandeerd.

Willen kopers dit?

De verkoop van huisbesturingssystemen neemt elk jaar toe. Alleen al in Europa is de voorspelling dat er in 2020 voor ruim 10 miljard euro aan dit soort systemen wordt uitgegeven.

Onze grootste taak is om onze klanten te helpen door de bomen het bos te zien. Bij het kopen van een huis komt veel kijken en dit komt er bij. Je hebt te maken met de keuze voor de architectuur van je huis, de indeling, de nieuwe keuken, de badkamer, de afwerking. En nu ook SlimWonen. Daar zullen onze mensen actief de klanten in meenemen. Intern hebben we trainingen voor onze collega’s om hen hierbij goed te kunnen helpen. We gaan de bewoners actief vragen naar hun ervaringen en meningen, zodat we ons aanbod ook aan kunnen passen aan wat er gevraagd wordt.

Zou je het zelf willen hebben?

Nou, ik zie mezelf niet als het prototype van een ‘early adopter’. En toch werd ik enthousiast toen ik free@home heb ervaren. Het is gewoon leuk! Als vader zie ik ook de voordelen. Met één beweging verschillende scenes in huis; een bioscoopsfeer of juist een gezellige sfeerverlichting. En het is gewoon praktisch dat je met een druk op de knop alle lichten direct of met een minuutje vertraging uit kan doen. Ik ben ervan overtuigd dat onze gemiddelde klant hier net zo over denkt.