Vijf vragen aan Maarten van Duijn

Op naar aardgasvrije wijken

Nieuwbouwwoningen die niet zijn aangesloten op aardgas: dit toekomstbeeld komt steeds dichterbij. Het kan echter sneller. Daarom doet Heijmans samen met andere bouwpartijen en Natuur & Milieu een oproep aan nieuwe kamerleden: schrap de verplichte aardgasaansluiting bij nieuwbouw uit de Gaswet. Directeur Vastgoed Maarten van Duijn: “Het is haalbaar, dus waarom geen koploper zijn?”

5 april 2017

Waarom moeten we van het gas af?

“Gas is een fossiele brandstof en als we nu niet werken aan uitfasering van het gebruik daarvan, nemen we onze maatschappelijke verantwoordelijkheid niet. We willen naar een echt duurzame manier van ontwikkelen en bouwen en dus moet je stappen als deze zetten. Nu zijn er voldoende en betaalbare alternatieven: bodemwarmte, zonnewarmte... Een paar jaar terug wilde je de huizenkoper niet belasten met experimentele technieken, nu zadel je hem op met een probleem als je geen toekomstbestendige woning aanbiedt.”

Karel-de-Grote-Laan-3.jpg

De huizen aan de Karel de Grotelaan in Eindhoven zijn voorzien van een dakvullend zonnestroomsysteem van AERspire dat er strak uitziet en reguliere dakbedekkingen overbodig maakt.

Hoeveel mensen willen zo’n gasloze woning?

“De vraag groeit, meer dan je denkt. Ik merk dat het bewustzijn bij de huizenkoper over alternatieve energiebronnen steeds groter is, zeker in vergelijking met vijf jaar geleden. Veel mensen denken na over wat ze zelf kunnen bijdragen aan de verduurzaming en zien dat een woning zonder aardgasaansluiting is voorbereid op de toekomst. Bovendien is een lagere energierekening een goeie prikkel. Toegegeven, het huis zelf is flink duurder, maar het perspectief op de terugverdientijd is er zeker. De huizenbezitter plukt hier echt vruchten van.”

Welke wijken worden aardgasvrij?

“We zitten in een transitiefase, bekijken per project wat we doen. Woningen die we de komende twee jaar bouwen en die in de buurt liggen van een bestaand gasnet of stadsverwarming, worden daar nog op aangesloten. Bij projecten die starten na 2018 kan ik me niet voorstellen dat we daar nog nieuwe gasnetten aanleggen.”

Zijn er nog beren op de weg?

“De kosten gaan voor de baat uit: wij zullen ons best moeten doen om zoveel mogelijk kopers te vinden voor aardgasvrije woningen. Dus goed uitleggen wat zo’n woning aan voordelen biedt, dat je meer comfort krijgt, lagere lasten, misschien zelfs een nieuwe inductie-pannenset, enzovoorts. Een uitdaging is de marketing hiervan.

project_hoog_dalem_heijmans_2-800.jpg

Hoog Dalem in Gorinchem van Heijmans is een van de vier proefprojecten binnen het Smart Energy Collective (SEC).

Het zou ons enorm helpen als geldverstrekkers, zoals banken, financiële prikkels geven aan de huizenkoper wanneer deze een energiezuinige woning kiest, zoals de mogelijkheid om je hypotheek te verruimen of een lagere rente. 

Ook regelgeving kan beter: de huidige wetten stimuleren eindgebruikers niet zelf meer duurzame energie op te wekken dan ze verbruiken. Schaalvergroting van decentrale opwekking blijft dan ver weg.”

Steekt Heijmans als enige bouwer de nek uit met deze oproep?

“Tot nu toe wel. Naast onze partners van de petitie nodigen we andere bouwers en toeleveranciers nadrukkelijk uit ook deze stap te zetten. Als we dat samen doen, daalt de kostprijs van een aardgasloze woning. Dat is voor iedereen goed.”