Wat is dat precies, biomimicry?
“Biomimicry is een methode om oplossingen uit de natuur te vertalen en gebruiken voor onze eigen uitdagingen. Neem bijvoorbeeld beton. Bij het produceren van cement voor beton komt gigantisch veel CO2 vrij. Nu hebben ze onlangs ontdekt dat koraal juist CO2 ópslaat als het groeit. Er is uitgezocht welk chemisch proces daarachter zit, en zo zijn er intussen twee bedrijven die bij het maken van cement een deel van de CO2-uitstoot weer opvangen en hergebruiken.
Er zijn ook vliegtuigen, windmolens en gebouwen gebaseerd op organismen uit de natuur, zoals het nieuwe hoofdkantoor van Triodos Bank. Architect Thomas Rau heeft dat ontworpen aan de hand van biomimicry-principes.”

’s Werelds eerste volledig biocomposiet fiets-voetgangersbrug ligt op de TU/e Universiteitscampus in Eindhoven. Deze biobased brug bestaat volledig uit vlas- en hennepvezels met biohars gemaakt rond een kern van, eveneens bio-based, PLA-schuim.
“Dat is de technische kant, maar je kunt biomimicry ook toepassen op systeemniveau. Om te komen tot veerkrachtige en adaptieve steden, kijken we bijvoorbeeld naar een bos en proberen we inzichten te vertalen naar concrete oplossingen. We leren dat de natuur streeft naar optimalisatie en niet naar maximalisatie; een boom groeit ook niet tot in de hemel.
Ook zien we in de natuur meer samenwerking dan concurrentie, dit levert veel meer op en kost minimale energie. Daarnaast is eigenlijk alles multifunctioneel. Het is de kunst om al dit soort lessen te vertalen en direct mee te nemen in ontwerpen en innovaties die bijdragen aan een gezonde leefomgeving.”

Bouwen aan meer biodiversiteit
Natuur toevoegen waar je kanWat trekt jou zo aan in biomimicry?
“Het combineert duurzaamheid met innovatie in de meest hoogwaardige vorm. Daarnaast geeft het oneindig veel antwoorden op alle maatschappelijke uitdagingen waar we voor staan. Een hoopvol verhaal! Als je hoort over smeltende poolkappen en alle doemscenario’s daarbij, hoe gaan we daar ooit oplossingen voor vinden? Biomimicry laat zien dat die er al zijn, namelijk in de natuur om ons heen. Het vraagt alleen een andere manier van kijken, denken en ontwerpen."