Vijf vragen aan Guido van Engelen

“Effe snel zonder bril?”

Struikelgevaar, voorwerpen die uitsteken en ronddraaiende cirkelzagen. Zo maar enkele voorbeelden waar bouwvakkers dagelijks mee te maken hebben. Dat er veilig gewerkt moet worden staat buiten kijf, maar volgens Guido van Engelen, voorman - Timmerman I, is dit soms ‘makkelijker gezegd dan gedaan’. Een gesprek op de bouwplaats.

24 februari 2016

Wat opvalt op deze bouwplaats is vooral veel modder, veilig of niet?

Sinds kort werk ik aan het project de Groene Oever in Lent. De ‘modderpoel’ viel direct op inderdaad. Het is namelijk niet gewoonlijk op een bouwplaats en het zorgt ook voor onveilige situaties. Enerzijds horen we veel over het GO! veiligheidsprogramma maar tegelijk wordt er bezuinigd op materialen die ongevallen kunnen voorkomen. Door het plaatsen van rijplaten op het terrein voorkom je bijvoorbeeld belasting aan je rug en de ondergrond is daadkrachtig genoeg om ook steigers te plaatsen.

IMG_4330.jpg

Guido van Engelen op de bouwplaats van Groene Oever in Lent.

Rijplaten ogen overigens een stuk klantvriendelijk. Onlangs hadden de toekomstige bewoners een kijkmiddag. Om ervoor te zorgen dat zij veilig hun huis konden betreden hebben we met houten planken loopbruggetjes gemaakt. Het maken van deze loopbruggen kost tijd, en tijd is geld. Het zijn onnodige kosten. Als hier in een vroeg stadium beter over na was gedacht, hadden we deze kosten niet hoeven maken.

Heb je deze situatie al gemeld via de GO! app?

Via de GO! app kun je makkelijk en snel onveilige situaties melden. Deze situatie heb ik nog niet gemeld omdat ik het eerst wil bespreken met mijn projectleider om te achterhalen wat de reden is geweest achter bepaalde beslissingen. Ik wil keuzes begrijpen, zodat ik het ook kan overbrengen aan mijn collega’s. Immers, hoe veiliger we werken, des te beter de sfeer.

IMG_4374.jpg

Ik wil het veiligheidsprogramma in de toekomst nóg beter kunnen onderbouwen en daarmee een toegevoegde waarde zijn voor het bedrijf. Ik ben tenslotte medeverantwoordelijk voor de veiligheid op de bouwplaats. Die verantwoordelijkheid heb ik vorig jaar ook gekregen van mijn leidinggevende. Hij gaf me de kans om me meer te ontwikkelen zodat ik uiteindelijk door kan groeien naar uitvoerder, die kans pak ik met beide handen aan. Om het veiligheidsprogramma uit te dragen moet ik meer doen dan het naleven van regels, collega’s aanspreken en collega’s motiveren. Het totale proces gaat samen met een goede werkvoorbereiding, calculatie en inkoop. Als je niet de juiste onderdelen inkoopt, loop je risico dat er onveilige situaties ontstaan. Voordat ik een dergelijke rol kan vervullen heb ik veel ervaring nodig. Die ervaring heb ik als vijfentwintigjarige nog onvoldoende.

Waar zie jij verbeterpunten voor het programma GO!?

Ondanks de moddersituatie proberen we zo veilig mogelijk te werken op dit project. En ook op veel andere projecten werken we veilig. Ik denk dat Heijmans door de jaren heen veel stappen heeft gezet op het gebied van veiligheid. Mede door de communicatiemiddelen zoals de GO! app en de maandelijkse GO! Update en toolbox-meetings, is werken op de bouw veiliger geworden.

Veiligheidscijfers-artikelGuido-2000.jpg

Natuurlijk kan het nog beter. Zo heeft nog lang niet iedereen een smartphone waarmee ze een onveilige situatie kunnen melden en zijn er genoeg mensen met smartphone die onveilige situaties nog steeds niet melden via de GO! app. Zij moeten weten dat ze via de uitvoerder of www.geenongevallen.nl ook een melding kunnen maken. Deze onveilige situaties worden vervolgens maandelijks, centraal besproken.

Daarnaast kan de veiligheidsinformatie verder worden uitgebreid met projectgebonden informatie door bijvoorbeeld sheets op te hangen in de keet met veiligheidsadviezen over standaard werkzaamheden op een project. Voor ons als timmerman zouden sheets over werken met zaagmachines en de gevaren daarvan een voorbeeld zijn.

IMG_4298.jpg

Via veiligheidsadviezen en updates wordt er ook in de keet veel over veiligheid gecommuniceerd.

Krijg je voldoende feedback van je leidinggevende?

Wat misschien nog wel het belangrijkst is, is om te horen wanneer je iets goed doet. Iedereen op de bouw reist van project naar project. Je bent nog niet klaar met het afronden van het ene project, of het volgende staat al op je te wachten. Het is zo normaal om te doen wat je gewend bent, waardoor ik me soms afvraag ‘wanneer doe je het goed?’. We horen achteraf bijna nooit of de opdrachtgever tevreden is geweest. Een leidinggevende die zijn team positief toespreekt op hoe veilig dit bouwwerk tot stand is gekomen en dat we dit moeten vasthouden bij een volgend project, zegt veel meer dan een dinerbon die je ontvangt bij een waardevolle GO! app melding. Die terugkoppeling en blijk van waardering is denk ik de grootste verbetering.

En spreek je zelf collega’s, jong én oud, aan op hun gedrag?

Ik ben misschien 25 jaar, maar durf collega’s en onderaannemers wel aan te spreken. Soms zitten er een paar mensen tussen die hier moeite mee hebben. Ze zien me als een ‘broekie’ en hebben lak aan de regels. Daar moet je boven staan en laten zien dat iedereen zich aan de regels hoort te houden. Oud of jong, dat maakt me niet uit.

De veiligheidsregels kent iedereen, de grootste valkuil is vaak ‘effe snel’ iets doen. Pas geleden zat ik samen met een leerling in het ziekenhuis. Hij had gewerkt met een slijptol en had een staalsplinter in zijn oog. Gelukkig viel het mee en had hij geen blijvend letsel. Het ‘effe snel zonder bril’ veranderde in een langdurig bezoek in het ziekenhuis. Liever dat je meer tijd neemt om je werkzaamheden veilig uit te voeren, dan de consequenties die kunnen volgen als je niet veilig werkt.