Vijf vragen aan Frans Vreeke

De podiumdokter en de pillendoos

Hij werd een podiumdokter genoemd en leidde als interimdirecteur vele poppodia. Sinds 1 januari is hij neergestreken in Utrecht als directeur van TivoliVredenburg. Met een goede programmering houdt hij het gebouw gezond.

22 juli 2014

Wat doet een podiumdokter eigenlijk?

De titel podiumdokter komt uit de tijd dat ik bij adviesbureau Berenschot werkte. Ik gaf als interim-manager regelmatig advies aan poppodia over onder andere heftige financiële en personele kwesties. De VPRO heeft toentertijd de titel ‘podiumdokter’ bedacht, want dat was wat ik deed: podia weer gezond maken.

Is het gebouw in gebruik net zo complex als dat het er uit ziet?

Best wel. Niet zozeer in gebruik, maar meer in het ontdekken wat wel of niet mogelijk is. Het zal denk ik ook wel een jaar of twee duren voordat we echt alles ontdekt hebben. Het gebouw telt niet minder dan tien verdiepingen met vijf in omvang variërende concertzalen.

2014-01-12_TivoliVredenburg-open-dag2000.jpg

De complexe architectuur maakt het TivoliVredenburg spannend | Foto: Juri Hiensch

2014-01-12_TivoliVredenburg-1600.jpg

Vanuit de verschillende pleinen zijn er doorkijkjes naar de zalen | Foto: Juri Hiensch

Hoe komt het DNA van de oude locaties Vredenburg en Tivoli hier tot zijn recht?

Dat zit hem vooral in de programmering. De bands, artiesten, orkesten en dj’s die optreden. Dat definieert zeker 75% van de identiteit van het gebouw. Dat bleek ook tijdens het openingsfeest. We gaan nu ontdekken hoe we de tussenruimtes verder kunnen inrichten. We hebben daar nu ook interieurspecialisten voor aangetrokken die een plan gaan opstellen hoe we deze ruimtes verder kunnen aankleden. Met de meerdere zalen, waarin verschillende stijlen muziek te horen zijn, is TivoliVredenbrug een festivallocatie bij uitstek.

De programmering definieert zeker 75% van de identiteit van het gebouw.

Janine Jansen in zaal 'Hertz' | Foto: Hans Roggen

Heeft u nog iets meegekregen van de bouw?

Niet anders dan wat er in de krant stond. Ik ben hier op 1 januari begonnen en vanaf toen betrokken geweest bij de verschillende overleggen, waar ook projectdirecteur Frans Rombouts bij aanwezig was. De communicatie met Heijmans liep zonder meer goed. Uiteraard lopen we nu tegen zaken aan in het gebouw die beter hadden gekund. Dat zit hem niet zozeer in de bouw, maar meer in het ontwerp.

TivoliVredenburg-buiten_1600.jpg

TivoliVredenburg met de omliggende bouwplaats van Heijmans | Foto: Juri Hiensch

Wat is voor u, naast dit nieuwe gebouw, de ultieme plek om muziek te beleven?

In de open lucht. Ik hou van festivals. Maar het hoeft niet meteen groots te zijn. Ik kan enorm genieten van een optreden in een park, bijvoorbeeld het park in Gouda of het Vondelpark in Amsterdam. Het is moeilijk een droomconcert te noemen, want ik ben naar honderden concerten geweest. Oké, ik noem een recente: Nick Cave op Lowlands in 2013!