Vijf vragen aan Frans Rombouts

Eurojust, niet zomaar een gebouw

Internationale criminelen vrezen weinig. Behalve één Haags postcodegebied: 2517 JS. Daar opent Eurojust zijn nieuwe kantoor. Het EU-agentschap verenigt achtentwintig lidstaten in hun strijd tegen zware, grensoverschrijdende criminaliteit. Een gesprek met projectdirecteur Frans Rombouts van Heijmans over hoge veiligheidseisen en omgevingsmanagement. 

24 maart 2017

Vijftien verdiepingen en zo’n 250 werkplekken. Waarom pakt Eurojust het zo groot aan?

De samenwerking tussen de EU-landen intensiveert. Criminaliteit overschrijdt immers de nationale grenzen. Niet alleen fysiek, maar ook digitaal. Het oude Eurojust-kantoor in Den Haag voldeed niet meer. Dit nieuwe pand – naar ontwerp van architectenbureau Mecanoo – moet uitkomst bieden.

img_6678_web.jpg

Een complex bouwproject?

Niet in bouwtechnische zin, wel in beveiligingsniveau. Gezien de gevoeligheid van de zaken die door Eurojust worden belegd, voldoet het ontwerp van de tuin, gevel, kantoor en vergaderruimtes aan het hoogste veiligheidsniveau.

"Tijdens de bouw is ook veel gebruikgemaakt van kluizen en beveiligde geheugensticks. Je mag niets aan het toeval overlaten."

Een andere uitdaging vormden de audiovisuele voorzieningen. Die zijn zeer geavanceerd. Straks kun je beeld en geluid doorzetten naar tolken, adviseurs in de zogenaamde backseatrooms en de thuislanden van de lidstaten.

img_6564_web.jpg

De entree van het Eurojust kantoor.

Hoe beïnvloedden veiligheidseisen het bouwproces?

Alle mensen van Heijmans en de onderaannemers dienden een Verklaring Omtrent Gedrag [VOG] te overleggen en een geheimhoudingsverklaring te tekenen. Bij een deel van de betrokkenen vond AIVD-screening plaats. Nog een voorzorgsmaatregel: op bouwtekeningen waren loze leidingen ingetekend, maar wát er precies doorheen moest lopen, bleef voor het gros van de betrokkenen onbekend. Tijdens de bouw is ook veel gebruikgemaakt van kluizen en beveiligde geheugensticks. Je mag niets aan het toeval overlaten.

img_6803_web.jpg

Eurojust ligt op z’n zachtst gezegd niet in een Vogelaarwijk. Heeft zo’n statige buurt invloed op je omgevingsmanagement?

Ja, je bent je extra bewust van de tact en diplomatie die nodig zijn. In de wijk liggen de ambassades van Zweden, China en Zuid-Korea. Die hebben we bezocht, waarbij we de tekeningen letterlijk hebben ontvouwd. Dat is uitstekend gegaan. Verder had opdrachtgever Rijksvastgoedbedrijf de conditie gesteld dat het geluid tijdens de bouw niet boven 65 dB mocht komen. Dat had onder meer consequenties voor de funderingstechniek. Ook moesten we voorkomen dat de groutankers [ter stabilisering van de damwanden – red] het grondgebied van de Chinese ambassade zouden raken. Normaal breng je die in een hoek van 25 à 45 graden aan. Om problemen te voorkomen was dat nu 60 graden.

img_6667-1_web.jpg

De entree van het Eurojust kantoor.

Hoe is het vertrouwen bij omwonenden gewonnen?

Wat betreft omgevingsmanagement hadden we ook met particulieren te maken – veelal hoogopgeleide mensen met juridische kennis. Aanvankelijk hadden ze nogal wat klachten over parkeeroverlast, maar dat is gelukkig opgelost. Als je zorgvuldig bent, mensen serieus neemt en geen loze beloftes doet, win je vertrouwen. 

Verder hebben we de omwonenden bij alles betrokken: startbijeenkomst, eerste paal, hoogste punt en boomplantdag. Om veiligheidsredenen konden we de omwonenden geen rondleiding over het terrein geven. Maar als tegemoetkoming hebben we ze uitgenodigd in de bouwkuip om een kijkje te nemen. Dat werd op prijs gesteld. Op het wekelijkse inloopspreekuur is het stil gebleven.