Vijf vragen aan Frank van der Linden

Duurzame vriendschappen in Airey-wijk

Een groene proeftuin en wonen in een zeer duurzame buurt in Eindhoven: dat is de Airey-wijk. Heijmans paste hier in opdracht van woningcorporatie Woonbedrijf tal van nieuwe technieken en concepten toe in de nieuwbouw van 68 appartementen en 14 rijtjeswoningen. Leidend daarin waren de wensen van de toekomstige bewoners, de zogenaamde Groene Huurders. Bewoner Frank van der Linden (50) vertelt hoe kennis delen over duurzaamheid hem een warme vriendenkring opleverde. 

22 februari 2017

Hoe voelt dat, proefkonijn zijn?

Goed! Er is tijd en aandacht besteed aan je woonomgeving en dat voel je. Dit huis is voor mij een geschenk uit de hemel. Niet alleen kijk ik prachtig uit op de Airey-woningen, waar de mensen woonden die Eindhoven groot hebben gemaakt, ik woon hier zo prettig dat ik nooit meer weg wil. Duurzaam leven is belangrijk voor mij, maar esthetiek ook. Door mijn werk als tentoonstellingsinrichter en kunstadviseur let ik op kwaliteit. Dat heeft deze woning: hij is licht, hoog en ruimtelijk.

Een ander voordeel is dat Woonbedrijf en de gemeente echt met ons meedenken. Of het nu gaat om subsidies voor inrichting van onze daktuinen, een extra regenton of gft-bakken.
Dit gebouw is van allerlei energiebesparende oplossingen voorzien, zo wordt het warme water uit de douche hergebruikt voor de vloerverwarming. Jammer alleen dat de windturbines op het dak niet zijn gekomen, daarmee geef je een duidelijk signaal af: dit is een duurzaam gebouw!

Merk je het wel in je portemonnee?

Al houd ik mijn energierekening niet zo nauwkeurig bij, ik stook echt minder. Het is hier altijd behaaglijk, ik hoef de thermostaat maar twee keer per jaar aan te passen: ‘s zomers naar 15 en ‘s winters naar 20 graden. De betonnen vloer heb ik gelaten zoals ‘ie is opgeleverd, alleen geverfd, dus ik haal het maximale uit de vloerverwarming. En het is hier zo heerlijk stil, door het driedubbeldikke glas hoor je geen geluid van buiten.

Airey Eindhoven Groene Huurder Fotograaf Maikel Samuels 4.jpg

Heb je een hechte band met de andere bewoners?

Hier wonen heeft me veel nieuwe vrienden opgeleverd. Regelmatig maken we met een groepje buren het gebouw schoon: eerst koffie, daarna poetsen en na afloop soep eten. Ik ben een van de kartrekkers: ik coördineer de inrichting van onze daktuin en het groen. Weer anderen organiseren een yoga-avond. Voor alle taken zijn clubjes: voor de moestuin, voor de buurtbarbecue, de Halloweenoptocht door de wijk, enzovoorts. Zo leer je elkaar kennen. Dus als je ziek bent, kun je je buren vragen boodschappen voor je te halen. Er is al genoeg ellende in de wereld, laten we hier dan voor elkaar klaarstaan.

Airey Eindhoven Groene Huurder Fotograaf Maikel Samuels 3.jpg

Zijn het niet altijd dezelfde mensen die energie steken in het gebouw?

Eerst wel, maar je ziet het groeien. Als buren me bezig zien met mijn plantjes, werkt dat aanstekelijk. Nu houden we een jaarlijkse verkiezing voor het mooiste balkon. Omdat mijn keuken aan de galerij ligt, zien andere bewoners hoe ik mijn huis heb ingericht. ‘Kijk es hoe leuk, mag ik eens binnenkomen, hoe doe je dat?’ Zo proef je een beetje aan elkaar. En dan spreek je mensen ook aan op duurzaam gedrag. Zie ik iemand met vier plastic tassen uit de Lidl lopen, dan zeg ik daar wat van. Of dat je écht geen laminaat op je vloer moet leggen, maar kurk of linoleum.

De nieuwe appartementengebouwen aan de Karel de Grotelaan zijn voorzien van de laatste duurzame technieken.

Puin van de oude Airey-flats die hier stonden is hergebruikt in nieuwe bakstenen.

Puin van de oude Airey-flats die hier stonden is hergebruikt in nieuwe bakstenen.

Jij bent een goeie ambassadeur zeg! Nog ambities?

Van mij mag het nog duurzamer: waarom kopen we niet collectief ecologisch afwasmiddel of toiletpapier in? Of producten van boeren uit de streek rondom Eindhoven? Dan is het voor de individuele bewoners wél te betalen en kan iedereen nog ‘groener’ leven.

Meer bomen is ook een wens: ik vind het nog wat karig, de beplanting van de openbare ruimte hier. Maar dat komt nog wel. Alle tijd, want ik ga hier lekker oud worden.”

Airey Eindhoven Groene Huurder Fotograaf Maikel Samuels 1.jpg