Vijf vragen aan Eric Haar

Sprinklers houden kranten droog

Zo’n 5.000 à 6.000 sproeikoppen, ofwel sprinklers, zijn te vinden in het productiegebouw van De Persgroep in Amsterdam. Geen overbodige luxe, gezien de kilometers papier die er dagelijks doorheen vliegen. Servicetechnicus Eric Haar en zijn team van Heijmans waarborgen de brandveiligheid.

12 februari 2015

Allereerst, wat houdt een sprinklerinstallatie precies in?

Een sprinklerinstallatie is een vast aangebrachte brandblusinstallatie om beginnende brandjes te signaleren en beheersen. Dagelijks test ons team de sprinklerinstallaties bij vier á vijf klanten. Die testen worden om de twee weken herhaald. Daarnaast verzorgen we het jaarlijks onderhoud aan installaties zoals nu hier bij De Persgroep. Geen overbodige luxe, gezien de kilometers papier die er hier dagelijks doorheen vliegen voor het drukwerk van Trouw, het AD, de Volkskrant en Het Parool.

Hoe werkt zo'n sprinkler?

Sprinklers worden gekozen aan de hand van de gevarenklasse van een locatie en worden aangeduid met een kleur. Iedere sprinkler heeft een smeltzekering van glas of soldeer die bij een bepaalde temperatuur knapt. De druk die op de sprinkler staat, valt vervolgens weg waardoor de alarmklep van een installatie opengeperst wordt. Het systeem wordt dan gevuld met bluswater. Op deze locatie komt het uit een bassin; een ‘zwembad’ van negen meter lang en twee meter hoog.

IMG_6575-2000.jpg

De smeltzekering van deze sprinklerkop knapt bij 68 graden Celsius.

Ben je continu hier bij De Persgroep aan het werk?

We hebben geen vaste projecten als monteur zijnde. We proberen elkaar zoveel mogelijk af te wisselen, zodat iedere monteur verstand heeft van elke installatie bij iedere klant. Voor de meeste installaties komt het werk op hetzelfde neer, alleen verschilt het waar de installaties staan per locatie. Als er een storing is moeten we binnen vier uur op locatie aanwezig zijn. En dan moet je een pand goed kennen om te weten waar je precies moet zijn.

Hoe verloopt een gemiddelde werkdag?

Het werk dat verricht wordt, is altijd inpandig en buiten het zichtveld. Als we langskomen merkt een opdrachtgever daar in principe niets van. Toch is er wel veel klantcontact. Samen met de veelzijdigheid van de werkzaamheden maakt die omgang met verschillende klanten het tot een geweldige job. Een nadeel van dit vak is dat je ’s ochtends vaak niet weet hoe laat je ’s avonds thuis bent. Als er storing is en het loopt tegen het eind van de dag, moet de klus toch geklaard worden. Ook als er ’s nachts iets gebeurt zijn wij degene die er staan. Onze planning is dus zeer flexibel en kan steeds wijzigen. Dan moet je kunnen vertrouwen op een hecht team dat elkaar ondersteunt wanneer dat nodig is.

IMG_6595-2000.jpg

Eric: “Om snel een storing te kunnen verhelpen, is het essentieel dat je voor iedere locatie precies weet waar welke installatie staat.”

Aan welk project werk je momenteel nog meer?

Eén van de meest uitdagende projecten waar ik momenteel aan werk is het gebouw van de ministeries in Den Haag. Het onderhoud aan deze torens van 140 meter hoog is een stevige maar mooie klus vanwege de omvang van het gebouw en de installaties. Dat geldt ook hier bij De Persgroep, al sinds 1999 één van onze grotere werken. Je bent hier de ogen in het veld en moet zorgdragen dat de installaties werken wanneer dat nodig is. Onze sprinklers houden de kranten droog.