Vijf vragen aan Eric Brust

Eén jaar Nationaal Militair Museum

Ruim een jaar geleden opende Koning Willem-Alexander officieel het Nationaal Militair Museum in Soesterberg. Heijmans bouwde niet alleen het museum, maar is ook verantwoordelijk voor beheer en onderhoud van het gebouw en 45 hectare terrein en exploiteert het museum. Dit laatste is nieuw voor Heijmans. Exploitatie Manager Eric Brust beleefde een turbulent jaar met hoogtepunten en leermomenten.

4 januari 2016

Wat is je van het afgelopen jaar het meest bijgebleven?

De bezoekersaantallen. Na ruim een maand mochten we al de honderdduizendste bezoeker verwelkomen. En net voor kerstmis begroetten we de 500.000ste bezoeker van 2015. Terwijl onze opdrachtgevers vooraf de eis van 200.000 bezoekers stelden. Die ongekende aantallen leverden in eerste instantie ook problemen op. Met parkeren bijvoorbeeld. Tot aan de snelweg stonden auto’s stil. We hebben het opgelost met behulp van extra parkeerplaatsen, digitale borden en parkeerbegeleiders. Verder moesten we meer kassamedewerkers inhuren en hebben we de horeca binnen opgeschaald en buiten foodtrucks geplaatst, zodat hongerige en dorstige bezoekers snel geholpen kunnen worden.

Nog meer opvallende gebeurtenissen?

Zijne Majesteit Koning Willem-Alexander is inmiddels drie keer op bezoek geweest. Hij verrichte de opening en was hier in maart aanwezig tijdens de Future Force Conference, waarbij hoge militairen aanwezig waren uit onder meer de Verenigde Staten en Israël. De veiligheidsmaatregelen waren aanzienlijk, met onder meer inzet van politie, marechaussee en Nationale Reserve. Verder was de Koning hier in november te gast tijdens het symposium ‘Moed, talent en maatschappelijke verdiensten, 200 jaar Decoratiestelsel’. Het werd in ons museum georganiseerd door de ‘Kanselarij der Nederlandse orden’. Voor alle evenementen was mijn collega, Implementatiemanager Ciska Wedzinga, betrokken bij de organisatie en had ze een grote rol in de samenstelling van de draaiboeken.

Hoe bevalt het gebouw?

Het is een fantastisch gebouw. Architect Dick van Wageningen ontving voor het ontwerp de prestigieuze Abe Bonnema Architectuurprijs 2015. De jury had het over een ‘gebouw van internationale allure, een messcherp meesterwerk’ en ze was ‘onder de indruk van de ingenieurskunst van het ontwerpteam dat het museum tot één gesamtkunstwerk assembleerde’.

Wat zijn de leerpunten?

Belangrijk leerpunt bij de opzet van een publieksattractie als dit museum, is dat je bij de inrichting van het gebouw en het terrein al op de tekentafel moet denken vanuit de bezoeker. Nu moesten we veel ad hoc maatregelen nemen. Het is allemaal gelukt, maar het had voorkomen kunnen worden.

Een tweede leerpunt gaat over werken in de ecologische hoofdstructuur. Het betekent dat je er alles aan moet doen om de natuurkwaliteiten van het gebied verder te vergroten. Dat wisten we. We doen dat onder meer door de grootste leeuwerikenpopulatie van Nederland nog beter te beschermen, door grond af te plaggen en zaden van bijzondere planten die lokaal aanwezig zijn uit te zaaien. Toch konden we in eerste instantie niet voorkomen dat mensen vanwege de drukte in het gebied gingen dwalen ten koste van de natuur. We hebben draden langs de paden gespannen en extra papierprikkers ingezet om het op te lossen.

Eric Brust - NMM - 4.jpg

Eric Brust: "We konden in eerste instantie niet voorkomen dat mensen vanwege de drukte in het gebied gingen dwalen ten koste van de natuur."

Hoe verliep de samenwerking tussen partijen?

Dat is het derde leerpunt. Bij een dergelijk project met verschillende partijen is de communicatie erg belangrijk. Met name in het begin ging het op operationeel gebied soms mis. Nu is de communicatie verbeterd en verloopt alles veel efficiënter. We hebben inmiddels een ijzersterk team dat het juiste gevoel voor hospitality en hostmanship heeft en daardoor precies aanvoelt wat museumbezoekers willen. In 2016 willen we die hoge bezoekersaantallen vasthouden. De pioniersfase is voorbij en het wordt hier alsmaar leuker.