Vijf vragen aan Daan Roosegaarde

Poëtisch fietspad

Nuenen is een Van Gogh-Roosegaarde fietspad rijker. Bezoekers zullen in de schemering verrast worden door een design van licht en kleur, geïnspireerd op het werk van Vincent van Gogh. Daan Roosegaarde en Heijmans gaven het schilderij een update. En deze mag je wél aanraken.

12 november 2014

Van Gogh en een fietspad, geen gebruikelijke combinatie of wel?

Voor mij wel. Ik heb altijd landschappen gemaakt van kunst en techniek zoals ‘Dune’ in de Maastunnel, dansvloeren die energie opwekken of de slimme snelwegen met Heijmans. Hier in Nuenen pakken we iets van het verleden (Van Gogh in 1883) en iets van de toekomst (energie neutrale landschappen) om een landschap van functie en fantasie te maken. Het gaat om de koppeling, dat maakt het spannend.

In het ontwerp zit een duidelijke knipoog naar het schilderij 'The Starry Night'. Waarom deze keuze?

Het is het meest typerende Van Gogh schilderij. Ik wilde iets pakken wat mensen kennen, en daar een draai aan geven. Updating van Gogh. Zo krijg je een eerste kilometer kunstwerk, maar deze mag je wel aanraken.
Ik kom net terug uit Tokyo omdat de Japanse minister van cultuur het online heeft gezien. Hij is zo enthousiast dat hij ook zoiets wil voor de Olympische Spelen in 2020. Het leeft dus door.

Design-Van-Gogh.jpg

Wat was de grootste uitdaging bij het ontwerp van dit fietspad?

Om het organische van het patroon te laten overleven, terwijl alles machinaal wordt geproduceerd. De bouwwereld denkt vaak in kilometers, maar de ontwerp wereld in millimeters. Daar is verfijning in gekomen. Ook is het een kwetsbaar flora en fauna gebied, dus we moesten een zacht glowend fietspad maken, felle verlichting was uitgesloten. Het is erg goed dat Brabant dit soort durfprojecten de kans geeft.

Dus je hebt veel getest en prototypes gemaakt?

Ja, heel veel 1 op 1 testen om de juiste krullen en ook het licht gevoel te bepalen. Je kan alles op een computer animeren maar je ziet het pas echt als je prototypes maakt. We hebben uiteindelijk honderden meter unieke mallen laten lasersnijden om te zorgen dat het design goed overkomt. Vanuit daar veel overleg met de designers in Studio Roosegaarde en de vakmensen van Heijmans. Dat heeft uiteindelijk het resultaat gegeven.

tegel Jos avond-1200.jpg

Wat verwacht je van het fietspad nu het er écht ligt?

Dat het een waanzinnig poëtische ervaring geeft. Dat Van Gogh weer tot leven komt. Dat het iets is waar jij met je eerste nieuwe date afspreekt.