Vijf vragen aan Cassandra Vugts

SPARK laat bouwsector weer vlammen

Kwartiermaker Cassandra Vugts over SPARK, de piepjonge, eerste cross-over voor technologie en vernieuwing in de gebouwde omgeving in Nederland.

25 juni 2014

Toe maar, een cross-over voor technologie en vernieuwing. Vertel!

SPARK is een open centrum voor innovatie met betrekking tot de gebouwde omgeving. Dat betekent dat wij letterlijk open staan voor elk initiatief, elke technologie, elke vorm van creativiteit die een rol kan spelen in het aantrekkelijk, gezonder en duurzamer maken van het leefklimaat voor mensen. We linken mensen aan elkaar door ‘living labs’ te organiseren, waarin ideeën direct uitgetest kunnen worden. We zijn een broedplaats en faciliteren in ons ‘huis’ en op ons terrein werk- en onderzoeksplekken voor studenten, start-ups en onderwijsinstellingen, maar ook voor bedrijven die met ons mee willen denken en doen omdat ze net zo enthousiast zijn over het SPARK-concept als wij.

Waar moeten we dan concreet aan denken?

Heel actueel is natuurlijk de zorgsector waar door creatief nadenken en samenwerken door verschillende partijen veel bijgedragen kan worden aan welzijn. Mensen moeten en willen langer zelfstandig wonen. Er zijn allerlei technieken of hulpmiddelen te bedenken die dat beter mogelijk maken.

Neem bijvoorbeeld het feit dat gebouwen real-time informatie kunnen leveren over de gebruikers. Het klinkt Big Brother, maar met behulp van slimme IT kun je mensen ‘bespieden’ om nuttige data te verzamelen. Je kunt zien op welke plaatsen ze zich het vaakst bevinden, van welke wc’s ze het meest gebruikmaken, waar meer lichten worden aangedaan, enzovoort. Op basis daarvan kun je in bedrijven een veel persoonlijker werkklimaat creëren – of bijvoorbeeld je schoonmaakprogramma aanpassen. Maar deze manier van monitoren kan ook op een uitgekiende manier worden toegepast om ouderen of mensen met een beperking te helpen verantwoord en prettig zelfstandig te blijven wonen.

Een ander voorbeeld van creatief verder denken zijn energieopwekkende geluidsschermen langs snelwegen. Die schermen staan er toch. Zet er zonnepanelen op en het mes snijdt aan twee kanten. Of denk aan de mogelijkheden van 3D printing, een wandtegel voor in je badkamer die energie afgeeft, een app die ervoor zorgt dat de energie van oplaadpalen optimaal benut wordt en er geen file van wachtende auto’s komt te staan. En zo kan ik nog wel even doorgaan. Er zijn nu al legio ideeën die hier bij SPARK ontwikkeld worden.

12 Spark 2014.jpg

De omgebouwde zeecontainers 'LOOT' van Niftrik hebben een plek gekregen op SPARK

Is het nou van Heijmans? En mogen er ook andere bouwers meedoen?

Het initiatief komt van Heijmans, maar we zijn onafhankelijk en neutraal. SPARK staat open voor iedereen, is er voor iedereen en werkt met iedereen. Dus ook met andere bouwbedrijven. Met Niftrik bijvoorbeeld een klein bouwbedrijf dat oude zeecontainers ombouwt tot eenpersoonswoningen en een van z’n conceptwoningen 'LOOT' bij ons op het terrein heeft gezet.

En 'SPARKt' het al een beetje?

We zijn pas een maand of 5 bezig en het ‘sparkt’ al geweldig. Alleen al door het enthousiasme van alle partijen die met ons mee willen doen. Ik merk dat het concept perfect aansluit bij de wens – van bedrijfsleven, overheid, bouwwereld, onderzoekers, creatievelingen, techneuten – om uit de eigen comfort zone te komen en verbindingen aan te gaan die er echt toe doen. Waarin maatschappelijk verantwoord ondernemen, duurzaamheid, welzijn super belangrijk zijn. Ik zie dat bijvoorbeeld terug in het succes van Open Coffee Bouw waar we nog maar kort geleden mee zijn begonnen. Dat zijn prikkelende netwerkbijeenkomsten waar verschillende disciplines uit de bouw elkaar vinden en waar plaats is om initiatieven te ontwikkelen en samenwerkingen aan te gaan. Het is het snelst groeiende netwerk in de bouw. Sprankelende ideeën, enthousiaste mensen, verrassende initiatieven het zijn allemaal kleine ‘sparkjes’ die samen zorgen voor een positieve buzz.

06 Spark 2014.jpg

Samen met Anne Spapens vormt Cassandra het hart van SPARK

Dus is SPARK over 10 jaar?

Dan staat SPARK als een huis – om in bouwtermen te spreken. De komende jaren gaan we de sector verder aanjagen om op een andere manier naar onze business te kijken. De dinosaurus die de bouw lang is geweest is echt verleden tijd. SPARK staat voor vernieuwing en wordt dé plek om je innovatie te laten landen, te laten rijpen en als een steekvlam te lanceren. Over 10 jaar is SPARK de hightech campus van de bouw!