“Ja, voor een deel. Je huis weet na een tijdje precies wanneer je kookt, de verwarming aanzet, de lampen inschakelt of televisie kijkt. Stel, een bewoner valt en kan niet meer zelfstandig opstaan. De sensoren registreren een onregelmatigheid in het vaste patroon en sturen vervolgens een melding naar familie, buren of verzorgers dat er iets niet in de haak is. Gebruikers moeten hier overigens wel toestemming voor geven. Huisbesturing verhoogt dus niet alleen het comfort, het zorgt er ook voor dat mensen langer thuis blijven wonen.”
“Voor 99 procent hoeft de data de woning niet te verlaten. De patroonherkenning en de meeste beslissingen doet je huis zelf. Alleen de boodschap na de onderbreking van een bepaald patroon wordt naar buiten verstuurd. Hiervoor heb je internet nodig.
Een gateway vertaalt de data uit je huis naar een ander - versleuteld - bestandsformaat en verstuurt het bericht vervolgens naar de zorgverstrekker of de smartphone van een familielid. Uiteraard voldoet dit signaal aan de hoogste veiligheidseisen en de nieuwe regelgeving op de privacywetgeving die eind mei in werking treedt.”
“In principe kunnen we alles verslimmen. Elke Heijmans koopwoning met het OnbezorgdWonen-label is uitgerust met een videocommunicatie- systeem, waar je onder andere de deur mee kan openen. Dit systeem is ook te bedienen met een smartphone. Als een bewoner door ziekte of ouderdom slecht ter been raakt en de voordeur op afstand wil laten openen, maar een smartphone te ingewikkeld vindt, kunnen we gemakkelijk een standaard lichtschakelaar als deurschakelaar laten functioneren.”
Stel dat je vergeet het licht uit te doen: dan komt de apparatuur in actie. Want volgens het normale patroon zou de verlichting uit zijn. Het systeem weet de tijd, dat het buiten donker is en registreert geen beweging meer in huis. Na deze constatering schakelt de verlichting vanzelf uit. Een ander voorbeeld: de sensoren registreren dat overdag in huis de temperatuur sneller stijgt dan normaal. Omdat het systeem weet dat het zomer is en het tijdstip kent, besluit het op zo’n moment zelf de zonwering te laten zakken.”
“Schakelaars zullen slimmer worden; standaard voorzien van sensortechnologie, en bediening via je smartphone zal verschuiven naar bediening met je stem. Maar voorlopig zullen mensen ook schakelaars willen gebruiken zoals ze altijd al doen: om lokaal een actie uit te voeren.
Een elektronisch slot met gezichtsherkenning is ook een mooi voorbeeld. Stel, je draagt aan elke hand twee zware boodschappentassen. Terwijl je komt aanlopen, herkent een camera naast of boven de deur je gezicht, waarna de deur automatisch opent.
In de nabije toekomst gebruiken we steeds vaker onze stem om dingen in huis te bedienen. In Europa verloopt deze ontwikkeling langzamer dan in de Verenigde Staten, omdat we hier met verschillende talen te maken hebben. Voordat deze techniek gemeengoed is, zijn we zeker vijf tot tien jaar verder.”