Vijf vragen aan Bert de Haes

Een huis dat je verzorgt

Heijmans' nieuwe koopwoningen zijn standaard voorzien van huisbesturingssystemen, waarmee je de mate van comfort als bewoner zelf kan regelen. Hoe deze techniek er voor zorgt dat je langer thuis kan blijven wonen, licht Bert de Haes van One Smart Control toe.

27 maart 2018

Hoe maak je een huis slim?

“Heel simpel. Je bouwt een communicatiesysteem via het lichtnet dat in elk huis aanwezig is. Achter elke lichtschakelaar plaatsen we sensoren. En in de meterkast monteren we een klein kastje dat ervoor zorgt dat alle sensoren met elkaar praten. In één dag is je woning ‘slim’.

Je kunt bijvoorbeeld het licht op afstand bedienen en via je smartphone of tablet krijg je inzicht in je energieverbruik. Om comfortabel oud te worden in je eigen huis, is het handig dingen aan te kunnen passen. Je kunt immers onmogelijk voorspellen welke behoeften er in de nabije toekomst zijn. Als bewoner kun je daarom altijd een component toevoegen of verplaatsen naar een andere plek in het huis.

Bert_deHaes_1.jpg

Bert de Haes van One Smart Control blikt vooruit naar de toekomst van huisbesturingssystemen.

Vooral jonge huizenkopers zien huisbesturingssystemen als een handige gadget. Natuurlijk hartstikke handig om vanaf kantoor via je smartphone de verwarming alvast aan te zetten of ’s avonds lekker op de bank de lichten te dimmen.

Voor senioren zijn deze systemen meer een noodzaak, ook om contact met familie of verzorgers te vergemakkelijken. Want het huis leert het woonpatroon van de bewoner kennen en kan aan de hand van data zelf beslissingen nemen.”

Je huis bestuurt zichzelf?

“Ja, voor een deel. Je huis weet na een tijdje precies wanneer je kookt, de verwarming aanzet, de lampen inschakelt of televisie kijkt. Stel, een bewoner valt en kan niet meer zelfstandig opstaan. De sensoren registreren een onregelmatigheid in het vaste patroon en sturen vervolgens een melding naar familie, buren of verzorgers dat er iets niet in de haak is. Gebruikers moeten hier overigens wel toestemming voor geven. Huisbesturing verhoogt dus niet alleen het comfort, het zorgt er ook voor dat mensen langer thuis blijven wonen.”

Spannend! Hoe zit het dan met privacy?

“Voor 99 procent hoeft de data de woning niet te verlaten. De patroonherkenning en de meeste beslissingen doet je huis zelf. Alleen de boodschap na de onderbreking van een bepaald patroon wordt naar buiten verstuurd. Hiervoor heb je internet nodig.

Een gateway vertaalt de data uit je huis naar een ander - versleuteld - bestandsformaat en verstuurt het bericht vervolgens naar de zorgverstrekker of de smartphone van een familielid. Uiteraard voldoet dit signaal aan de hoogste veiligheidseisen en de nieuwe regelgeving op de privacywetgeving die eind mei in werking treedt.”

Bert_deHaes_2.jpg

Zijn er een paar praktijkvoorbeelden te geven?

“In principe kunnen we alles verslimmen. Elke Heijmans koopwoning met het OnbezorgdWonen-label is uitgerust met een videocommunicatie-  systeem, waar je onder andere de deur mee kan openen. Dit systeem is ook te bedienen met een smartphone. Als een bewoner door ziekte of ouderdom slecht ter been raakt en de voordeur op afstand wil laten openen, maar een smartphone te ingewikkeld vindt, kunnen we gemakkelijk een standaard lichtschakelaar als deurschakelaar laten functioneren.”

Bert_deHaes_3.jpg

Slimme deurbellen openen aan de hand van gezichtsherkenning automatisch de voordeur.

Stel dat je vergeet het licht uit te doen: dan komt de apparatuur in actie. Want volgens het normale patroon zou de verlichting uit zijn. Het systeem weet de tijd, dat het buiten donker is en registreert geen beweging meer in huis. Na deze constatering schakelt de verlichting vanzelf uit. Een ander voorbeeld: de sensoren registreren dat overdag in huis de temperatuur sneller stijgt dan normaal. Omdat het systeem weet dat het zomer is en het tijdstip kent, besluit het op zo’n moment zelf de zonwering te laten zakken.”

Hoe slim zijn onze huizen over 10 jaar?

“Schakelaars zullen slimmer worden; standaard voorzien van sensortechnologie, en bediening via je smartphone zal verschuiven naar bediening met je stem. Maar voorlopig zullen mensen ook schakelaars willen gebruiken zoals ze altijd al doen: om lokaal een actie uit te voeren.

Een elektronisch slot met gezichtsherkenning is ook een mooi voorbeeld. Stel, je draagt aan elke hand twee zware boodschappentassen. Terwijl je komt aanlopen, herkent een camera naast of boven de deur je gezicht, waarna de deur automatisch opent.

In de nabije toekomst gebruiken we steeds vaker onze stem om dingen in huis te bedienen. In Europa verloopt deze ontwikkeling langzamer dan in de Verenigde Staten, omdat we hier met verschillende talen te maken hebben. Voordat deze techniek gemeengoed is, zijn we zeker vijf tot tien jaar verder.”

Meer weten over One Smart Control?